Under the Dome: gevangen onder een koepel

Marcia van der Zwan20 oktober 201580/1004
Titel
Under the Dome
Seizoen
1
Acteurs
Mike Vogel
Rachelle Lefevre
Alexander Koch
Jaar
2013 - 2015
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Op aanraden van velen ben ik eindelijk begonnen aan de serie Under the Dome. Eigenlijk wilde ik eerst het boek van Stephen King lezen waarop deze serie gebaseerd is, maar stiekem werd ik wel een beetje afgeschrikt door het enorme aantal pagina’s.. Ondertussen namen de lovende recensies van Under the Dome alsmaar toe. Uiteindelijk ben ik dan toch overstag gegaan: ik keek het eerste seizoen!

  Under the Dome

Leven onder een koepel

Wat doe je als er ineens een mysterieuze koepel over de stad valt, die alle inwoners afsluit van de buitenwereld? In Under the Dome wordt het stadje Chester´s Mill, dat in alle opzichten weinig bijzonder is, wordt van de één op de andere dag opeens omkoepeld door een enorme onzichtbare Dome. De inwoners kunnen nergens naartoe, niemand kan de koepel nog in of uit. De inwoners proberen te overleven in de barre post-apocalyptische omstandigheden waarin zij terecht zijn gekomen. Ondertussen zijn ze op zoek naar verklaringen voor deze mysterieuze gebeurtenis.

Under The Dome wordt gekenmerkt door een zeer interessant verhaal. Overleven staat voor ieder personage op de eerste plaats, terwijl de omstandelijkheden steeds moeilijker worden. Ik las onlangs een aantal boeken die zich afspelen onder een koepel en deze thematiek spreekt me erg aan.

Geen ontsnappen aan

In de televisieserie Under the Dome wordt er heel origineel omgegaan met het concept van de koepel. Allereerst verschijnt de koepel uit het niets en is er niemand die weet hoe en waarom deze koepel tot stand kwam. Bovendien is er geen ontsnappen aan deze onzichtbare koepel en is er geen enkel contact met de buitenwereld. Waar we in veel boeken een onderscheid zien tussen mensen die in de koepel leven en de mensen erbuiten, zien we in Under the Dome enkel een focus op de mensen onder de koepel.

Iedere aflevering bevat weer een compleet nieuwe verhaallijn. Er zijn altijd problemen waarmee men in de dome moet leren om te gaan. Elke keer denk je dat het goed gaat komen of dat men antwoorden zal vinden op hun vragen, maar iedere aflevering komen de makers weer opnieuw met onverwachte plottwists. Dit maakt de serie heel sterk en ontzettend leuk om naar te kijken!

Under the Dome

Een veelheid aan personages

In Under the Dome zien we veel verschillende personages. Ik ben echt doodsbang voor Junior – dat is echt een creep. Ook zijn vader is een man waarvoor je moet oppassen. Ik vind dat de acteurs heel goed acteren, omdat ze allemaal verschillende emoties bij me oproepen. Ik kan me heel goed inleven in hun situaties. Mijn favoriete personages zijn Barbie, Julia, Norrie, Joe, Angie en Linda. Bijna alle hoofdpersonages dus eigenlijk.

Ik heb ondertussen het complete eerste seizoen gezien en kan niet wachten om de hierop volgende seizoenen te kijken. Helaas heb ik wel al van meerdere mensen gehoord dat het derde – en laatste seizoen – toch wat tegenvalt, met name door het gebrek aan closure; verklaringen voor de dome en antwoorden op andere prangende vragen schijnen te ontbreken. Ik ben heel benieuwd of ik die mening ga delen, ik ga nu in ieder geval eerst beginnen met seizoen twee!

Under the Dome

4 reacties

 • Daenelia

  20 oktober 2015 at 09:49

  Nog niet! Hij staat wel op ‘het lijstje’. Misschien dat ik eerst het boek moet lezen?
  (Als je nog iets van King wil lezen, ken je Doctor Sleep al? Is min of meer een ‘vervolg’ op The Shining. Probeer eens.)

  Reageer

 • Rowan

  20 oktober 2015 at 11:09

  Ik ben nu net begonnen aan seizoen twee, ik moet zeggen dat het verhaal een totaal andere wending neemt dan ik had verwacht haha. Ik weet nog niet helemaal wat ik er van vind, ik laat het maar gewoon over me heen komen! In ieder geval vind ik het een spannende serie.

  Reageer

 • RabbitBookz

  4 november 2015 at 20:46

  Mijn vader heeft het eerste seizoen (en het tweede?) gezien en ik keek stiekem mee, maar hij is er mee gestopt, en ik vond het niet leuk genoeg om verder te kijken… Het was wel spannend!

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan