5 bordspellen op mijn verlanglijstje

Ik ben gek op bordspellen. Vandaag deel ik er vijf met een Science Fiction thema met je, die hoog op mijn wensenlijstje staan. Welke van deze spelen heb jij al eens gespeeld?

Bordspel: Pandemie

Pandemic

Pandemic is een coöperatief spel, net als Het verboden eiland, waarin de spelers als team moeten samenwerken om vier dodelijke ziektes te bestrijden. Het team reist de hele wereld rond om de vloedgolf van infecties in te dammen en om kennis op te doen om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Elke speler heeft zijn individuele talenten, maar het spel kan alleen als team gewonnen worden. Lukt het jullie om de mensheid te redden?

Zelf heb ik met Het Verboden Eiland de coöperatieve spellen helemaal ontdekt, dus ik ben zeer benieuwd naar Pandemie. Het thema spreekt me erg aan en ook de vormgeving van het spel is super mooi.

Bordspel: Ruimteschepen van Catan

De Ruimteschepen van Catan

Het is al super lang geleden dat ik eens een potje Catan heb gespeeld, maar ik was zeker vroeger een enorm fan van deze franchise. Vooral het kaartspel heb ik ontzettend vaak gespeeld met mijn broer. Het voordeel van het kaartspel is immers dat je maar met twee hoeft te zijn om het te spelen.

In De Ruimteschepen van Catan zijn twee ruimteschepen in het heelal verdwaald. De bemanningen hebben geen idee hoe ze terug moeten keren naar de aarde en de grondstoffenvoorraad is bijna op. Dan ontmoeten de kosmonauten buitenaardse volken die hen helpen een handelspost op te zetten. Verdere hulp, bijvoorbeeld om terug naar aarde te kunnen reizen, kunnen ze enkel verdienen door in de Galactische Raad opgenomen te worden.

Bordspel: Invaders

Invaders

Ik ben een grote fan van de spellen van White Goblin Games, vooral Khan is mijn favoriet. Invaders is een kaartspel dat zich afspeelt op aarde, maar dan in de toekomst. In het jaar 2127 wel te verstaan. Een buitenaardse invasie is in volle gang! Ook dit is een spel voor twee spelers, waarbij de ene zich als mensheid probeert te verdedigen tegen de aanvallen van de ander (de invasie dus). Het lijkt me erg tof dat je hierbij dus in de rol van de slechteriken kunt kruipen. Ik denk bovendien dat dit spel heel afwisselend is als je steeds van rol verandert.

Bordspel: Andromeda

Andromeda

Andromeda is opnieuw een bordspel dat zich afspeelt in de ruimte. Hierbij is het de bedoeling om handelsposten van de aarde naar de planeten van het verre Andromeda te brengen. Vervolgens moet je deze naar satellieten verplaatsen, die in een baan om de planeten draaien. Als je je daar vestigt, krijg je punten. Dit klinkt me allemaal eerlijk gezegd wat ingewikkeld in de oren, maar het speelbord ziet er zo ontzettend mooi uit. Alleen al daarom zou ik dit strategische spel graag eens uitproberen!

Bordspel: Star Trek Catan

Star Trek Catan

Tot slot staat er nog een spel uit de Catan franchise op mijn verlanglijstje, namelijk Star Trek Catan. Ik heb hier al verschillende keren mee in mijn handen gestaan bij de boekenvoordeel – waar ze overigens de laatste tijd enorm veel toffe bordspellen verkopen! – maar iedere keer leg ik het spel toch weer terug. Het spelbord ziet er super mooi uit en het lijkt me fantastisch om ruimtestations te bouwen en bijzondere grondstoffen te winnen, zoals dilithium en tritanium. Ook het feit dat iedere speler in de rol kruipt van een karakter als Kirk, Spock of Sarek lijkt me een toffe toevoeging aan het basisspel van Catan.

Waarom ik het spel dan nog altijd niet gekocht heb? Catan komt bij ons al bijna nooit meer op tafel, dus ik twijfel of dit vaak gespeeld gaat worden. Bovendien koop ik liever spellen die je vanaf twee spelers kunt spelen, omdat drie spelers lang niet altijd aanwezig zijn.

Heb jij ervaring met één van deze spellen? Of weet je nog een ander bordspel dat ik echt niet mag missen?

8 reacties

 • conniesboekkies

  30 augustus 2016 at 08:56

  Na lezen van dit stuk heb ik wat leuke tips opgestoken ! Ben benieuwd of het spelen net zo leuk is als het “verlangen ” er naar….

  Reageer

  • Marcia

   30 augustus 2016 at 18:14

   Hopelijk vallen deze spellen je niet tegen! Ik ga ze zelf ook snel uitproberen 🙂

   Reageer

 • Jantine

  31 augustus 2016 at 08:55

  Pandemie heb ik voor mijn verjaardag gekregen, het is echt een heel leuk spel!
  En oei, ik moet mijn man voorlopig maar uit de Boekenvoordeel weghouden geloof ik 😉 Catan komt hier ook bijna niet op tafel, en ook wij zijn maar met z’n tweeën – maar er is een vrij grote kans dat mijn Trekkie dat spel echt hoeft als hij van het bestaan weet 😛

  Reageer

  • Marcia

   31 augustus 2016 at 09:23

   Haha als echte Trekkie kan dat spel natuurlijk niet in zijn collectie ontbreken 😉

   Reageer

 • Lalagè

  31 augustus 2016 at 14:00

  Ik heb Pandemie een keer gespeeld en vond het erg leuk, ook al hadden we een regel over het hoofd gezien en waren we maar met z’n tweetjes… eigenlijk is het leuker met drie of vier spelers.

  Reageer

 • Nancy

  31 augustus 2016 at 17:07

  Pandemie blijft één van mijn favoriete spellen. Het is inderdaad leuker met meer dan 2 spelers, maar dat belet niet om te proberen met zijn tweetjes de wereld te redden 😉

  Reageer

 • zwartraafje

  2 september 2016 at 11:41

  Pandemie kende ik van naam en het is meteen ook het spel dat me het meeste aanspreekt. De andere bordspelen ken ik nog niet.

  Reageer

 • Annabel Rianne

  5 september 2016 at 16:15

  Wauw leuke lijst! Ik krijg er meteen zin van om naar de bordspellenwinkel in de buurt te gaan… Het kaartspel van Catan heb ik nog nooit geprobeerd, maar lijkt me erg leuk! Inderdaad handig dat dat met zijn tweeën kan 🙂 Ik moet hem eens aanschaffen!
  Liefs xxx

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan