Ik: parallelle werelden op eigen bodem

Marcia van der Zwan20 februari 2016100/1006
Titel
Ik
Auteur
Margaretha van Andel
Uitgeverij
Lemniscaat
Jaar
2014
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Ik is een Science Fiction verhaal van eigen bodem over het bestaan van parallelle werelden. Ik won dit boek via de Boeken Adventskalender van Emmy op de blog van Angela – en ik kon niet wachten om me in dit verhaal te laten onderdompelen. Margaretha van Andel stelde niet teleur met deze originele pageturner.

Vanuit een rolstoel naar een parallelle wereld

Daniël zit al drie jaar in een rolstoel, sinds hij op zijn vijftiende een auto-ongeluk heeft gehad. Wanneer hij erachter komt dat wetenschapster Halmstad onderzoek doet naar parallelle werelden, is hij er meteen van overtuigd dat hij het perfecte proefkonijn is. Hoe zou zijn leven eruit hebben gezien als hij niet was gaan joyriden in de auto van zijn vader? En hoe zou het zijn om van plaats te wisselen met de Daniël die niet verlamd is?

Ik ga meteen heel eerlijk zijn. Van te voren had ik wel een beetje mijn twijfels over een Science Fiction verhaal dat zich afspeelt in Friesland. En dat had zeker niet alleen te maken met het feit dat ik zelf uit Groningen kom. Gelukkig bleken mijn vooroordelen meer dan onterecht. Wat een wervelend en origineel verhaal van eigen bodem!

Ik - Margaretha van Andel

Een meeslepend avontuur

Ik ben begonnen in Ik en heb het boek niet meer losgelaten totdat het uit was. Ik moest en zou weten hoe het verhaal van Daniël zou aflopen, dus las ik het verhaal in één ruk uit. De meeslepende schrijfstijl zorgde ervoor dat het absoluut niet mogelijk was om dit boek weg te leggen. Zelfs niet voor een bezoekje aan het toilet.

Diezelfde avond las ook mijn vriend dit boek op mijn aanraden. Ook hij las het boek in één ruk uit. In bed werd er nog uitgebreid nagepraat over dit boek. Hoewel ik hem een beetje moest helpen door het einde uit te leggen – wat toegegeven ook behoorlijk ingewikkeld is – vond ook hij Ik een super leuk en origineel verhaal.

Belangrijke beslissingen en parallelle werelden

Het idee van parallelle werelden vind ik persoonlijk erg interessant. Volgens deze theorie splits je je leven iedere keer wanneer je een belangrijke beslissing neemt. Eén versie van jou blijft op het gekozen pad, maar tegelijkertijd leeft een andere versie het leven als gevolg van de andere keuzemogelijkheid. Eigenlijk kun je Ik zien als een gedachte-experiment met als hoofdvraag Wat als? Wat als Daniël in zijn leven een andere keuze had gemaakt?

Hoewel Ik behoorlijk luchtig geschreven is en niet al te dik is, is dit zeker een boek dat je aan het denken zet. Veel filosofische vragen passeren de revue. Welke invloed hebben de keuzes die je maakt op jouw leven en jouw persoonlijkheid? Is de mens van nature goed of slecht? En, niet onbelangrijk, kun je jezelf veranderen?

In Ik wisselen twee verhaallijnen elkaar af. Enerzijds lees je het verhaal van Daniel in de rolstoel, die doctor Halmstad probeert te overtuigen hem als proefkonijn te gebruiken. De tweede verhaallijn speelt zich af wanneer Daniël geswitcht is. Zijn leven zonder verlamming blijkt echter niet zo sprookjesachtig als verwacht. Het klink misschien ingewikkeld, deze twee verhaallijnen, maar tijdens het lezen ervoer ik dit totaal niet zo. Het is heel duidelijk in welke ‘dimensie’ je je bevindt. Ergens was het misschien ook tof geweest om te lezen over de Daniël die door de switch opeens in een rolstoel terecht kwam, maar ik kan me voorstellen dat het verhaal dan wel wat te ingewikkelder zou worden.

Ik - Margaretha van Andel

Een onsympathiek personage

Ik ga dan toch een puntje van kritiek geven. Persoonlijk vond ik Daniël een behoorlijk onsympathiek hoofdpersonage. Hij is erg egoïstisch en kan behoorlijk opvliegend uit de hoek komen. Gedurende het verhaal kreeg ik niet echt een band met hem, maar tegelijkertijd stoorde dat me niet. Hiervoor zat het plot gewoon te sterk in elkaar. Bovendien vind ik het ergens wel goed dat Ik door de onsympathieke Daniël niet cliché wordt en dat de moraal niet de boventoon voert in het verhaal. Ik heb een hekel aan verhalen waarin met de vinger wordt gewezen. Dus eigenlijk vind ik het een goede keuze van Margaretha van Andel om Daniël niet de perfecte puber te laten zijn.

Het einde van dit boek is trouwens echt geweldig. Zonder spoileren kan ik alleen maar zeggen dat het een complete mindfuck is. Zo sterk en origineel gevonden!

Ik kan niet anders dan Ik beoordelen met vijf sterren, ondanks mijn kleine puntje van kritiek. Het originele onderwerp van parallelle werelden in combinatie met de schrijfstijl en het onverwachte einde zorgden ervoor dat Ik nog lang na het uitlezen door mijn hoofd spookte. Ik kan niet wachten om meer boeken van Margaretha van Andel te lezen!

Geloof jij in het bestaan van parallelle werelden?

6 reacties

 • Lieke

  20 februari 2016 at 11:28

  Alhoewel de cover me echt totaal niet aanspreekt, klinkt het verhaal toch best wel tof 😀

  Reageer

  • Marcia

   21 februari 2016 at 19:37

   Mij sprak de cover inderdaad ook niet heel erg aan, maar het verhaal is zeker de moeite!

   Reageer

 • Nancy

  20 februari 2016 at 12:26

  Ik heb het boek vorig jaar gelezen en vond het ook heel tof. Helaas hoor ik ook van veel anderen dat ze het te moeilijk vonden om alles uit elkaar te houden.
  Ik hou wel van dergelijke boeken.

  En of ik geloof in parallelle werelden??? Ik heb mezelf eigenlijk nooit die vraag gesteld. Misschien wil ik het ook niet weten. Hoe zou ik me voelen als blijkt dat er een mij bestaat die wel alle goede beslissingen heeft gemaakt?
  Maar ik zou er alleszins niet van schrikken moest er opeens een wetenschappelijke ontdekking zijn. Dan zijn wij toch al mee ten opzichte van de rest van de bevolking die dergelijke boeken niet leest 😉

  Reageer

  • Marcia

   21 februari 2016 at 19:38

   Haha ik weet zelf ook niet of ik hierin geloof, maar ik vind het wel leuk om daar over na te denken 😀 en wij lezers hebben sowieso een stapje voor 😉

   Reageer

 • Ellis

  20 februari 2016 at 14:17

  Wat leuk, die foto van jou al lezende. Echt een goed idee 🙂

  Reageer

 • Pingback: Marcia leest: Duizend stukjes van jou – Team Krook

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan