The Call: Een gruwelijk spannende mix van fantasy, horror en science fiction

Titel
The Call
Auteur
Peadar O’Guilin
Serie
The Call #1
Uitgeverij
David Fickling Books
Jaar
2016
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Al een tijdje stond The Call van Peadar O’Guilin op mijn lijstje om te lezen. Dus toen ik hem in de Science Fiction Boekhandel in Malmö (Zweden) bij de uitverkoop zag staan, besloot ik hem direct aan te schaffen. Diezelfde avond begon ik te lezen. Ik heb het complete boek de volgende ochtend in mijn Zweedse bedje uitgelezen. Wat een spannend verhaal!

The Call - Peadar O'Guilin

Oproep naar het land van de Sidhe

The Call gaat over Nessa, een Ierse tiener, die – net als alle andere tieners in het land – ieder moment opgeroepen kan worden naar het land van de Sidhe (The Grey Land). Drie minuten lang wordt je weggerukt uit de ‘echte’ wereld. Dan moet je zien te overleven in de wereld van de Sidhe. Waar die drie minuten overigens een volledige dag duren. Terwijl de Sidhe er alles aan doen om je op te jagen, te achtervolgen en te vermoorden. Deze gruwelijke wezens kennen geen genade. Slechts 1 op de 10 jongeren overleeft deze jacht, ondanks het feit dat ze allemaal lessen volgen aan een speciaal overlevingscollege. Nessa is vastberaden haar Call te overleven, maar ze heeft een extra handicap. Met haar kreupele benen zal het niet gemakkelijk zijn om de Sidhe te ontlopen.

The Call is een boek zoals ik nog nooit eerder gelezen heb. Het verhaal mixt Science Fiction met fantasy en horror, waardoor ik van begin af aan op het puntje van mijn stoel zat. Peadar O’Guilin is niet kinderachtig. De gruwelen worden tot in de details beschreven en de personages vallen bij bosjes dood. Geen boek voor mensen met een zwakke maag, maar verslavend voor ieder ander.

The Call - Peadar O'Guilin

Verslavend vol onderhuidse spanning

Wat The Call wat mij betreft zo verslavend maakt is de onderliggende spanning. Niemand van de tieners weet wanneer hun Call komt en ze proberen zich allemaal voor te bereiden op het onvermijdelijke. Het perspectief wisselt tussen de verschillende jongeren die hun Call hebben gekregen, waardoor je keer op keer meemaakt waar de Sidhe toe in staat zijn. De korte hoofdstukken nemen je mee op sleeptouw tijdens hun strijd. Helaas zijn niet alle personages tot in de diepte uitgewerkt. Het is vooral de actie en de gruwel die primeert. Persoonlijk heb ik me hier niet echt aan gestoord, maar ik kan me voorstellen dat andere lezers liever meer diepgang in personages hadden gezien. Als je goed oplet krijg je soms echter wel hints naar het verloop van het verhaal of de nabije toekomst. Dat vond ik heel tof aan de schrijfstijl.

Qua personages was ik van begin af aan fan van Nessa, vanwege haar vastberadenheid en haar adequate manier om haar gevoelens aan de kant te schuiven. Overleven is alles wat telt. Ook Megan, Anto, Squeaky Emma en Aoife vond ik erg tof! Peadar O’Guilin krijgt bonuspunten van mij voor de manier waarop hij diversiteit in het verhaal heeft verwerkt. Er is een lesbisch stelletje en dat is gewoon zo. Heel fijn hoe normaal hij dit een plekje geeft in het verhaal. Daar kunnen veel schrijvers wat van leren (en mensen in het echte leven ook trouwens!).

Hoewel The Call niet perfect was – stiekem vond ik het einde toch wat voorspelbaar – kan ik niet anders dan dit boek vijf sterren geven. Ik kon absoluut niet stoppen met lezen. Ik genoot van de gruwelen (dat klinkt fout haha) en de bijzondere setting. Ook de diverse personages en hun hilarische karakters wisten punten te scoren. Ik ga zeker weten het vervolg aanschaffen, want ik ben heel benieuwd hoe de strijd tegen de Sidhe verder gaat. Bedankt voor deze ervaring om van te genieten en te gruwelen, Peadar O’Guilin!

The Call - Peadar O'Guilin

9 reacties

 • verhaalverliefd

  28 juli 2017 at 09:42

  Wauw, dat lijkt me echt een geweldig boek! Grappig genoeg zag ik hem in een boekhandel in Schotland staan, maar ik heb toen de achterkant niet gelezen. Had ik dus wel moeten doen!

  Reageer

  • Marcia

   28 juli 2017 at 14:25

   Volgende keer als je hem in de boekhandel ziet, weet je wat je te doen staat 😉

   Reageer

 • Jantine

  28 juli 2017 at 14:10

  Dat boek lijkt me supertof! Ik heb hem meteen bij de bibliotheek gereserveerd, die van ons heeft hem gewoon … Gaaf!

  Reageer

  • Marcia

   28 juli 2017 at 14:25

   Hopelijk ga je er net zo van genieten als ik!

   Reageer

   • Jantine

    29 juli 2017 at 10:56

    Ik hoop het ook! En komt vast wel goed 🙂

    Reageer

 • zwartraafje

  28 juli 2017 at 21:38

  Je maakt me nieuwsgierig. De belangrijkste les van deze recensie stond tussen haakjes. Ik ben het er alleszins helemaal mee eens, nu maar hopen dat er steeds meer mensen dat zullen beseffen en stoppen met labeltjes uit te delen.

  Reageer

 • Annemieke

  31 juli 2017 at 15:21

  Fijn om te horen dat je hem zo leuk vond. Ik had hem al een tijdje op mijn radar maar wist niet of die nu echt iets voor mij zou zijn. Misschien toch wel. 😉

  Reageer

  • Marcia

   31 juli 2017 at 21:01

   Ik denk dat je hem wel tof gaat vinden 😀

   Reageer

 • Pingback: Boeken die ik in augustus uitlas - EccentricLady

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan