7 leestips voor fans van Under the Dome

Under the Dome is een toffe serie die zich afspeelt zich  in het stadje Chester’s Mill, waar van de ene op de andere dag een koepel omheen is verschenen. De inwoners van Chester’s Mill alsook toevallige passanten: iedereen zit opgesloten terwijl de voedselvoorraden langzaam slinken. Is er een manier om deze koepel te verlaten? De personages tonen enorm veel survival instinct en het verhaal is keer op keer onverwacht. Vandaag raad ik je een aantal boeken in dezelfde sfeer aan.

Weerwater - Renate Dorrestein

Weerwater – Renate Dorrestein

Tijdens het kijken van Under the Dome vroeg ik me geregeld af hoe ik zelf zou reageren mocht er plots een koepel rond Gent verschijnen. Vanwege de herkenbaarheid raad ik dan ook Weerwater van Renate Dorrestein aan. In dit spannende verhaal is het Almere die de apocalypse overleeft – en omringt wordt door een ondoordringbare witte nevel. De personages zijn net zo volhoudend en divers als in Under the Dome. De volwassen toon van het verhaal, maakt de post-apocalyptische sfeer des te beklemmender.

leestips voor fans van Under the Dome

De Stad der Blinden – José Saramago

De stad der blinden is een mooi en origineel verhaal over een stad waarin iedereen opeens blind wordt. Met het gezichtsvermogen verdwijnen ook de wetten, de regels en misschien zelfs het menselijke. De blinden vechten, verkrachten en vermoorden. Een sombere visie op de mensheid die te vergelijken is met Under the Dome. Ook in deze serie komt het slechte in de mens naar boven en krijgen we te maken met heel wat wanorde en geweld.

De Oversteek – Justin Cronin

De Oversteek vertelt over de gevolgen van een uit de hand gelopen experiment met virussen, uitgevoerd door het Amerikaanse leger en de Amerikaanse overheid. De FBI ronselde twaalf ter dood veroordeelde gevangenen én een zesjarig meisje als proefpersonen. Wanneer de twaalf proefpersonen, de viralen, uitbreken loopt het helemaal mis. Meesterverteller Justin Cronin heeft me enorm te pakken met De Oversteek trilogie. Deze post-apocalyptische serie zit tot in de details goed in elkaar en doet je nadenken over het survival instinct van de mens, alsook over de plaats van wetenschap in onze maatschappij. Drie boeken vol leesgenot die je een post-apocalyptische totaalervaring bieden om nooit te vergeten.

Waterjager – Chris Polanen

In Waterjager is het roeien met de riemen die je hebt: letterlijk en figuurlijk. Dit verhaal speelt zich af in een post-apocalyptisch Paramaribo. Door een dijkdoorbraak is de complete stad onder water komen te staan. Het overgrote deel van de inwoners is vertrokken, alleen de goudzoekers, prostituees en criminelen zijn nog over. De regering heeft zijn handen van de stad getrokken en de eigen wetten zijn de enigen die gelden. Deze situatie, ondanks het ontbreken van een koepel rondom de stad, voelt erg gelijkaardig aan die van Under the Dome. Tel daar veerkrachtige personages met een sterke overlevingsdrang bij op en je hebt een spannend en origineel verhaal.

leestips voor fans van Under the Dome

Birthmarked – Caragh O’Brien

De Young Adult trilogie Birthmarked speelt zich af buiten een ommuurd stadje, de Enclave genoemd. Het is de taak van de zestienjarige Gaia om de vrouwen buiten te muren te helpen met hun bevallingen en vervolgens een quota aan baby’s af te geven aan het bestuur van de Enclave. Ondanks het litteken dat de grootste helft van haar gezicht bedekt is het hoofdpersonage Gaia een sterke jonge vrouw. Ik denk dat deze trilogie een aanrader is voor fans van Under the Dome, omdat het gaat over overleven en de strijd van een wereld zonder regels tegen een wereld vol regels. Thematiek die we ook terugzien in de spannende tv-reeks.

Children of Men – P.D. James

Children of Men gaat ook over overleven en het survival instinct van de mens – alleen wordt het leven van de personages niet bemoeilijkt door een koepel die ze van de rest van de wereld scheidt, maar door het feit dat er al in geen jaren nieuwe baby’s geboren zijn. Hoe ga je er mee om als je weet dat jouw generatie de laatste zal zijn? Hoe is het om de complete mensheid te zien uitsterven?

Het spel der spellen – George R.R. Martin

Voor de mensen die vooral geïntrigeerd waren door het paranormale tintje van Under the Dome raad ik met alle liefde de boeken uit het Wild Cards universum aan, waarvan Het spel der spellen het eerste boek is. In 1946 ontsnapte een buitenaards virus  dat het DNA herschreef van iedereen die geïnfecteerd raakte. Negentig procent van de bevolking overleed, negen procent muteerde in misvormde monsters en één procent kreeg superkrachten. Jaren later schrijven achtentwintig van deze buitengewone mensen, de zogenaamde Azen, zich in voor een realityprogramma. Als alle verliezers zijn weggestemd, moet de enige echte American Hero overblijven. Hoewel een reality programma niet echt in de sfeer van Under the Dome is, is de rest van het boek dat wel. De Azen moeten vechten met elkaar, maar ook tegen het kwaad in de wereld, om te overleven.

Natuurlijk kun je ook gewoon het boek lezen waarop de serie gebaseerd is: Under the Dome van Stephen King. Wegens wisselende recensies en de enorme dikte van dit boek, heb ik zelf de stap nog altijd niet gemaakt. Maar ooit hoop ik dit verhaal te lezen! Welk boek zou jij aanraden aan fans van Under the Dome?

>> Alles over verhalen die zich afspelen onder een koepel vind je natuurlijk ook terug op mijn blog!

7 reacties

 • Annemieke

  8 augustus 2017 at 16:19

  Oh Weerwater klinkt erg interessant. Ik had De Oversteek nog in mijn handen op de boekenmarkt zondag maar niet meegenomen. De editie zag er niet zo mooi uit. 🙁

  Reageer

  • Marcia

   9 augustus 2017 at 21:13

   Hopelijk vind je dan snel een mooie editie 😉 want De Oversteek is echt geweldig!! En Weerwater is zeker ook een aanrader 🙂

   Reageer

 • Nancy

  9 augustus 2017 at 17:31

  Het boek Under the Dome of Gevangen in het Nederlands is toch helemaal anders dan de serie. Het begin is gelijklopend, maar de serie is veel meer scifi dan het boek. Ik heb het alleszins graag gelezen. En de reeks heb ik ook helemaal uitgekeken.
  Justin Cronin en Wildcards staan op mijn ooit nog eens te lezen lijst. Maar wanneer het er ooit van zal komen???
  De wezens (The humans) van Matt Haig heb ik momenteel thuisliggen, net zoals Anna van Ammaniti.

  Reageer

  • Marcia

   9 augustus 2017 at 21:15

   Ik heb al van veel mensen gehoord inderdaad dat het boek ontzettend verschilt van de serie, mede daardoor dat ik nog twijfel om het boek te lezen. Misschien wacht ik nog een beetje totdat ik de meeste details van de serie vergeten ben, dan ga ik minder vergelijken tijdens het lezen en meer genieten!

   Reageer

 • dominds

  19 augustus 2017 at 10:18

  Ik heb eerlijk gezegd alleen de serie Under the Dome gezien, maar die vind ik tot nu toe erg leuk. Ik ben erg benieuwd naar Weerwater van Renate Dorrestein, dit boek staat al een tijdje op mijn to be read lijstje. Ik wil eigenlijk het boek van Under the Dome ook graag lezen, maar het aantal bladzijdes houdt mij toch een beetje tegen…

  Reageer

  • Marcia

   21 augustus 2017 at 18:03

   haha ja dat aantal pagina’s van under the dome houdt mij ook wat tegen inderdaad XD

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan