Carve the Mark: als het lot jouw toekomst bepaalt

Titel
Carve the Mark
Auteur
Veronika Roth
Serie
Carve the Mark #1
Uitgeverij
Best of YA
Jaar
2017
Pagina's
414
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

In mijn goodiebag van Yalfest Vlaanderen vond ik Carve the Mark van Veronica Roth. Een boek waar ik al veel over gehoord had – zowel goed als slecht – en waar ik erg benieuwd naar was. Helaas ben ik niet helemaal overtuigd door Carve the Mark. Ik vind het geen slecht boek, maar ook geen buitengewoon goed boek.

Carve the Mark - Veronica RothCarve the Mark - Veronica Roth

Iedereen heeft een gave

In een sterrenstelsel verbonden door de Stroom, heeft iedereen een gave. Cyra heeft de gave om anderen pijn te doen. Haar broer Ryzek heerst als een tiran over hun planeet en misbruikt Cyra’s gaven om zijn vijanden te martelen. Wanneer Akos uit het naburige rijk als gevangene in Cyra’s wereld terechtkomt, lijkt de vijandschap tussen hun landen en hun families onoverkomelijk. Maar als Akos en Cyra elkaar ontmoeten, lijkt een samenwerking ook niet onmogelijk.

Carve the Mark kwam erg traag op gang en het duurde een tijdje voor ik de wereld waarin het verhaal zich afspeelt voor me kon zien. Voor een Science Fction verhaal met als setting een compleet nieuw ruimtestelsel, vond ik de world building helaas maar matig. Het duurde bijvoorbeeld behoorlijk lang voordat ik besefte dat de volkeren van Cyra en Akos dezelfde planeet delen – ik begreep al niet waarom ik de planeet van Cyra niet op de kaart vooraan in het boek terugvond. Wat mij betreft is goede world buildingeen must voor een goed Science Fiction verhaal. Als ik het niet voor me kan zien heb je mij niet mee in het verhaal.

Carve the Mark - Veronica RothCarve the Mark - Veronica Roth

Afwisselend traag en spannend

Na een tijdje werd het verhaal spannend, om daarna terug traag, weer spannend, traag, spannend, .. te worden. Dit maakte het boek lastig om te lezen. Soms vloog ik door het verhaal heen om daarna mezelf door saaie hoofdstukken heen te moeten worstelen.

De personages daarentegen vond ik wel erg tof. Niet alleen ontwikkelt iedereen een gave, er zijn ook uitverkorenen die een lotsbestemming hebben. Dit geeft het verhaal een originele draai en maakte me nieuwsgierig: zou het mogelijk zijn om een dergelijke lotsbestemming te ontlopen? Desalniettemin leefde ik niet echt mee met de personages op de momenten dat hen iets overkwam.

Zowel qua schrijfstijl als qua world building en plot kan Carve the Mark niet tippen aan Divergent, het boek waar Veronica Roth mee doorgebroken is. De ontknoping is zeker spannend en sommige stukken van het boek zijn dat ook. De personages zijn stoer en zowel de gaves als de lotsbestemmingen maken het plot interessant. Een paar dagen na het uitlezen van Carve the Mark zijn de personages echter al bijna uit mijn hoofd verdwenen. Daarom denk ik niet dat ik het vervolg zal lezen. 

Carve the Mark - Veronica RothCarve the Mark - Veronica Roth

3 reacties

 • Kiki (De Bookgeek)

  25 juni 2018 at 09:21

  Ik weet nog dat voordat dit boek was verschenen ik erg enthousiast was, maar toen het was verschenen heb helemaal niets gedaan, dus ik heb het nog steeds niet gelezen. ?
  Eigenlijk heb ik helemaal geen interesse meer in dit boek, dus zit het ergens onderin mijn tbr.
  Wat ik wel interessant vind is dat in Nederland en België voornamelijk wordt gekeken naar het verhaal en hoe de personages uitgewerkt zijn, terwijl in de VS juist wordt gekeken naar het racisme (op de ‘slechte’ planeet hadden ze allemaal een accent en een donkere huidskleur of zo waardoor het racistisch zou zijn).

  Reageer

  • Marcia

   25 juni 2018 at 21:38

   Ik heb het gevoel dat die mindere focus op racisme ook door de vertaling komt; in het nederlandstalige boek ging hier heel weinig aandacht naartoe (of ik heb er gewoon overheen gelezen).

   Reageer

   • zwartraafje

    12 juli 2018 at 20:25

    Door de hele heisa in het buitenland had ik echt schrik dat het boek me om die reden zou tegenvallen maar uiteindelijk leek dat aspect veel minder op te vallen dan ik had verwacht. Wel merk ik dat ik ondertussen niet echt meer gemotiveerd ben om verder te lezen. Niet dat ik het een slecht boek vond maar het heeft me blijkbaar niet voldoende kunnen imponeren.

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan