Pandemic: ontdek het medicijn om de mensheid te redden

Marcia van der Zwan17 maart 2020100/100
Titel
Pandemic
Auteur
Matt Leacock
Uitgever
Z-Man Games
Jaar
2013
Spelers
2-4
Speelduur
ca. 45 minuten
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Nu Nederland en Vlaanderen aan een soort ‘lockdown’ zijn onderworpen, is het ideale moment gekomen om bordspellen te spelen. En laten we meteen toepasselijk beginnen met Pandemic – een coöperatief bordspel waarbij je de wereld voor de uitbraak van een virus probeert te behoeden. Kunnen jij en je teamleden op tijd het vaccin ontdekken en de ziekte uitroeien?

Sinterklaas 2018: Pandemie

Vier ziektes als bedreiging

In Pandemic bedreigen maar liefst vier ziektes het voortbestaan van de wereldwijde samenleving. De spelers vormen samen een team van professionals – ieder met zijn eigen unieke specialiteiten – die de ziektes proberen te voorkomen, alsook geneesmiddelen ontwikkelen voor iedere ziekte. Door samen te werken is het de bedoeling om alle vier de geneesmiddelen te ontdekken voordat de pandemie de mensheid verslaat.

Plague Inc.: The Board GameHet bordspel Pandemic is precies het tegenovergestelde van Plague Inc.: The Board Game. In dit spel is iedere speler namelijk een dodelijke ziekte. Het doel: zo veel mogelijk mensen, landen en continenten infecteren met jouw bacterie. De spelers nemen het tegen elkaar op om hun bacillen zo effectief mogelijk te verspreiden. Wie lukt het om de mensheid uit te roeien?
Bordspel: Pandemic
Iedere speler is een ander personage met zijn eigen specifieke kwaliteiten.

De onderzoekers starten in Atlanta

Het spelbord van Pandemic toont ons een wereldkaart. Alle spelers starten bij het onderzoekstation in Atlanta, de thuisbasis van het Centers for Disease Control and Prevention. Gedurende het spel kun je op andere plaatsen ter wereld ook een onderzoekstation bouwen – dit zorgt er voor dat je sneller kunt reizen én dat je op deze plaatsen een medicijn kunt ontdekken.

Voordat het spel van start gaan, breken de vier verschillende ziektes uit. Deze worden uitgebeeld door gekleurde blokjes. Aan het begin van het spel zijn er 3 steden met 3 blokjes geïnfecteerd, 3 steden met 2 blokjes en 3 steden met 1 blokje. De besmettingskaarten bepalen welke steden dat zijn. In een stad mogen maximaal drie blokjes van één kleur liggen, wanneer er een vierde komt breekt de ziekte uit naar alle aangrenzende steden.

Bordspel: Pandemic
Met de stadskaarten kun je reizen of een medicijn ontdekken.

Reis, behandel een ziekte of ontdek een medicijn

Iedere speelbeurt bestaat uit vier acties, het pakken van nieuwe speelkaarten en het infecteren van steden. Omdat het een coöperatief spel is, is het handig om tussendoor met je medespelers te overleggen. Voor de vier acties waarmee je de beurt begint, heb je de volgende opties:

  • Verplaats je (en dat kan op vier manieren: naar de dichtstbijzijnde stad, een directe vlucht nemen, een chartervlucht nemen of via een shuttle reizen);
  • Bouw een onderzoekstation in de stad waar je je bevindt (hiervoor moet je de stadskaart van deze stad in je bezit hebben);
  • Behandel een ziekte in de stad waar je je bevindt (hierdoor verwijder je een ziektesteen uit de stad, tenzij je het medicijn al hebt uitgevonden – dan mag je alle ziektestenen van deze kleur in een keer verwijderen);
  • Geef of krijg een kaart van een andere speler (dit mag alleen de kaart zijn van de stad waar jullie je allebei bevinden);
  • Ontdek een medicijn (door vijf stadskaarten van dezelfde kleur in te leveren op de locatie van een onderzoekstation).

Verschillende combinaties van deze acties zijn mogelijk.

Bordspel: Pandemic
Het doel van het spel is om vier verschillende medicijnen te ontdekken. Het is echter niet noodzakelijk om alle vier de ziektes compleet uit te roeien.

Infecteer nieuwe steden

Na het uitvoeren van zijn/haar acties trekt de speler die aan de beurt is twee kaarten van de gedekte stapel speelkaarten. Dit kunnen stadskaarten zijn, gebeurteniskaarten die je op ieder moment mag spelen – ook als je zelf niet aan de beurt bent – of epidemiekaarten. Zo’n laatste kaart betekent dat er een hoop nieuwe ziektestenen op het bord zullen komen en dat wil je natuurlijk koste wat het kost vermijden. Ten slotte pak je het aantal kaarten dat het infectiegraadspoor aangeeft om nieuwe steden te infecteren.

Bordspel: Pandemic
Een epidemiekaart zorgt ervoor dat het spel op scherp komt te staan: er worden nieuwe steden geïnfecteerd en de infectiegraadmeter stijgt.

Ontdek alle vier de medicijnen om wereldwijde paniek te voorkomen

De spelers winnen het spel wanneer ze alle vier de medicijnen hebben ontdekt. Er zijn echter verschillende manieren om het spel te verliezen, namelijk:

  • Als er acht uitbraken hebben plaatsgevonden (er ontstaat wereldwijde paniek);
  • Er niet meer voldoende ziektestenen zijn (een ziekte verspreid zich te snel);
  • Er niet meer voldoende speelkaarten zijn (het team heeft geen tijd meer).
Bordspel: Pandemic
De infectiegraadmeter bepaalt hoeveel steden er aan het einde van de beurt geïnfecteerd moeten worden. Gedurende het spel loopt deze meter steeds verder op.

Een spannende strijd

Zelf speel ik Pandemic altijd met ontzettend veel plezier. Doordat de verschillende personages verschillende eigenschappen hebben, is ieder potje anders. Bovendien kun je naar wens de moeilijkheidsgraad aanpassen. Ook het aantal spelers maakt wat mij betreft verschil. Hoe dan ook is het de ene keer een race tegen de klok, terwijl het de andere keer eerder een race tegen de uitbraken is. Persoonlijk speel ik ontzettend graag coöperatieve bordspellen en Pandemic behoort absoluut tot mijn favorieten.

Ga in groep de strijd aan tegen vier verschrikkelijke ziektes. Reis de wereld over op zoek naar een medicijn, pak infecties aan en werk samen om de mensheid te redden. Wat mij betreft in Pandemic een must voor iedere bordspellenverzameling.

Bordspel: Pandemic

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan