The Jurassic Games: tien criminelen vs. dinosauriërs

Marcia van der Zwan23 september 201880/100
Titel
The Jurassic Games
Regisseur
Ryan Bellgardt
Acteurs
Ryan Merriman
Perrey Reeves
Adam Hampton
Jaar
2018
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

De afgelopen maanden heb ik een verslaving ontwikkeld wat betreft het kopen van dvd’s. Aangezien ik probeer om minder boeken te kopen, moet ik mijn koopwoede toch op een andere manier voeden. Op deze manier belandde ook The Jurassic Games in mijn collectie. Ik kocht de film eigenlijk als cadeau voor Jimi omdat hij mij elke filmavond opnieuw probeert te overtuigen om Jurassic Park te kijken.

The Jurassic Games

Wedstrijd der terdoodveroordeelden

In de nabije toekomst worden tien personen die ter dood veroordeeld zijn, uitgekozen om deel te nemen aan The Jurassic Games. In deze virtual reality game moeten de deelnemers het niet alleen opnemen tegen elkaar, maar ook tegen angstaanjagende dinosaurussen. The Jurassic Games kennen vier fases. Als de deelnemer de volgende fase niet binnen de vastgestelde tijd bereikt, ontploft de halsband die ze dragen. Als de deelnemers in het spel sterven, sterven zij ook in het echte leven. De uiteindelijke winnaar wordt vrijgelaten en mag met een schone lei terug de gewone wereld in.

Het hoofdpersonage Anthony Tucker is ten onrechte ter dood veroordeeld voor de moord op zijn vrouw. Voor hem is winnen de enige kans herenigd te worden met zijn kinderen. De overige deelnemers zijn helaas wel wat stereotiep. Je hebt een kannibaal, een gestoorde vrouw, een maffiabaas, .. Helaas krijgt geen van hen echt een uitgebreid achtergrondverhaal. Van begin af aan heeft Joy, de gestoorde vrouw, het op Anthony gemunt.

De wondere wereld van reality-tv

Wanneer je The Jurassic Games start, lijkt het in eerste instantie net alsof je echt een reality-tv programma aan het kijken bent. Je ziet de intro van het tv-programma, maakt kennis met de presentator en de kandidaten. The Host van het programma legt de spelregels uit. Dit vind ik heel goed gedaan. Sowieso is de manier waarop de film ‘in en uit’ dit programma springt heel ingenieus.Op deze manier krijg je een kijkje achter de schermen van de reality-tv. Je ziet hoe het programma gemanipuleerd wordt door de makers en hoe ze de deelnemende criminelen in de voor de kijkcijfers meest gunstige hoeken drukken. Op deze manier geeft de film – ondanks dat ze voornamelijk entertainend bedoeld is – toch wel wat kritiek op de huidige mediasector.

Hoewel het verhaal zich afspeelt in de nabije toekomst, lijkt de wereld enorm op de onze. Zeker buiten het spel zien we weinig verschillen met de huidige maatschappij. In tekst op beeld lees je dat The Jurassic Games jaarlijks plaatsvinden. Maar hoe dit tot stand gekomen is, daar kunnen we als kijkers enkel naar gissen.

The Jurassic GamesThe Jurassic Games

Een aangename verrassing

Eerlijk gezegd had ik zeer lage verwachtingen van The Jurassic Games. Ik verwachtte een slap aftreksel van The Hunger Games maar ik werd aangenaam verrast. Aangezien op het hoesje van de dvd al wordt aangekondigd dat het gaat om een mix van The Hunger Games en Jurassic Park kan je de filmmakers hun onoriginaliteit nauwelijks aanrekenen. Ze kondigen het zelf immers al aan. Wel vind ik het spijtig dat het hoofdpersonage onschuldig is. Ik had liever een echte badguy gezien in plaats van een ten onrechte terdoodveroordeelde.

De meeste aandacht van de filmmakers gaat naar het spektakel van The Jurassic Games. Toch zijn er enkele interessante subplots. Zo zien we de kinderen van Anthony vanuit de zetel toekijken hoe hun vader probeert te overleven in het spel. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan programmamakers en hun confrontatie met de tegenstanders van het spel.

Hoewel sommige zaken in het plot voorspelbaar waren, vond ik het einde behoorlijk sterk en hier en daar zelfs verrassend. De Special Effects zijn niet van de hoogste kwaliteit, aangezien de film ook niet zo’n groot budget had. Slecht zou ik de Special Effects echter absoluut niet willen noemen. Nergens verstoren ze het verhaal. De manier waarop de dino’s bewegen vond ik bovendien behoorlijk geloofwaardig.

The Jurassic Games vertelt misschien geen origineel verhaal. Tien terdoodveroordeelden gaan de strijd met elkaar aan. Wie het tv-programma overleefd krijgt zijn/haar vrijheid terug. Om de overwinning in de wacht te slepen moeten ze niet alleen met elkaar vechten, maar ook met dinosauriërs. The Jurassic Games is echter wel een meer dan vermakelijke film. Ik genoot van de manier waarop we een kijkje kregen achter de schermen van het reality-tv programma. Ook het einde vond ik verrassend sterk. Een meer dan prima film!

The Jurassic Games

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan