7 internationale klimaatromans

Ondertussen kunnen we het er over eens zijn: het gaat niet goed met planeet aarde. Door klimaatverandering worden weersomstandigheden steeds extremer en dit is voor het grootste deel de schuld van de mens. Science fiction boeken over het klimaat komen dichterbij dan ooit. Daarom geef ik je – na klimaatromans en Young Adults van eigen bodem rond dit thema – graag een voorzetje op het vlak van cli-fi. Deze internationale klimaatromans raad ik je aan.

The End We Start From - Megan Hunter

The end we start from – Megan Hunter

Tijdens een mysterieuze milieuramp bevalt een vrouw van haar eerste kind. Haar man en zij noemen hun zoontje Z. Vlak na Z’s geboorte slaat de chaos toe. Heel Londen komt onder water te staan. De vrouw en haar man (R.) moeten huis en haard achter zich laten. Ze vinden toevlucht bij de ouders van R. Maar ook dit kan niet eeuwig duren. Al snel gaan ze weer op pad. The End We Start From is een poëtische post-apocalyptische ervaring.

klimaatromans internationaal

Oryx and Crake – Margaret Atwood

Als na een genetische ramp Snowman de enig overgebleven ‘oude’ mens is temidden van genetisch gemanipuleerde mensen en dieren, denkt hij na over de oorzaken die tot deze ramp hebben geleid. Een prachtige trilogie van de schrijfster van The Handmaid’s Tale en The Heart Goes Last.

The drowned world – J.G. Ballard

Deze klassieker werd voor het eerst gepubliceerd in 1962. The drowned world verbeeldt een angstaanjagende toekomst waarin zonnestraling en het broeikaseffect de poolkappen hebben doen smelten. Londen is overstroomd en staat vol met tropische planten. Het boek speelt zich af in het jaar 2145 en volgt  bioloog Dr. Robert Kerans en zijn team van wetenschappers. Zij komen oog in oog te staan met een stad bevolkt door gigantische leguanen, albino-alligators en eindeloze zwermen malariamuggen. De natuur heeft alle overblijfselen van de menselijke beschaving opgeslokt en langzaamaan worden Kerans en zijn metgezellen getransformeerd – zowel fysiek als psychologisch – door deze prehistorische omgeving.

The Age of Miracles – Karen Thompson Walker

Op een doodgewone, alledaagse zaterdag in oktober komt het nieuws waardoor het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Julia en haar ouders horen in het nieuws dat de aarde langzamer is gaan draaien – zonder dat iemand het heeft opgemerkt. In eerste instantie lijkt er niets veranderd, maar de vertraging zet door. Elke dag en elke nacht duurt een beetje langer dan de vorige. De elfjarige Julia en haar ouders proberen zich, net als de rest van de wereld, aan te passen aan het nieuwe ritme.  Scholen sluiten, de natuur verandert en mensen worden ziek. Is dit het einde van de wereld? The Age of Miracles vertelt een bijzonder verhaal over onze planeet.

klimaatromans internationaal

Toekomstig huis van de levende god – Louise Erdrich

De wereld zoals we die kennen is ten einde gekomen. Er is sprake van een omgekeerde evolutie: planten en dieren reproduceren zich nog wel, maar met als resultaat bevreemdende oerversies van zichzelf. Er gaan geruchten dat ook vrouwen bevallen van een primitievere mensensoort. Als gevolg van repressieve nieuwe wetten worden alle zwangere vrouwen opgepakt door speciale politie-eenheden. Straten krijgen bijbelse namen en buren keren zich tegen elkaar. Terwijl de samenleving langzaam instort, probeert de zwangere Cedar Hawk Songmaker te vluchten en haar biologische ouders te vinden in een indianenreservaat in het noorden van de Verenigde Staten.

Het ijs – Anna Kavan

In een bevroren, post-nucleair landschap begint een anonieme verteller een hallucinerende zoektocht naar een vreemd en ongrijpbaar ‘ijsmeisje’, zo broos als glas, met lang wit haar. Hij steekt bevroren zeeën en vorstige vlaktes over en baant zijn weg door verwoeste steden, alles om haar te bevrijden uit de greep van een tiran genaamd ‘de wachter’ voordat het ijs om hen heen dichtslibt.

Hydromania – Assaf Gavron

2067: China, Japan en de Oekraïne beheersen de watervoorraden op aarde en bepalen wanneer en waar er regen valt. Door de invloed van China zijn de machtsverhoudingen in het Nabije Oosten omgekeerd en wordt het grootste deel van voormalig Israel beheerst door de Palestijnen. De joden wonen in een kleine enclave aan de Middellandse Zee. Als de langverwachte regen drie maanden vertraging oploopt begrint de Hydromania, de genadeloze jacht op water. De zwangere Maja, wiens watervoorraad op is, begint de strijd tegen de almacht van de grote watergiganten.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan