12x Science Fiction van eigen bodem *Young Adult editie*

Vorige maand besteedde ik aandacht aan oorspronkelijk Nederlandstalige Science Fiction, literaire romans van eigen bodem die de mogelijkheden van de toekomst verkennen. Ook binnen het Young Adult genre vind ik het tof om niet enkel boeken te lezen van de Veronica Roths en de Susanne Collins’ van deze wereld. Dus vandaag een verzameling young adult sci fi van Nederlandse en Vlaamse auteurs!

 Young Adult Science Fiction van eigen bodem

Het boek van voorheen – Jen Minkman

Het Boek van Voorheen speelt zich af op een eiland waar de bevolking, gescheiden door een muur, in twee groepen leeft – de Dwazen en de Ongelovigen, zoals ze elkaar ‘liefkozend’ noemen. Aan de muurkant van de zestienjarige Leia wonen jongeren vanaf tienjarige leeftijd in een landhuis, gescheiden van hun ouders. Ze wonen hier totdat ze een geschikte partner vinden om het leven mee te delen en naar het dorp te verhuizen. Walt daarentegen woont aan de andere kant van de muur, waar men gelooft dat de godin Annabel hen komt halen met haar schip en de mensen meeneemt naar een betere wereld. Leia en Walt zijn beiden op zoek naar de waarheid over hun geloof; een zoektocht die ze samen verderzetten wanneer ze elkaar op een dag ontmoeten. Een origineel dystopisch verhaal over religie, liefde en vriendschap.

Overstroomd – Eva Moraal

Overstroomd speelt zich af in de tijd na de Grote Overstromingen, wanneer het land verdeeld is in veilige, droge gebieden en terreinen die gevaar lopen als het water weer stijgt. Ook de bevolking leeft strikt gescheiden: de Drogen vormen de rijke elite, de Natten het werkvolk dat een hard bestaan leidt om te overleven.

Observant – Ole Nyland

Observant is het eerste deel van een origineel dystopisch tweeluik. In de wereld van Observant woont de rijke opperklasse in Kernen, terwijl het minderbedeelde Uitschot in Nederzettingen ver buiten deze Kernen leeft. Vita behoort tot het Uitschot en werkt als huisbediende van de familie Rae in Kern 1. Een verkeerde beslissing zorgt er echter voor dat er haar een doodsvonnis boven het hoofd hangt. Gelukkig is er Kalle, de Observant van de zoon des huizes (lees: bodyguard met een speciale gave die hem alert maakt). Kalle helpt Vita ontsnappen en samen beginnen ze aan een reis die hen de Wereld inleidt.

Young Adult Science Fiction van eigen bodem

Ik – Margaretha van Andel

Ik is een spannend verhaal over het bestaan van parallelle werelden. Een verhaal dat je aan het denken zet en niet meer loslaat. Daniël zit al drie jaar in een rolstoel, sinds hij op zijn vijftiende een auto-ongeluk heeft gehad. Wanneer hij erachter komt dat wetenschapster Halmstad onderzoek doet naar parallelle werelden is hij er meteen van overtuigd dat hij het perfecte proefkonijn is. Hoe zou zijn leven eruit hebben gezien als hij niet op dat bewuste moment was gaan joyriden in de auto van zijn vader? En hoe zou het zijn om van plaats te wisselen met de Daniël die niet verlamd is? Ik ben overigens ook erg nieuwsgierig naar In Transit van dezelfde schrijfster!

Raven 1 – Miriam Borgermans

In het jaar 2558 heeft de rijke elite het voor het zeggen. Door overbevolking, outsourcing en nieuwe technieken als Artificiële Intelligentie en robotica zijn er bijna geen banen meer. De ‘gewone mens’ is gedwongen als slaaf te werken. Deze interessante toekomstvisie schetst Miriam Borgermans in Raven I, het eerste deel van de Slaves serie.

Op de rand van het niets – Corinne Duyvis

Dit boek verscheen eerst in het Engels onder de titel On the edge of gone, maar aangezien de schrijfster uit Nederland komt, vond ik dat dit toffe (post-)apocalyptische verhaal niet in dit rijtje mocht ontbreken. Op de rand van het niets gaat over de autistische Denise, die moet proberen te overleven terwijl een komeet recht op de aarde afstevent. Het boek speelt zich af in Amsterdam, wat het verhaal extra herkenbaar maakt. Hoewel het eigenlijk een standalone is, doet het boek je zeker weten verlangen naar meer.

Young Adult Science Fiction van eigen bodem

Het Eiland – S.J. Paul

Stef wordt wakker op een eiland. Hij staat bebloed en met gescheurde kleding op een rots en hij kan zich niet herinneren hoe hij hier gekomen is. Het laatste dat hij zich herinnert is zijn zestiende verjaardag. Maar wat doet hij op dit onbekende eiland? Waar is zijn familie? En vooral: hoe komt hij hier ooit nog vandaan? Het Eiland is een heel avontuurlijk survival verhaal, misschien zelfs echt een jongensboek. Het hoofdpersonage is immers een jongen, avontuur is een belangrijk thema en de liefde krijgt weinig tot geen aandacht.

De een na laatste dood van het meisje Capone – Isabel Hoving

Het jaar is 2099. De zestienjarige Ewa Capone is op de vlucht. Vier jaar geleden is haar vader om het leven gekomen bij een overval, een paar maanden geleden is haar moeder vermoord en nu hebben twee gewapende mannen het op háár leven gemunt. Ze heeft geen idee waarom. Op de hielen gezeten door gevaren doorkruist ze de waanzinnige, half virtuele wereld van het eind van de 21e eeuw. Moordlustige jeugdpolitie, next-gen maffia en klungelige engelen – en dan ook nog een aanstellerig maar bloedmooi meisje op hoge hakken, dat haar leven over wil nemen. En het allerverraderlijkst: de valstrikken van de liefde. Maar het meisje Capone geeft nooit op. Ze ziet altijd een uitweg. Zelfs als er geen uitweg meer is.

Shinu – Jonas Boets

In de wereld van Shinu weet de regering van al haar inwoners precies hoe oud ze zullen worden. Wie lang leeft is interessant; wie snel zal sterven is waardeloos. Een originele premisse en een bijzonder verhaal dat je aan het denken zet.

Young Adult Science Fiction van eigen bodem

De stem van de zee – Mara Li

De stem van de zee is een mooi voorbeeld van de combinatie van fantasy en dystopia. Nimue kent haar moeder slechts uit verhalen. Na een allesverwoestende storm besluit ze om samen met haar broertje Arthur naar haar op zoek te gaan. Tijdens hun reis ontdekken ze dat hun familiegeschiedenis heeft geleid tot een gevecht tegen een ziekte die de mensheid lijkt uit te roeien. Zullen ze hun moeder vinden? Kunnen ze het opnemen tegen hun nietsontziende oom? En welke rol geeft hun afstamming aan Arthur en Nimue zelf?

N22 – Joyce Roele

Dit boek is nog maar juist verschenen en ik heb nog niet de tijd gehad om het te lezen, maar de synopsis klinkt interessant. Kate beschikt over een helende eigenschap en wordt daardoor al twee jaar lang, door de overheid, opgesloten. De overlevingsregels die zij van haar moeder heeft meegekregen, houden haar in leven, maar zorgen er ook voor dat ze van binnen langzaam wegkwijnt. Ze heeft de hoop opgegeven om ooit nog vrij te zijn en wanneer zij wordt overgeplaatst naar laboratorium Mentha verwacht zij niet lang meer te leven. Een onverwachte ontmoeting zorgt voor een verrassende wending in haar anders zo eentonige bestaan.

Cyberboy – Tanja de Jonge

Ondanks het feit dat de titel al behoorlijk veel verrad, heb ik zeker genoten van het vlot lezende Cyberboy. Twee jaar geleden is Bjorn, de beste vriend van Kevin, bij een auto-ongeluk omgekomen. Ondertussen heeft Kevin zijn leven weer op de rails. Hij schrikt dan ook ontzettend als Bjorn opeens springlevend op school verschijnt. Hij heeft dezelfde ogen en dezelfde stem. Het moet hem wel zijn. Maar hoe kan hij uit de dood zijn teruggekeerd?

9 reacties

 • Marleen

  19 april 2017 at 12:34

  Wauw, wat zijn er veel Nederlandse YA te vinden, wist ik helemaal niet! Ik ben nog steeds erg benieuwd naar het boek van Corinne Duyvis!

  Reageer

  • Marcia

   19 april 2017 at 17:41

   Dat boek is zeker een aanrader, heel verrassend en origineel 🙂

   Reageer

 • Vanessa

  19 april 2017 at 15:16

  Leuk lijstje! Ik heb er tot mijn grote schaamte nog niet zo veel van gelezen 😮 Maar de intentie is er, haha!

  Reageer

  • Marcia

   19 april 2017 at 17:42

   Haha wie weet kom je er ooit eens aan toe 😉

   Reageer

 • Thyrze

  19 april 2017 at 17:59

  Hele leuke lijst! Ik ben vooral benieuwd naar N22. Van deze lijst heb ik al ‘De stem van de zee’, ‘Op de rand van het niets’, ‘Raven 1’ en ‘Overstroomd’ gelezen!

  Reageer

  • Marcia

   19 april 2017 at 21:33

   Ik ben ook heel nieuwsgierig naar N.22 🙂

   Reageer

 • Annemieke

  22 april 2017 at 20:03

  Ik ben heel blij als je deze lijstjes maakt. 😀 Ik heb nog een ander boek van Margaretha van Andel staan om te lezen (en iemand moet mij echt eens een schop onder mijn kont geven om die te gaan lezen dit jaar). Hetzelfde geldt voor De Stem van de Zee. Oops. Verder weet je dat ik On the Edge of Gone echt super vind!

  Reageer

  • Marcia

   23 april 2017 at 11:23

   In Transit – ik denk tenminste dat je deze bedoeld – staat ook nog op mijn lijstje om te lezen! 😀

   Reageer

 • Pingback: Dancing out of April 2017 – A Dance With Books

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan