Severance: een post-apocalyptische satire

Titel
Severance
Auteur
Ling Ma
Uitgeverij
Text Publishing
Jaar
2018
Pagina's
291
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Afgelopen oktober ging ik naar de eerste bijeenkomst van een Engelstalige leesgroep in bibliotheek De Krook. Op voorhand was het de bedoeling dat iedereen Severance van Ling Ma zou lezen. Dit boek werd in groep uitgebreid besproken en geanalyseerd. Omdat ik Severance absoluut een aanrader vind, wil ik jullie mijn recensie niet langer onthouden. Bij deze.

Severance - Ling Ma

Routine en regelmaat

Candace Chen is gewijd aan routine. Haar kantoorbaantje geeft haar precies wat ze nodig heeft: regelmaat. Zeker na het overlijden van haar Chinese immigrantenouders. Ze houdt zichzelf sterk door te blijven werken. Candace merkt het dan ook nauwelijks wanneer een plaag van bijbelse proporties New York te grazen neemt. De Shen fever verspreidt zich razendsnel. Gezinnen vluchten. Bedrijven stoppen hun activiteiten. De metro’s piepen tot stilstand. Al snel alleen, nog steeds onaangeroerd, fotografeert Candace de griezelige, verlaten stad als de anonieme blogger NY Ghost.

It is too depressing, too soul-crushingly sad, to reminisce. The past is a black hole, cut into the present day like a wound, and if you come too close, you can get sucked in. You have to keep moving.

Candace zal het echter niet voor altijd alleen kunnen redden.Ze sluit zich aan bij een groep overlevenden, geleid door de op macht beluste Bob. Ze reizen naar een plaats genaamd de faciliteit, waar Bob belooft dat ze alles hebben wat ze nodig hebben om de samenleving opnieuw te beginnen. Maar Candace draagt ​​een geheim met zich mee waarvan ze weet dat Bob het zal exploiteren. Moet ze ontsnappen aan haar redders?

No matter where you go, you can’t escape the realities of this world.

Severance - Ling Ma

Een zombie-uitbraak en een fotografieblog

Severance is een bijzonder post-apocalyptisch verhaal, bomvol maatschappijkritiek en satire. Candace houdt van routine en regelmaat. Na de uitbraak van de Shen Fever probeert ze haar leven op de rails te houden, terwijl New York langzaam afbrokkelt om haar heen. Haar eigen routines blijven precies hetzelfde. Wil de auteur hiermee zeggen dat we nu allemaal al zombies zijn? Doordat we enkel eten, slapen en werken? Maken onze routines ons tot zombies en zijn we hierdoor onze eigen apocalyps? In dezelfde stijl stelt Ling Ma ook zaken als het consumentisme, kapitalisme en religie aan de kaak.

Persoonlijk vond ik het heel tof dat Candace besluit haar blog nY Ghost voortzet tijdens het afbrokkelen van de samenleving. Dat is zomaar iets wat ik zou kunnen doen. De journalist in mij begrijpt dat. Tegelijkertijd toont de titel van de fotografieblog ook een belangrijk kenmerk van ons hoofdpersonage: Candace wil een geest zijn. Ze gaat geen connecties met anderen aan en houdt altijd een behoorlijke afstand. Het lijkt soms zelfs wel alsof ons hoofdpersonage helemaal geen emoties heeft. Waardoor ik me als lezer afvraag: is ze een betrouwbare verteller? Ik hield hoe dan ook van de literaire schrijfstijl alsook van de focus op de psyche van Candace.

Severance - Ling Ma

Unieke migratieroman

Severance is geen standaard post-apocalyptisch verhaal. Het lijkt zelfs eerder een migratieroman te zijn, waarvan het hoofdpersonage plots met een zombie-uitbraak te maken krijgt. Ook deze zombies zijn anders dan anders. Ze leven namelijk nog, maar zitten gevangen in een vaste routine. Ik vond dit een heel uniek perspectief op het einde der tijden. Tegelijkertijd zag ik wel parallellen met boeken als The End We Start From en Een jaar van rust en kalmte.

Wat ik ook erg tof vond aan Severance is dat Ling Ma meerdere verwijzingen maakt naar literatuur en films over de apocalyps. Dat is erg grappig, maar tegelijkertijd herkenbaar. In tijden van crisis, grijp je terug op de beelden die je kent uit de populaire cultuur.

When you wake up in a fictitious world, your only frame of reference is fiction.

Een paar details van het verhaal waren een klein beetje voorspelbaar en het einde van Severance stelde mij toch wel wat teleur – al heb ik dat vaker bij boeken in dit genre. Desalniettemin is dit een heel verfrissend en behoorlijk origineel verhaal over het einde der tijden.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan