Verspreid zoveel mogelijk bacteriën in Plague Inc.: The Board Game

Titel
Plague Inc.: The Board Game
Uitgever
NDEMIC creations
Jaar
2017
Spelers
1-4
Speelduur
ca. 60 minuten
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

In november ging ik een dagje naar Spel 2018. Hier viel mijn oog algauw op Plague Inc.: The Board Game een bordspel gebaseerd op de gelijknamige computergame. Een game die ik in die periode juist had ontdekt en nogal een verslavende werking op me uitoefende. Hoog tijd om ook het bordspel eens te testen dus!

Plague Inc.: The Board Game

Maak het de mensheid onmogelijk

In Plague Inc.: The Board Game is iedere speler een dodelijke ziekte. Het doel: zo veel mogelijk mensen, landen en continenten infecteren met jouw bacterie. De spelers nemen het tegen elkaar op om hun bacillen zo effectief mogelijk te verspreiden. Wie lukt het om de mensheid uit te roeien?

Terwijl je langzaam maar zeker de mensheid aan je bacterie (of virus, in de uitbreiding) onderwerpt, kun je jezelf ook sterker maken. Zo kan jouw ziekte zich ontwikkelen, tot klimaatbestendig, besmettelijker, dodelijker en te verspreiden via water of lucht. Is jouw ziekte sterker dan die van de tegenstander? Ben jij de ultieme plaag?

Bordspel: PandemicHet bordspel Pandemic is precies het tegenovergestelde van Plague Inc.: The Board Game. In Pandemic bedreigen maar liefst vier ziektes het voortbestaan van de wereldwijde samenleving. De spelers vormen samen een team van professionals – ieder met zijn eigen unieke specialiteiten – die de ziektes proberen te voorkomen, alsook geneesmiddelen te ontwikkelen voor iedere ziekte.

Plague Inc.: The Board Game

Tel je DNA-punten en verover de wereld

Elke beurt doorloopt vijf fases. Eens een speler alle fases heeft volbracht, is de volgende speler aan de beurt. Deze fases hebben de passende namen: DNA, Country, Evolution, Infection en Death.

De beurst start met de DNA-fase, waarin je één DNA punt krijgt voor elk land dat jij in je greep hebt.  Dit is het geval wanneer jij de meeste tokens in een land hebt, of er een gelijkspel is. Als twee spelers de meeste tokens in een land hebben, levert dit hen allebei punten op. Het is belangrijk om DNA-punten te scoren, omdat je deze later kunt gebruiken om je bacterie verder te ontwikkelen.

In de tweede fase – Country – pak je een kaart met een land erop. Je kunt altijd kiezen uit drie landen die open liggen, of je pakt de bovenste van de stapel. Vervolgens heb je twee opties. Of je plaatst de kaart op het speelbord – in het juiste continent – of je verwijdert de kaart uit het spel en dan mag je alle trait kaarten die je in handen hebt vervangen door vijf nieuwe. Heel handig als je nood hebt aan betere kaarten.

Plague Inc.: The Board Game

Evolueer je bacterie en infecteer

Hierna wordt het pas echt leuk. In fase drie, Evolution, kun je je bacterie sterker maken. Hiervoor plaats je een trait kaart op je evolution slide (het bordje waarop je de eigenschappen van jouw bacterie bijhoudt) – en betaal je de bijbehorende DNA-punten. Je kunt maximaal vijf kaarten kwijt op je bordje, daarna moet je er gaan vervangen. Sowieso mag je per beurt maar een nieuwe eigenschap toevoegen.

Nu je bacterie (of virus in de meegeleverde uitbreiding) sterker is geworden, kom je terecht in de Infectie fase. Tijd om de wereld wat zieker te maken! Eerst tel je op je evolution slide hoeveel ‘Effectivity’ punten je hebt. Zoveel tokens mag je op het spelbord plaatsen. Maar: dat gaat natuurlijk niet zomaar.

Plague Inc.: The Board Game

Allereerst moet je bacterie klimaat resistent zijn. Aan de start van het spel kun je alleen tokens plaatsen in neutrale landen. Om in warme of juist koude klimaten te kunnen infecteren, heeft je bacterie de bijbehorende eigenschap nodig.

Bovendien kun je niet zomaar alle landen infecteren – je moet ook verbonden zijn. Binnen hetzelfde continent mag je altijd andere landen infecteren. Zolang je aan je juiste klimaateisen voldoet. Wanneer je over de grenzen van het continent heen wilt gaan, moet je bacterie airborne of waterborne zijn – opnieuw een eigenschap te verkrijgen via de Trait Cards. Let op: eens je bacterie zich kan verspreiden door de lucht, heeft een land wel een vliegveld nodig om er te geraken. Bij de water variant gaat het om een haven. Je kunt dus niet naar eender welk land vliegen / zwemmen.

Plague Inc.: The Board Game

Schakel wereldmachten uit

Tot slot van de beurt volgt de Death fase. Deze fase gaat enkel op als er landen zijn die volledig geïnfecteerd zijn – oftewel als er geen lege vakjes (steden) meer zijn. Als jij de meerderheid van de tokens in dit land bezit, mag je proberen het land te annexeren.  Dit doe je met behulp van de dobbelsteen des doods. Tel alle ‘lethality’ punten op je evolution slide. Dobbel je minder of even veel als het aantal punten dat je hebt: dan verdwijnt het land van de kaart. Door het annexeren van landen krijg je je tokens terug, maak je kans op events kaarten die het spel een extra (strategische) wending geven en kom je dichter bij de eindfase.

Plague Inc.: The Board Game

De eindfase: Sudden Death

Wanneer de laatste Country kaart op het bord is geplaatst, komt het spel in de eindfase. Plague Inc.: The Board Game is afgelopen wanneer een van de spelers geen tokens meer op het bord heeft of wanneer een speler geen nieuwe tokens kan plaatsen en ook niet meer met de death dice kan rollen. Dit betekent dat het tijd is om de punten te tellen.

Bij de puntentelling zijn er nog een aantal bonuspunten te verdienen.

  • Lucky Escape: 4 extra punten voor de speler die nog de meeste tokens op het bord heeft staan
  • Continent Killer: 6 punten per continent voor de speler die de meeste landen in continent wist te annexeren
  • Ultimate Wipeout: 7 punten voor de speler die het land met de meeste steden heeft gedood

Bordspel: Plague Inc.

Hilarische strijd tussen bacteriën

Ik vind Plague Inc.: The Board Game een heel fijn bordspel. De thematiek spreekt aan (de mensheid uitroeien, woehoe!), net als de kleurrijke vormgeving. In het eerste opzicht lijkt het alsof het spel veel regels heeft, maar als je eenmaal aan het spelen bent wijst het zich vanzelf. De gameplay is eenvoudig uit te leggen aan nieuwe spelers en zorgt ieder spel voor voldoende variatie. Sowieso is het handig om de verdeling van de bonuspunten al tijdens het spel in het achterhoofd te houden. Omdat niet alle landenkaarten ieder spel meedoen, blijven de verschillende variabelen ook altijd een kleine verrassing.

Het bijbehorende boekje met de regels is overigens met veel humor geschreven. Degene die als laatst zijn/haar handen heeft gewassen mag bijvoorbeeld het spel beginnen. En in het geval van een gelijkspel, wint degene die als eerste op de grond gaat liggen en doet alsof hij/zij dood is. Hilarisch toch.

Heb je het helemaal gehad met de mensheid en de manier waarop zij planeet aarde om zeep helpt? Neem dan wraak met Plague Inc.: The Board Game. Als dodelijke bacterie probeer je zoveel mogelijk mensen, landen en continenten te infecteren.  Wie van de spelers is de ultieme plaag? Maak je klaar voor een spannende strijd.

Plague Inc.: The Board Game

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan