Blindspot Movie Challenge

Via Jessica en De Filmkijker maakte ik kennis met het fenomeen The Blindspot Movie Challenge, overgewaaid uit de Engelstalige filmblog-community. Hierbij is het de bedoeling dat je een lijst maakt van twaalf films die al lang op je to be watched lijstje staan, maar waarvoor je nog steeds geen tijd hebt gemaakt. Films die je dus nog niet gezien hebt, maar die je volgens jezelf wel gezien zou moeten hebben. Een leuke uitdaging voor 2016 lijkt me!

Sci-Fi-Movie-Freak-2

Science Fiction films voor beginners

Ik heb gekozen om mijn Blindspot Movie Challenge volledig te vullen met Science Fiction films. Hoewel ik al heel wat jaren verslaafd ben aan Science Fiction boeken, ben ik eigenlijk nog behoorlijk nieuw in het wereldje van deze films. Dat betekent dat ik een aantal grote klassiekers nog nooit gezien heb.. *shame on me* Daar ga ik in 2016 verandering in brengen!

Met behulp van het boek Sci-Fi Movie Freak – dat ik vorig jaar op het boekenfestijn scoorde – ben ik tot onderstaande lijst gekomen.

Blindspot Movie Challenge 2016

Blade Runner (Ridley Scott, 1982)

Ik vind het bijna gênant om toe te geven dat ik deze super bekende Sci-Fi klassieker gebaseerd op Do Androids Dream of Electric Sheep? nog altijd niet gezien heb. In een toekomst vol hightech mogelijkheden, aangetast door stedelijk en sociaal verval, jaagt Deckard op voortvluchtige, moordzuchtige replicants.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry, 2004)

Joel is er nogal van ondersteboven dat zijn vriendin Clementine al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak. Op deze manier wil hij Clementine uit zijn eigen geheugen laten verwijderen. Maar als Joel’s herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verdwijnen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Ik ben ontzettend benieuwd naar deze populaire film met Jim Carrey en Kate Winslet in de hoofdrol.

The Matrix (The Wachowski Brothers, 1999)

Mijn broer is groot fan van The Matrix, maar zelf heb ik het verhaal van Neo nog altijd alleen van horen zeggen. Waarneming: Onze alledaagse wereld is echt. Realiteit: Deze wereld is bedrog, een gedetailleerde leugen voortgebracht door oppermachtige machines met kunstmatige intelligentie die ons leven beheersen. Hoe cool klinkt dat?

Blindspot Movie Challenge 2016

Children of Men (Alfonso Cuarón, 2006)

Het boek The Children of Men van P.D. James – over een wereld zonder kinderen – vond ik enorm tof. Ik ben dan ook super benieuwd naar de veelgeprezen verfilming.

Close Encounters of the Third Kind (Steven Spielberg, 1977)

Aangezien ik stiekem in het bestaan van UFO’s geloof, kan deze film natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje! In de woestijn van Californië gebeuren buitengewone dingen. Huizen beginnen te schudden zonder reden, meteorieten vliegen door de lucht en op een dag verdwijnt er een kind. Roy Neary heeft een close encounter met een buitenaards ruimteschip. De Amerikaanse overheid ontdekt dat de aliens op een bepaalde plek zullen landen en verzinnen een dekmantel om het publiek op een afstand te houden. Een groep mensen waaronder Roy, heeft echter een visioen van de precieze plek en gaan ernaar op zoek.

WALL-E (Andrew Stanton, 2008)

Ter afwisseling heb ik ook een animatiefilm aan mijn lijstje toegevoegd. Eentje die geloof ik de hele wereld behalve ik al gezien heeft. Wat als men de aarde zou moeten verlaten en iemand zou vergeten de laatste robot uit te zetten? Na honderden eenzame jaren doen waarvoor hij bedoeld was – het schoonhouden van de aarde – wordt WALL-E verliefd.

Blindspot Movie Challenge 2016

The Handmaid’s Tale (Volker Schlöndorff, 1990)

Sinds ik The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood las ben ik al van plan om de verfilming te kijken, maar op de één of andere manier kom ik er steeds niet aan toe. In de toekomstige maatschappij van The Handmaid’s Tale ben je als vrouw alleen nuttig als je vruchtbaar bent. Dat is nog maar een klein percentage van de vrouwelijke bevolking. De 1% aan vruchtbare vrouwen worden ingezet als menselijke broedmachines.

Sunshine (Danny Boyle, 2007)

Een goede vriend zei onlangs dat dit zijn favoriete Science Fiction film ooit gemaakt is. Zulk advies kan ik natuurlijk niet in de wind slaan! In 2057 is de zon stervende. Om de aarde te redden gaat een groep van zes mannen en twee vrouwen aan boord van het ruimteschip Icarus II. Hun missie: een bom in de zon plaatsen, zodat deze weer tot leven komt. Nadat ze al het contact met de aarde hebben verloren, begint de angstaanjagende reis.

Alien (Ridley Scott, 1979)

Natuurlijk ken ik het verhaal van Alien en ik heb ook al enorm veel stukken uit deze film gezien. Maar ik heb deze film nooit van begin tot eind aan één stuk gekeken, dus dat telt ook als uitdaging vind ik.

Blindspot Movie Challenge 2016

Elysium (Neill Blomkamp, 2013)

Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van Matt Damon, maar aangezien het goed meeviel in The Martian zal ik ook deze ruimtefilm een kans geven. In het jaar 2154 bestaan er twee klassen onder de mensheid. Je hebt enerzijds de zeer rijken, die wonen op het prachtige ruimtestation genaamd Elysium. Alle anderen leven op de overbevolkte Aarde. Max is de enige persoon die voor gelijkheid kan zorgen tussen deze twee werelden.

Brazil (Terry Gilliam, 1985)

Toen ik mijn masterscriptie schreef over het dystopische genre, kwam ik de film Brazil constant in allerlei wetenschappelijke literatuur tegen. Hierdoor ben ik natuurlijk zeer benieuwd. Brazil is een surrealistische nachtmerrie over een “perfecte” toekomst waarin technologie overheerst. Iedereen wordt in de gaten gehouden door een geheime dienst van de regering die liefde verbiedt omdat dit efficiëntie in de weg staat. Wanneer een dagdromende bureaucraat ongewild betrokken raakt bij het verzet en een mooie mysterieuze vrouw ontmoet, wordt hij het tragische slachtoffer van zijn eigen romantische illusies.

Moon (Duncan Jones, 2009)

Ik ben gek op films die zich afspelen in de ruimte – met uitzondering dan van Gravity – dus tot slot staat ook Moon op mijn lijstje voor komend jaar! Astronaut Sam Bell woont al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan en door een defecte satelliet heeft hij amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot.

Voor welke film ga jij in 2016 nu echt eens tijd vrijmaken?

9 reacties

 • Mijn Brein is een Boekenkast

  30 januari 2016 at 07:45

  Eternal Sunshine, zo veel liefde voor die film! Children of Men ga je volgens mij ook zeker goed vinden als dystopian lover 🙂 Elysium en Blade Runner kan ik dan weer niet aanraden …

  Reageer

  • Marcia

   30 januari 2016 at 12:01

   Oei dan zal ik maar niet met Blade Runner beginnen 😛

   Reageer

 • Ogma

  30 januari 2016 at 09:37

  Wij hebben een kat gehad die Neo heette, we hebben The Matrix films allemaal in de bios gezien: geweldig! The Handmaid’s Tale wil ik ook graag zien, ik ben er benieuwd of ze dit een beetje knap hebben verfilmd.

  Reageer

 • runawayisabella

  30 januari 2016 at 16:52

  Tja, Blade Runner was wel leuk, maar zal waarschijnlijk gaan tegenvallen als je het boek eerst hebt gelezen. Maar als je niet teveel verwachtingen hebt, is de film wel oké!

  Reageer

  • Marcia

   30 januari 2016 at 17:45

   Oei.. ik zal er dan maar niet te veel van verwachten :p

   Reageer

 • BySilke

  31 januari 2016 at 20:58

  Toffe lijst, ik herken heel wat dingen die ik ook graag zou willen zien & graag gezien heb! Haha Wall-E heb ik ondertussen toch al gezien hoor 😉 The Matrix lijkt me ook echt leuk. En Eternal sunshine of the spotless mind is echt een hele leuke film 🙂 Liefs!

  Reageer

  • Marcia

   1 februari 2016 at 11:49

   haha slecht he dat ik Wall-E nog niet gezien heb 😛

   Reageer

 • Nostra

  16 mei 2016 at 21:16

  Heb helemaal gemist dat je dit lijstje gepubliceerd hebt! Van deze lijst heb ik alleen The Handmaid’s Tale niet gezien, de rest zijn erg goede keuzes. Heerlijk om die films voor de eerste keer te ervaren!

  Reageer

  • Marcia

   16 mei 2016 at 22:48

   Ondertussen heb ik er al vier van deze lijst gezien, dus ik lig mooi op schema 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan