Met het vierde seizoen eindigt het spannende The 4400

Titel
The 4400
Seizoen
4
Acteurs
Jacqueline McKenzie, Joel Gretsch, Patrick John Flueger
Jaar
2004 – 2007
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

In The 4400 keren 4400 mensen die de afgelopen jaren vermist werden allemaal op hetzelfde moment terug op aarde. Zonder ook maar een dag ouder te zijn geworden en zonder herinneringen waar ze de afgelopen jaren / maanden hebben doorgebracht. Het vierde en laatste seizoen was opnieuw super spannend van begin tot eind.

Let op! Als je seizoen een, seizoen twee en seizoen drie van The 4400 nog niet gezien hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over seizoen vier zelf spoiler ik natuurlijk niet.

4400 repatrianten met een bijzondere gave

Wanneer een grote komeet richting aarde raast, blijft de verwachte impact uit. In plaats van een catastrofale gebeurtenis keren duizenden verdwenen mensen terug, zonder ook maar een herinnering van wat er hun de afgelopen weken, maanden of zelfs jaren overkomen is. Een luguber detail: niemand van hen is ook maar een dag ouder geworden sinds het moment dat ze verdwenen. Sommigen van hen ontwikkelden een bijzondere gave.

In het vierde seizoen van The 4400 zijn deze speciale gaven niet enkel meer voorbehouden voor de 4400 mensen die terugkeerden op aarde. Jordan Collier heeft namelijk injecties met Promicin verspreid, waardoor ook de gewone mens een gave kan ontwikkelen. Het addertje onder het gras; je hebt 50% kans om een gave te krijgen, maar ook 50% kans om te overlijden. Deze nieuwe wending zorgt ervoor dat Tom Baldwin en Diana Skouri, twee agenten van het National Threat Assessment Center (NTAC) gespecialiseerd in het doen en laten van de 4400, een heleboel nieuwe zaken krijgen.

De dreiging van The Marked

Na het zien van de eerste aflevering van seizoen 4, dacht ik het einde van het seizoen te kunnen voorspellen. Mijn voorspelling kwam inderdaad uit, maar wat er onderweg allemaal gebeurde had ik absoluut niet kunnen zien aankomen. Het plot blijft vol onverwachte wendingen en ook de speciale gaven zijn iedere keer weer origineel en interessant. Ook de verhaallijn rondom The Marked, die doorheen meerdere afleveringen loopt, is ontzettend spannend.

Hoewel The 4400 zich richt op spanning en actie zijn de personages en hun onderlinge relaties zeer goed uitgewerkt. In dit vierde seizoen krijgt Kyle een grotere rol en staat de relatie met zijn vader, Tom Baldwin, enorm onder druk. Helaas vond ik dit seizoen het vleugje romantiek wat storend, omdat ik de vrouw in kwestie niet kon uitstaan. Maar dat is persoonlijk.

Het vierde seizoen is meteen ook het laatste seizoen van The 4400. Hoewel het einde behoorlijk open is, vind ik het een goed moment om te stoppen. Op een gegeven moment lijkt het me moeilijk om nog bijzondere gaven te bedenken of nieuwe zaken te bedenken die Tom en Diana kunnen oplossen. Je wilt immers niet in herhaling vallen. Desalniettemin is het jammer dat we nooit precies zullen weten hoe de 4400 de wereld zullen verbeteren. Zoals gezegd in de belofte die ze hebben gedaan.

Vier seizoenen lang heb ik genoten van The 4400. De premisse van 4400 verdwenen mensen die terugkeren op aarde blijft interessant en de uitwerking is – ondanks de ietwat verouderde Special Effects – enorm goed. Iedere aflevering is spannend. Je krijgt een goede band met de personages en de vele verwikkelingen zijn keer op keer onverwacht. De diverse paranormale gaven geven het verhaal steeds een nieuwe wending. Ondanks het enigszins open einde, is het een absolute aanrader om alle seizoenen van deze serie te kijken.

The 4400 seizoen 4

2 reacties

 • Annemieke

  29 juni 2018 at 07:12

  Ik vind het echt jammer dat we niet meer zullen zien. 🙁

  Reageer

  • Marcia

   30 juni 2018 at 11:12

   Ik vind het ook jammer dat we nooit zullen weten hoe het precies in elkaar zit 🙁

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan