Het spel der spellen: science fiction reality tv

Titel
Het spel der spellen
Auteurs
George R.R. Martin
Melinda M. Snodgrass
Daniel Abraham
Carrie Vaughn
Michael Cassutt
Caroline Spector
John Jos. Miller
Ian Tregillis
S.L. Farrell
Serie
Wild Cards #1
Uitgeverij
Luitingh Sijthoff
Jaar
2015
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Een tijdje geleden viel mijn oog in de bibliotheek op Het spel der spellen, een Science Fiction verhaal onder redactie van George R.R. Martin. De achterflap belooft een verhaal over een buitenaards virus, dat 90% van de mensen doodde en een klein percentage van de overlevenden superkrachten gaf. In dit verhaal schrijven een aantal van deze bovennatuurlijke mensen zich in voor een reality tv-programma. Mijn interesse was meteen gewekt!

Het-Spel-Der-Spellen-4

Een buitenaards virus

In 1946 ontsnapte een buitenaards virus dat het DNA herschreef van iedereen die geïnfecteerd raakte. Negentig procent van de bevolking overleed, negen procent muteerde in misvormde monsters en één procent kreeg superkrachten. Jaren later schrijven achtentwintig van deze buitengewone mensen, de zogenaamde Azen, zich in voor een realityprogramma. Als alle verliezers zijn weggestemd, moet de enige echte American Hero overblijven.

De wereld blijft onduidelijk

Naast de introductie op de achterflap van het boek, krijg je aan het begin van Het spel der spellen totaal geen uitleg over de wereld waarin het zich afspeelt. Je zit meteen in het verhaal van de reality show. Dat is natuurlijk heel tof, maar ik heb echt een aantal keer de achterkant van het boek herlezen om te zien of ik wel goed begreep waar het boek over ging. Ook gedurende het verhaal blijven er veel dingen onduidelijk. Wat betekent je wildcard trekken nu precies en hoe gebeurt dat? Ik weet dat je dan je speciale kracht ontdekt, maar hoe dat precies in z’n werk gaat? En wat is nu eigenlijk een joker? Hoe verschillen azen en jokers van elkaar?

Ik vond het ontzettend jammer dat een wereld met zoveel potentie, niet verder wordt toegelicht. Duidelijke informatie krijg je echt alleen op de achterflap en de rest moet je tussen de regels van het verhaal bij elkaar sparen. Iets meer aandacht voor het ontstaan van deze bijzondere wereld had mij persoonlijk wel fijn geleken!

Het-Spel-Der-Spellen-1

Een samenwerking tussen verschillende auteurs

Het Wild Cards-universum werd in 1987 bedacht door George R.R. Martin en Melinda Snodgrass. Aan Het spel der spellen hebben verschillende bekende fantasy- en Science Fiction auteurs meegeschreven. Je merkt duidelijk dat de verschillende hoofdstukken door verschillende auteurs geschreven zijn. Enerzijds is dit heel tof omdat ieder personage hierdoor echt voldoende aandacht krijgt en een heel levensverhaal heeft – maar in de grote lijn van het verhaal voelt het soms niet helemaal goed. Het ene hoofdstuk is bijvoorbeeld heel grappig of romantisch, terwijl andere delen van het verhaal dan weer heel serieus zijn.

Een bundeling korte verhalen

Desondanks is het enorm tof om over zoveel verschillende personages te lezen. Het spel der spellen bundelt eigenlijk allemaal korte verhalen die zich afspelen in dezelfde wereld. De personages kennen elkaar; ze doen allemaal mee aan het reality-programma American Hero. Een hoofdpersonage in het ene hoofdstuk, maakt in een ander hoofdstuk weer opwachting als een bijpersonage, wat het verhaal echt een diepere lading geeft. Als lezer weet jij in veel gevallen meer van de medekandidaten van het hoofdpersonage. Al is het soms wel wat lastig om te onthouden wie wie is en wat de speciale krachten van iemand zijn.

Het-Spel-Der-Spellen-3

Een spannend televisieprogramma

De combinatie van een Science Fiction verhaal met het reality gegeven vind ik enorm sterk. Niet alleen maakt dit het boek heel herkenbaar voor jou als lezer – hebben we niet allemaal weleens naar Big Brother of The Voice gekeken? Ook is het tof om een kijkje achter te schermen te krijgen bij de opnames van een televisieprogramma. Hierdoor komt het Science Fiction verhaal opeens heel dichtbij en is het meer dan een ‘gewoon verhaal’ over superhelden.

Ongeveer halverwege het verhaal verschuift de focus echter van het reality programma naar een oorlogssituatie in het Midden Oosten. Persoonlijk sprak mij dit minder aan. Ik begrijp dat dit het verhaal diepgang geeft en inspeelt op de actualiteit, maar zelf lees ik – hoe oppervlakkig dat ook klinkt –  toch liever over de deelnemers aan een reality programma. Over oorlogen horen we immers al genoeg in het journaal.

Al met al vind ik dat Het spel der spellen haar premisse niet helemaal waar weet te maken. We krijgen veel te weinig informatie over het Wild Cards-universum en haar ontstaan. De diversiteit aan personages is fantastisch, maar hierdoor lijkt de achtergrondinformatie soms wat zoek te raken. Daarnaast wil Het spel der spellen misschien gewoon te veel. Ik denk dat een duidelijke keuze qua onderwerp beter was geweest – nu word je opeens vanuit een reality show naar het Midden Oosten geslingerd. Oftewel: een universum met enorm veel potentie, maar de uitwerking is het net niet helemaal. Hopelijk weet boek twee mij wel van de sokken te blazen!

Het-Spel-Der-Spellen-6

8 reacties

 • Anne

  6 juni 2016 at 14:26

  Jammer dat het tegenvalt! Zeker als het meer had kunnen zijn. Persoonlijk vind ik ook dat de cover niet meteen iets sciencefictionachtigs uitstraalt, maar misschien ligt dat aan mij 😉

  Reageer

 • Isabelle

  6 juni 2016 at 15:58

  Jammer dat het enigszins tegenviel! Ik heb deze bij de bieb zien staan en was er al over aan het twijfelen, wacht nu even wat je van deel 2 gaat vinden 😉

  Reageer

  • Marcia

   8 juni 2016 at 12:07

   Ik ga vandaag aan deel twee beginnen 😉 ik ben benieuwd!

   Reageer

 • daenelia

  7 juni 2016 at 09:23

  Dus het zijn korte verhalen, van verschillende schrijvers. Goeie schrijvers ook nog 🙂 Het is een anthology, en hoewel het in hetzelfde universum speelt is er geen garantie dat er een doorlopende verhaallijn is.En volgens mij is het OOK onder de editing van Melinda Snoddgrass, en dat is een Star Trek schrijfster/editor. Dus niet de eerste de beste.
  Ik denk dat je gewoon niet aan deel twee moet beginnen 🙂 Want het wordt niet anders.

  Reageer

  • Marcia

   8 juni 2016 at 12:08

   Er is wel een doorlopende verhaallijn, maar de sfeer verschilt heel erg per verhaal. Deel twee staat al klaar om te lezen, aangezien ik toch wel erg nieuwsgierig ben 😉

   Reageer

 • Kelly

  9 augustus 2016 at 10:52

  Dit boek is ook echt boek 11 in de serie ofzo. Omdat ik de eerste drie boeken in de serie gelezen had, had ik dit probleem niet. Met ‘Het spel der spellen’ proberen ze de anthologie-serie nieuw leven in te blazen, met een nieuw stel Aces die superhelden willen zijn. Een ontzettend leuk gegeven natuurlijk, maar dan hadden ze wat meer achtergronden moeten geven voor de nieuwe lezers. Ik had er geen last van, als fan van de serie, maar rot voor jou. Gemiste kans idd! 🙂

  Ik kan je de eerste drie boeken van de serie trouwens wel aanraden. Vooral boek 3 ‘Jokers Wild’ is fantastisch.

  Reageer

  • Marcia

   9 augustus 2016 at 16:18

   Ik ontdekte inderdaad ook later pas dat ze halverwege de serie begonnen zijn met vertalen.. Ik denk dat ik inderdaad maar overstap op de Engelstalige boeken 😉

   Reageer

   • Kelly

    9 augustus 2016 at 19:12

    Vooral de eerste drie zijn aanraders: ‘Wild Cards’, ‘Aces High’ en ‘Jokers Wild’. Volgens mij zijn ze inmiddels ook weer in print – ze zijn een hele lange tijd niet meer verkrijgbaar geweest. High point aan deze boeken: er zitten korte verhalen in van Roger Zelazny en George R R Martin zelf. Die zijn het beste 🙂

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan