Jurassic Park: het boek waar het allemaal mee begon

Titel
Jurassic Park
Auteur
Michael Crichton
Serie
Jurassic Park #1
Uitgeverij
Arrow Books
Jaar
1990
Pagina's
480
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Het komt niet vaak voor dat ik eerst een boekverfilming kijk en pas later het boek lees. Bij Jurassic Park was dit echter wel het geval. Het boek stond eigenlijk nooit echt op mijn verlanglijstje totdat ik vorig jaar – eindelijk – de film zag en genoot. Dus kocht ik in Londen meteen het boek toen ik erop stuitte. En daar heb ik geen spijt van.

Jurassic Park - Michael Crichton

Op uitstap tussen dinosaurussen

In Jurassic Park wordt de wereldberoemde paleontoloog Alan Grant – samen met zijn collega Ellie Sattler – uitgenodigd door een schatrijke, excentrieke miljardair om zijn themapark te bezichtigen voor de officiële opening plaatsvindt. Natuurlijk heeft Alan Grant betere dingen te doen. Hij is immers middenin een belangrijke opgraving, maar in ruil voor de juiste sponsoring doet hij wat nodig is. De donatie van John Hammond, de miljardair in kwestie, betekent een hoop voor hem.

Dus reizen Alan en Ellie af naar een klein eilandje voor de kust van Costa Rica. Daar heeft Hammond met InGen, zijn in biogenetica gespecialiseerde multinational, Jurassic Park gevestigd. Een themapark waar mensen kunnen rondlopen tussen echte dinosaurussen.

God creates dinosaurs, God kills dinosaurs, God creates man, man kills God, man brings back dinosaurs.

Tijdens hun exclusieve rondleiding krijgen Alan en Ellie gezelschap van wiskundige Ian Malcolm en de kleinkinderen van John Hammond. Maar wat een leuk uitstapje had moeten worden, mondt uit in een verbijsterend gevecht op leven en dood.

Jurassic Park - Michael Crichton

Wetenschappelijk correct, maar soms wat traag

Aangezien ik verfilming al op voorhand had gezien, wist ik – zeker in het begin – precies wat er stond te gebeuren. Dit maakte het verhaal voor mij beduidend minder spannend. De laatste honderd pagina’s kennen echter een iets andere afloop dan de film en deden me alsnog op het puntje van mijn stoel zitten. Anderzijds zorgde mijn kennis van de film ervoor dat ik me een betere voorstelling kon maken van de vele dinosaurussen met hun moeilijke namen.

The planet has survived everything, in its time. It will certainly survive us.

De schrijfstijl van Michael Crichton voelt hier en daar wel wat droog. Maar zijn wetenschappelijke verwijzingen zijn helemaal on point. Op technisch niveau zit het boek dan ook erg goed in elkaar. Maar ik moet zeggen dat sommige uitweidingen iets te uitvoerig waren, waardoor de vaart hier en daar uit het verhaal ging. Wel heel tof zijn de illustraties in Jurassic Park: grafieken, tabellen, computercodes, … Als er ook nog tekeningen van de dinosaurussen bij waren was het verhaal helemaal compleet!

Aangezien ik de film al had gezien, was Jurassic Park geen echte verassing voor mij. In combinatie met de ietwat droge schrijfstijl, moest ik soms wat op mijn tanden bijten. Toch was het een fijne leeservaring: de wetenschappelijke inzichten van Michael Crichton zijn zeer interessant en de illustraties geven het verhaal een extra dimensie.

Jurassic Park - Michael Crichton

Lees je liever in het Nederlands? Jurassic Park verscheen ook in het Nederlands, onder dezelfde titel.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan