Cyberboy: Waarin verschillen mens en robot van elkaar?

Marcia van der Zwan2 november 201680/1005
Titel
Cyberboy
Auteur
Tanja de Jonge
Uitgeverij
Holland
Jaar
2016
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Een tijdje geleden werd ik door Tanja de Jonge gevraagd of ik haar boek Cyberboy wilde recenseren op mijn blog. Aangezien ik graag aandacht geef aan Science Fiction boeken van eigen bodem, besloot ik dit jeugdboek een kans te geven. Dit was zeker een goede beslissing, want ik heb Cyberboy met ontzettend veel plezier gelezen!

Cyberboy

Een onverwachte terugkeer

Twee jaar geleden is Bjorn, de beste vriend van Kevin, bij een auto-ongeluk omgekomen. Ondertussen heeft Kevin zijn leven weer op de rails. Hij schrikt dan ook ontzettend als Bjorn opeens springlevend op school verschijnt. Hij heeft dezelfde ogen en dezelfde stem. Het moet hem wel zijn. Maar hoe kan hij uit de dood zijn teruggekeerd?

Ik heb Cyberboy aan één stuk door gelezen. De verrassend vlotte schrijfstijl maakte het mij onmogelijk het boek weg te leggen. Bovendien kon ik echt niet wachten om het mysterie rondom Bjorn te ontrafelen. Ergens vind ik dat de titel misschien iets te veel prijs geeft van het mysterie – hierdoor weet je immers al in welke kant je moet denken.

Verschillende personages en verschillende standpunten

In het boek komen veel verschillende personages aan bod. Zo heb je naast het hoofdpersoon Kevin ook diverse klasgenootjes die allemaal anders omgaan met de terugkeer van Bjorn. Ook de ouders van Bjorn lijken beide een andere mening toegedaan. Dan krijgen Kevin en Bjorn ook nog eens te maken met een nieuwsgierige journalist en een mevrouw die altijd rosé drinkt. Deze diversiteit aan personages – die allemaal hun eigen belang hebben – maakte Cyberboy voor mij erg tof om te lezen. Niet alleen kwamen de personages erg realistisch over, het is ook interessant om te bedenken met wiens standpunt jouw gedachten het meeste overeen komen.

Cyberboy - Tanja de Jonge

Waarin verschillen mens en robot van elkaar?

Sowieso poneert Cyberboy een ontzettend interessant vraagstuk. Wat maakt een mens een mens? En waarin verschillen mens en robot van elkaar? Het verhaal zal je zeker aan het denken zetten en is uitermate geschikt als gespreksstarter over een thema als robots.

Hoewel Cyberboy terecht te classificeren is als een jeugdboek, wil ik dit verhaal oudere lezers zeker niet afraden. De schrijfstijl grijpt je vanaf de eerste pagina en ook het mysterie omtrent Bjorn doet je pagina na pagina keren. Hoewel de titel wat mij betreft wat mysterieuzer gebleven had mogen, ben ik onder de indruk van dit knappe verhaal van eigen bodem. Een interessante thematiek en een echte page-turner.

Cyberboy 3

Met dank aan Tanja de Jonge voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

blog_tour_cyberboyDeze recensie maakt onderdeel uit van de Blogtour rond Cyberboy. Eerder kon je al recensies lezen bij Ingrid en Femke. Volgende week is het de beurt aan Deborah.

5 reacties

 • Daenelia

  2 november 2016 at 09:40

  Asimov zou trots zijn 🙂
  Trouwens, dit soort zaken zijn dichterbij dan je denkt. Er is een kunstenares die door de tweets en facebookposts van haar overleden beste vriend te gebruiken, een chatbot heeft samengesteld die net als haar vriend reageert. Zelfs zijn moeder gebruikt die chatbot, en vertelde dat ze daardoor ook een andere kan van haar zoon leerde kennen: die hij deelde met zijn leeftjdgenoten.
  Maar dat is geen lijfelijke aanwezigheid natuurlijk.

  Reageer

  • Marcia

   4 november 2016 at 09:27

   Wow dat is wel super interessant. En stiekem ook een klein beetje creepy om zo proberen vast te houden aan iemand die overleden is..

   Reageer

 • Femke

  2 november 2016 at 13:08

  Leuk om te lezen dat het boek jou ook goed is bevallen!

  Reageer

 • zwartraafje

  3 november 2016 at 22:13

  Nu weet ik waarom je het gisteren grappig toen ik zei dat ik bijna een droid word met al die technische snufjes. Toen had ik jouw recensie echter nog niet gelezen. Al een geluk dat ik wel nog steeds zelf de commando’s mag invoeren en dat niet in mijn plaats beslist wordt. 🙂

  Reageer

  • Marcia

   4 november 2016 at 09:33

   Jij bent sowieso mijn favoriete droid 😀

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan