Phobos²: de dating show in outer space is terug!

Titel
Phobos²
Auteur
Victor Dixen
Serie
Phobos #2
Uitgeverij
Q
Jaar
2013
Pagina's
416
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Vorig jaar deed ik mee aan de Vlaamse Blogtour rond Phobos en ik was meteen verliefd op dit romantische verhaal in de ruimte van Victor Dixen. De cliffhanger liet me gefrustreerd en luidop schreeuwend achter, verlangend naar meer. Vol goede moed begon ik dan ook aan Phobos². Opnieuw was het meteen raak. Al bleef ik achteraf toch een beetje met een teleurgesteld gevoel achter.

Let op! Phobos² is het vervolg op Phobos. Als je het eerste boek niet hebt gelezen, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over Phobos² zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Phobos 2 - Victor Dixen

Een wrede samenzwering

De twaalf kandidaten van het Genesisprogramma dachten te weten wat ze te wachten stond. Niet alleen doen ze mee aan dating-experiment, ook waren ze op weg om echte ruimtehelden te worden. In werkelijkheid zijn ze echter het slachtoffer geworden van een wrede samenzwering. Léonor dacht met haar logica de mannen op afstand te houden en tegelijkertijd haar gevoelens onder controle te houden, op weg naar eeuwige roem. Maar als er opeens echte gevoelens om de hoek komen kijken, blijkt het allemaal nog veel ingewikkelder in elkaar te zitten.

Phobos² gaat verder waar het eerste boek eindigde. Alle twaalf de kandidaten bevinden zich in de ontmoetingsruimte en buigen zich over het rapport Noé. Ondertussen doet Serena er alles aan om het voortbestaan van haar televisieprogramma te waarborgen.  De schrijfstijl van Victor Dixen wist me in Phobos² direct terug te brengen in het verhaal rond Léonar en de andere kandidaten. Het liefst had ik het boek aan één stuk door gelezen, maar helaas moest er gewerkt worden.

Phobos 2 - Victor Dixen

De bazige leeuwin

Waar ik in het eerste deel geen enkel probleem had met het hoofdpersonage Léonor – en Audrey me op haar irritante karaktertrekjes moest wijzen – stoorde ik me in dit boek hier en daar aan haar karakter. Ook de manier waarop de anderen alle verantwoordelijkheid op haar schouders leggen vond ik storend en erg onrealistisch. Waarom zou Léonor de enige zijn die beslissingen mag maken? Wie is zij om de baas te spelen? En waarom luistert de rest naar haar?

Daarnaast vond ik de romantiek echt veel te cliché en allesbehalve realistisch. Soms liepen de rillingen echt over mijn rug door de cheesy scènes. Ik ben niet echt een zwijmelaar en vond dat de liefde er in Phobos² veel te dik bovenop ligt. De stelletjes hebben elkaar alleen maar gezien met een glazen wand tussen elkaar in en lang niet iedereen eindigt met zijn/haar eerste keuze van partner. Dus hoezo zijn het dan ineens allemaal tortelduifjes? Waarom zijn er geen stelletjes die ontevreden zijn over hun partnerkeuze?

Phobos 2 - Victor Dixen

Ondertussen op aarde

Ik vond het wel erg leuk dat we meer te weten kwamen over Andrew en Harmony, de personages op aarde. In het eerste deel hadden deze personages mij al het meest getriggerd, dus ik was erg blij om ze terug te zien. Ik vind het tof dat ze ook een wezenlijk onderdeel uitmaken van het plot in dit tweede boek.

Mijn grootste teleurstelling in Phobos² was echter het einde. In het skype gesprek op de boekenbeurs had Victor Dixen ons een cliffhanger beloofd die vele malen erger zou zijn dan die van boek één. Ik had dus hoge verwachtingen van een frustrerend en vooral spannend einde, maar toen ik het boek dichtsloeg was het bij mij een ‘meh’ gevoel dat overheerste. Om de één of andere reden raakte het einde mij totaal niet. Ik ben niet luidop beginnen schreeuwen, wat bij Phobos wel het geval was.

Phobos² is een vlot lezend verhaal dat verder gaat na de gruwelijke cliffhanger van Phobos. Eindelijk weten we iets meer over het lot van de kandidaten van het Genesisprogramma – en hoe het nu allemaal verder gaat. Ik vind het erg tof dat ook de personages op aarde meer uitgespeeld werden en een wezenlijke toevoeging bieden aan het verhaal. Toch ben ik niet honderd procent overtuigd. De romantiek is me te cheesy en de verwachte spanning liet wat op zich wachten. De matige cliffhanger doet me minder dan vorige keer verlangen naar een vervolg, al wil ik zeker weten hoe de serie verder zal gaan. Een typisch gevalletje van een tussenboek in opwachting van de grote finale.

Phobos 2 - Victor Dixen

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Q voor een recensie-exemplaar.

4 reacties

 • zwartraafje

  16 april 2017 at 16:17

  Ik had enkele weken terug een mailtje gekregen met de vraag of ik het boek wilde recenseren maar heb er vervolgens niets meer van gehoord. Als ik je recensie lees is misschien maar goed ook. Het is nu ook niet meteen zo dat ik zonder leesvoer ga vallen de komende weken (ahum, maanden).

  Reageer

  • Marcia

   17 april 2017 at 15:48

   Zo slordig dat je niets meer hebt gehoord.. maar inderdaad: boeken zijn er altijd in overvloed!

   Reageer

 • melissasbookworld

  20 april 2017 at 09:31

  Ah jammer om te horen dat het toch zo tegenviel. wat betreft ’tortelduifjes en dat ze idd allemaal hun partnerkeuze maar perfect vonden’ ben ik ook wel met je eens. Maar ik ben wel echt een Leonor/Marcus fan in hart en nieren. De cliffhanger aan het eind liet mijn bloed wel echt stollen en ik vond hem ook echt heftig tov boek 1, maar ik vind romantiek ook wel echt heerlijk en deze cliffhanger hangt idd daar mee meer samen als de cliffhanger in boek 1 die echt meer samenhing met het verhaal/plot. Mijn recensie gaat morgen online. Ik vond het een lastige recensie om te schrijven. Overall gezien vind ik boek 2 wel minder dan boek 1, maar de heftige cliffhanger maakt wel voor mij weer veel goed. Ik ben heel erg benieuwd naar boek 3, ik hoop dat ze daar ook idd meer op ‘alles eromheen’ verder gaan als alleen maar romantisch aspect.

  Reageer

  • Marcia

   20 april 2017 at 10:51

   Ik hoop inderdaad dat boek drie minder focust op de romantiek, want dat was me in dit boek inderdaad toch een beetje te veel van het goede 😉

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan