Op de rand van het niets: een allesverwoestende komeet vliegt richting aarde

Titel
Op de rand van het niets
Oorspronkelijk
On the Edge of Gone
Auteur
Corinne Duyvis
Uitgeverij
HarperCollins Holland
Jaar
2017
Pagina's
352
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Al sinds het verschijnen van On the Edge of Gone was ik nieuwsgierig naar dit verhaal, over een komeet die recht op aarde afstevent. Laat je echter niet misleiden door de Engelse titel. Het boek speelt zich af in Amsterdam – veel dichterbij huis dan de meeste Science Fiction boeken die ik lees. Ook de prachtige cover maakte mij van begin af aan nieuwsgierig. Ik was dan ook heel blij dat ik een Nederlandstalig recensie-exemplaar in ontvangst mocht nemen. Op de rand van het niets stelde allesbehalve teleur.

Op de rand van het niets

Wachten op een komeetinslag

Op de rand van het niets speelt zich af in het jaar 2035, wanneer een vernietigende komeet recht op de aarde afkomt. De zestienjarige Denise wacht gespannen op het moment van de inslag. De gelukkigen zijn al vertrokken in ruimteschepen, op weg naar een nieuwe bestemming. Vele andere families – inclusief die van Denise – hebben alleen recht op een plaats in een tijdelijke schuilkelder. Na de komeetinslag zullen ze terug moeten keren naar de verwoeste oppervlakte.

Dan ontdekt Denise dat op Schiphol een laatste ruimteschip staat dat nog niet vertrokken is. Wanhopig probeert ze een plekje op het schip te bemachtigen, maar de toelatingseisen zijn streng. Iedere passagier moet zichzelf nuttig maken en een steentje bijdragen. Voor Denise, die autistisch is, is dat extra moeilijk. Zal het haar lukken een plaats te veroveren of moet ze achterblijven op de straks onleefbare aarde?

Spannend vanaf de eerste zin

Op de rand van het niets is een spannend post-apocalyptisch verhaal, dat me vanaf pagina één wist mee te slepen in het verhaal. De schrijfstijl leest enorm vlot en doet je verlangen naar meer. Op voorhand had ik de achterkant van het boek niet gelezen, dus ik wist enkel dat er een komeet op de aarde afkwam. Hierdoor was het verhaal heel verrassend.

Op de rand van het niets

Een autistisch hoofdpersonage

Het hoofdpersonage Denise komt heel echt over. Ze heeft misschien autisme, maar dit wordt nergens de hoofdfocus van het verhaal. Zo heb ik diversiteit het liefste in boeken: als een gegeven dat nu eenmaal zo is, maar niet de loop van het verhaal (compleet) bepaald. Toch leer je heel veel over autisme, omdat je kijkt vanuit de gedachten van Denis. Zo lees je dus ook hoe het voor haar is als andere mensen een stickertje op haar plakken. Ondanks, of misschien zelfs dankzij, haar autisme is Denise een enorm sterke dame. Ze weet wat ze wil en is bereid om hier voor te vechten. Hoe verder ik kwam in het boek, hoe meer respect ik voor haar kreeg. Al moet ik eerlijkheidshalve wel toegeven dat ze af en toe wel iets te perfect was, of iets te makkelijk dingen voor elkaar kreeg.

Een verzameling diverse personages

Op het gebied van diversiteit heb ik nog een kleine opmerking. Hoewel ik diverse personages alleen maar toe kan juichen – zeker wanneer het niet het hoofdonderwerp van het verhaal is – had ik hier af en toe het gevoel alsof de schrijfster een lijstje van diverse personages wilde afwerken. Naast de autistische Denise is er ook een transgender meisje, een drugsverslaafde, een autistische volwassene en minstens één persoon in een rolstoel. Ik vind het oprecht belangrijk dat al deze profielen in boeken voorkomen. Nu stonden de personages naar mijn idee echter iets te dichtbij elkaar. Hierdoor kwam het op mij niet honderd procent oprecht over.

Op de rand van het niets is een spannend en onvoorspelbaar verhaal over een komeet die recht op de aarde afkomt. Het stoere hoofdpersonage Denise geeft de moed niet op en blijft vechten om te overleven. Ook leuk is het om te lezen over Amsterdam, zo’n bekende setting maakt dat het gedachte-experiment van een verwoeste aarde toch net ietsje rauwer binnenkomt. Door de fijne schrijfstijl en de levensechte personages heb ik dit boek van begin tot eind verslonden.

Op de rand van het niets

Met dank aan Agora Books voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

10 reacties

 • Sasha Elle

  4 april 2017 at 07:50

  Op het einde van de maand zit ik in Amsterdam en ik denk dat deze leuk is om ondertussen te lezen! 😀 Ik denk dat ik op dezelfde manier ga reageren als jij op de diversity aspecten, maar ik hoop dat ik mij er wat kan over zetten nu ik weet dat het eraan zit te komen.

  Reageer

  • Marcia

   4 april 2017 at 19:50

   Dat lijkt me inderdaad extra leuk om het boek in Amsterdam te lezen 😀 veel plezier alvast!

   Reageer

 • Rowan

  4 april 2017 at 08:31

  Toevallig, ik heb vandaag ook de recensie van dit boek geplaatst haha! En de opmerking die jij over diversiteit maakt, heb ik ook gemaakt. Want daar ergerde ik me een klein beetje aan in het begin van het verhaal. Gelukkig vond ik het desalniettemin een héél tof verhaal!

  Reageer

  • Marcia

   4 april 2017 at 19:50

   Haha zo toevallig! Gelukkig ben ik niet de enige die niet honderd procent overtuigd is door het diversiteitsaspect.

   Reageer

 • Kiki @ De Bookgeek

  4 april 2017 at 17:30

  Dat is het probleem van veel boeken die diversiteit bevatten: of boeken hebben het niet of te weinig, of ze hebben het te veel. Ik denk dat Legend het heel erg goed heeft gedaan als het daarop komt.
  Op de rand van het niets klinkt erg interessant, dus hopelijk kan ik het zo snel mogelijk lezen. 🙂
  (Ik bedoel, ik woon letterlijk naast Schiphol, dus dit kan interessant worden.)

  Reageer

  • Marcia

   4 april 2017 at 19:51

   Oei als je naast Schiphol woont, komt het verhaal misschien opeens wel heel dichtbij – letterlijk en figuurlijk 😉

   Reageer

 • proudbookjunkblog

  5 april 2017 at 08:40

  Wat een geluksvogels toch dat jullie een recensie exemplaar krijgen! Stiekem wel een beetje jaloers! ? Ik schreef het net al op een andere blog, ik word zo toch wel een beetje nieuwsgierig naar dit boek! Alleen heb ik echt een torenhoge tbr hahaha!

  Reageer

 • Annemieke

  6 april 2017 at 11:40

  Ja wat fijn dat je het ook een leuk boek vond. Je weet al dat ik dit boek erg leuk vindt.
  Ik snap wat je bedoelt met de diversiteit. Deze had ze misschien wat anders kunnen verwerken. Toch denk ik dat het juist heel belangrijk is in een verhaal als deze dat er ook diverse personages zijn naast Denise. Uiteindelijk wanneer de wereld vergaat zullen we ook niet allemaal wit, heterosexueel en fysiek goed te pas zijn. Daarom denk ik ook niet dat er iets bestaat als teveel diversiteit zoals iemand in een andere comment heeft gezet.

  Reageer

  • Marcia

   6 april 2017 at 11:45

   Te veel diversiteit vind ik het ook zeker niet, maar de personages staan wat mij betreft gewoon iets te dicht bij elkaar. Als je het boek gelezen hebt snap je wel wat ik bedoel zonder dat ik hiervoor moet spoileren :p
   Ik vind het verder wel goed dat er zoveel diverse personages in het verhaal zitten, dat kan ik enkel maar toejuichen 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan