Jurassic World: Op Isla Nubar zijn de dino’s gevaarlijker dan ooit

Marcia van der Zwan1 augustus 201980/100
Titel
Jurassic World
Regisseur
Colin Trevorrow
Acteurs
Chris Pratt
Bryce Dallas Howard
Ty Simpkins
Jaar
2015
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Meer dan twintig jaar na het verschijnen van de oorspronkelijke Jurassic Park film, kwam in 2015 de vierde film in de franchise uit: Jurassic World. Eindelijk is het idee van John Hammond waarheid geworden.  Op eiland Isla Nubar bevindt zich een populair themapark met dinosaurussen, alsook winkels, restaurants en een hotel. Een perfect familie-uitje dus! Of zal het ook in deze film misgaan?

Film: Jurassic WorldFilm: Jurassic World

Enger, groter en gevaarlijker

De jongensdroom van miljardair John Hammond – een attractiepark waarin gasten kunnen ervaren hoe het is om tussen echte dinosaurussen rond te lopen – is 22 jaar na dato eindelijk uitgekomen. Eigenaar van het nieuwe park is Masrani. Vandaag de dag trekt Jurassic World dagelijks tienduizenden bezoekers, maar dit begint steeds verder terug te lopen. Mensen zijn steeds minder snel onder de indruk van de dino’s in het park. Daarom ontwierpen de laboratoriummedewerkers van het park onder leiding van Dr. Henry Wu een nieuwe dinosaurus, de zogenaamde Indominus Rex. De bezoekers willen immers altijd meer: engere, grotere en gevaarlijkere dinosaurussen. Het genetisch gemodificeerde wezen is echter zo intelligent dat het de beveiliging kan omzeilen en uit haar verblijf weet te ontsnappen. Op het moment van deze uitbraak bevinden er zich ongeveer 20.000 bezoekers in het park.

Masrani: “I never asked for a monster!”
Henry Wu: “Monster is a relative term. To a canary, a cat is a monster. We’re just used to being the cat.”

Toevallig zijn net die dag de neefjes van Claire, operations manager van Jurassic World, op bezoek in het park. Uit angst dat de kinderen gevaar lopen, roept Calire de hulp in van ex-militair Owen om hen te zoeken. Algauw valt het masker van de zakenvrouw en zien we hoe ze haar eigen leven riskeert om de kinderen van haar zus te redden.

Owen:  Don’t worry. It’s gonna be just like taking a walk in the woods… 65 million years ago.

Een paradijs voor de dino-liefhebber

Misschien is Jurassic World lichtelijk (of zelfs heel erg) voorspelbaar, zeker als je de voorgaande films hebt gezien. Opnieuw is de mens overmoedig in het creëren van dinosaurussen en moeten de onschuldige bezoekers hiervoor de prijs betalen. En opnieuw zijn het kinderen die in een gevaarlijke situatie terechtkomen. Voor mij persoonlijk deed dit echter niet af aan het kijkplezier. Dit komt allereerst omdat het pretpark zo mooi is geworden, dat ik mijn ogen uitkeek. De monorail, de gyrosfeers, het uitzicht vanuit het hotel – het is een waar paradijs en ik vond het prachtig. Daarnaast zien de dino’s er ook fantastisch uit. Dit in combinatie met vele verwijzingen naar de eerdere films en de prachtige filmmuziek maakt de kijkervaring compleet.

De verhaallijn rond Owen vond ik overigens erg interessant. De ex-militair valt onder het personeel van het Jurassic World, waar hij onderzoek doet naar het gedrag van de Velociraptors. Deze uiterst gevaarlijke dino’s zien hem als een soort van alpha-mannetje, wat een bijzondere band tussen mens en dier tentoonstelt. En dinosaurus Blue is natuurlijk echt een schatje!

Jurassic World neemt je mee terug naar Isla Nubar, waar miljardair Richard Hammond de fundamenten legde voor het allereerste pretpark met levende dinosaurussen. Tweeëntwintig jaar na dato is zijn droom werkelijkheid geworden, maar het ziet er naar uit dat de bezoekers het al snel niet meer interessant genoeg vinden. Dus wordt er een nieuwe dinosoort gefabriceerd, met verregaande gevolgen. Oftewel: er breekt opnieuw een dino los en vele mensen moeten vrezen voor hun leven. Een heerlijk vermakelijke actiefilm!

Film: Jurassic World

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan