Westworld seizoen 2: een buitenproportionele mindfuck

Titel
Westworld
Seizoen
2
Acteurs
Evan Rachel Wood
Jeffrey Wright
Ed Harris
Jaar
2012 - heden
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Westworld speelt zich af in een nabije toekomst, wanneer een pretpark voor robots bestaat ter vermaak van de mens. Deze zogenoemde Hosts worden neergeschoten, verkracht en mishandeld door de menselijke bezoekers van het park. Na iedere dag worden de Hosts gereset, maar dan beginnen enkelen van hen zich de gruwelen die hen dagelijks aangedaan worden te herinneren. Er ontstaat een spannende strijd tussen mens en robot.

Let op! Als je het eerste seizoen van deze serie niet gezien hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over seizoen twee van Westworld verklap ik natuurlijk niets!

Westworld seizoen 2

De strijd barst los

Het tweede seizoen van Westworld brengt ons terug in het technologisch geavanceerde Western-themapark, waar de Hosts dienen ter entertainment. Al vanaf de eerste aflevering valt er echter weinig te lachen in het park. Het is twee weken na het bloedbad uit de seizoensfinale van het voorgaande seizoen. Bernard wordt gered door een veiligheidsteam van Delos onder leiding van Karl Strand. Strand is gestuurd om de controle over het park te herstellen. Hij moet de Hosts – nu deze in opstand zijn gekomen – terug onder de duim krijgen, of uitschakelen. En hierbij heeft hij de hulp van Bernard nodig.

Ondertussen lijkt moederbedrijf Delos van buitenaf niet in te willen grijpen. De mensenlevens in het park zijn in gevaar, maar Charlotte Hale moet haar hoge bazen eerst tevreden stellen voordat ze een reddingsmissie sturen. Hoeveel mensen worden er door de robots het graf in gejaagd? Of zijn het juist de Hosts die aan het kortste eind zullen trekken?

Maeve en haar groepje misfits

Wat een ontzettend goed tweede seizoen! Ik vind dat het plot minstens even sterk in elkaar zit als bij haar voorganger. Het verhaal van deze serie is niet te voorspellen. Ook de thematiek blijft interessant en vernieuwend. Westworld staat garant voor ethische vraagstellingen (heeft een robot dezelfde rechten als een mens?) en veel powervrouwen. Ik was ontzettend blij dat mijn favoriete personage Maeve een uitgebreide verhaallijn kreeg in dit tweede seizoen. En wat voor eentje! Het groepje van misfits dat ze om zich heen verzamelt wis keer op keer mijn hart te stelen. Daarnaast vond ik het erg interessant om via de expeditie van Maeve te ontdekken dat er naast Westworld nog andere parken met Hosts bestaan, bijvoorbeeld Shogun World.

In het tweede seizoen kreeg ik bovendien een tweede favoriet personage: Akecheta. Aflevering acht wordt volledig vanuit zijn perspectief verteld en is meteen mijn favoriete aflevering van het seizoen. Dit personage biedt ons een compleet nieuwe blik op het pretpark en haar personages. Het is gedurfd van de makers om zo midden in het seizoen opeens een ander karakter ’te introduceren’, maar zoals alle gedurfde beslissingen in Westworld pakt dit ook hier goed uit.

Westworld

Een mysterie van begin tot eind

Westworld is overigens geen luchtige serie ‘voor tussendoor’. Je moet tijdens het kijken goed opletten – anders kun je zomaar een puzzelstukje missen om het mysterie te ontrafelen. En met afleveringen van bijna een uur, is het soms moeilijk om de boog gespannen te houden. De moeilijkheid zit hem voornamelijk in het gebruik van tijd en ruimte. In de seizoensfinale vraagt Bernard meerdere keren ‘Is this now?’ en dat vroeg ik me tijdens het kijken ook vaak af. Welke verhaallijn gaat voort op de welke? Hoe gebeurt alles in volgorde van tijd? Wat is het heden, verleden of zelfs te toekomst? Westworld is absoluut een serie waar je je aandacht bij nodig hebt. Maar het is de moeite, zeker wanneer alle verhaallijnen samenkomen in een spetterende seizoensfinale.

Met deze seizoensfinale hebben de makers zichzelf overtroffen. Wat een enorme mindfuck. Ineens lijken alle tijdlijnen logisch samen te vallen. De opmars naar het volgende seizoen is bovendien veelbelovend. Al houd ik mijn hart vast nu er zoveel fantastische personages de eindstreep niet gehaald hebben. Of lijkt dat maar zo? Volgens mij weet je dat nooit in Westworld. Helaas moeten we nog minstens tot halverwege 2020 wachten om het volgende seizoen te zien. Tegen die tijd ga ik zeker weten de eerste twee seizoenen nog eens opnieuw kijken. Maar voordat we daar aanbelanden: vergeet na de seizoensfinale niet te blijven kijken tot na de credits. Dan volgt er nog een stukje dat pas écht een mindfuck is. Dit geloof je niet.

Westworld is een scherpe Science Fiction reeks waarin de relatie tussen mens en robot enorm onder druk komt te staan. Plaats delict van deze veldslag: het technologisch geavanceerde Western-themapark waar robots gebukt gaan onder de lusten van de mens. Maar dan lijkt er plots een meer evenwichtige strijd los te barsten.  Verwacht je aan vele gevechten, maar ook aan high tech snufjes, de nieuwste technologieën en complottheorie na complottheorie. Een aanrader voor zij die zich graag vastbijten in ethische vraagstukken omtrent technologie en hun geest graag eens laten prikkelen.

Westworld seizoen 2

4 reacties

 • Annemieke

  25 juli 2019 at 07:25

  Ik heb gezien dat de bieb deze twee seizoenen heeft dus die staan op mijn lijstje op te lenen <3

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   27 juli 2019 at 13:47

   Lang leve de bib! Ik haal de laatste tijd ook super vaak van die dvd-boxen uit de bibliotheek 😀

   Reageer

 • Niek

  26 juli 2019 at 16:44

  Hear! Hear!
  Wat een beelden ook. Ik heb meerdere malen met open mond zitten kijken. Het is vaak wel ongelooflijk gewelddadig en afschuwelijk en toch blijft het ook intrigeren. Ik had dezelfde favoriete personages als jij. Speculeren tijdens het kijken heb ik niet gedaan. Het is je laten meenemen en dan op het einde het je laten ontrafelen. Zeer indrukwekkend.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   27 juli 2019 at 13:48

   De beelden zijn inderdaad ook echt prachtig! Een heerlijke serie om te kijken op alle vlakken.

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan