7 klimaatromans van eigen bodem

Wekelijks gaan er tienduizenden jongeren de straat op om te spijbelen voor het klimaat. Klimaatverandering is een feit. Als we niet oppassen, helpen we onze planeet om zeep. Deze zeven romans van eigen bodem verkennen de klimaatproblematiek in vergaande toekomstscenario’s.

Waterjager - Chris Polanen

Waterjager – Chris Polanen

Achter de wondermooie cover van Waterjager zit een origineel post-apocalyptisch verhaal verborgen. In de nabije toekomst is Paramaribo door een dijkdoorbraak onder water komen te staan. Het overgrote deel van de inwoners is vertrokken, alleen de goudzoekers, prostituees en criminelen zijn nog over. De regering heeft zijn handen van de stad getrokken en de eigen wetten zijn de enigen die gelden. De grimmige setting in ondergelopen Paramaribo en de grote verschillen tussen JC en Joshua, de broers die de hoofdrol spelen, zorgen voor de nodige spanning. De focus op de gevoelens en onderlinge relaties van de personages dragen bij aan de originaliteit én de kracht van deze debuutroman. Ook niet science fiction-fans zullen genieten van deze familiekroniek en de zoektocht naar die ene plek waar je jezelf kunt zijn.

klimaatverandering: klimaatromans van eigen bodem

Vloed – Roderik Six

In Vloed zitten vier studenten de apocalyps uit in hun studentenflat. Ze vullen hun tijd met roken, drinken, drugs en seks, terwijl om hen heen de wereld vergaat. Het einde der tijden verschijnt deze keer als een niet aflatende regenbui. Langzaam maar zeker raakt België overstroomd.

En ik herinner me Titus Broederland – Auke Hulst

De tweelingbroers Broederland wonen in een afgelegen bos, waar ze zich bezighouden met verboden boeken en hun gitaar. Tot een catastrofe hen van huis verjaagt. Ze trekken een vijandige wereld in waar alles draait om religie en de winning van grondstoffen. Maar waarin schuilt het grootste gevaar? In de opengebarsten aarde, in andere mensen of in henzelf? Auke Hulst toont zich andermaal een meester in het oprekken van literaire grenzen en dringt hij diep door in de belevingswereld van jonge mensen die buiten de samenleving staan.

Het tegenovergestelde van een mens – Lieke Marsman

Met “Als kind hield ik ervan om te fantaseren dat ik een komkommer was.” opent Lieke Marsman op geniale wijze haar prozadebuut Het tegenovergestelde van een mens over de jonge klimaatwetenschapper Ida. Van kleins af aan is Ida op zoek naar manieren om uit haar eigen hoofd te ontsnappen, met als gevolg dat er steeds meer afstand ontstaat tussen haar en de mensen van wie ze houdt. Terwijl de wereld ten onder dreigt te gaan aan klimaatverandering besluit Ida zich aan te melden voor een project in de Italiaanse alpen: om de natuur in haar oorspronkelijke staat te herstellen, wil men een grote stuwdam verwijderen. Filosofie en poëzie gaan hand in hand in deze bijzondere roman. Het tegenovergestelde van een mens is een boek zoals ik nog niet eerder las.

klimaatverandering: klimaatromans van eigen bodem

Onder het ijs – Ellen de Bruin

Het is 2004. Een groep klimaatwetenschappers doet onderzoek op een schip in het Noordpoolgebied. Een van hen is Bas Fretz, een bijna-volwassen vrouw van 21 die nog met Lego speelt. Zij is mee in plaats van haar hoogleraar, Reinier, nadat die onverwacht is overleden. Ze hield net iets te veel van hem en ze zou graag weten of hij ook iets voor haar voelde, maar daar komt ze natuurlijk nooit meer achter, nu hij dood is.

Geen zee maar water – Gijs IJlander

De jonge Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Annet de Goede is niet omzichtig in haar omgang met ambtenaren en collega’s in het kabinet. Ze is ervan overtuigd dat het nieuwe beleid dat ze voorstaat het enige juiste is en onderschat de weerstand die ze oproept met haar voornemen om land terug te geven aan de zee. Haar plannen zaaien angst en verwarring bij de mensen die het betreffende land bewonen, zoals rattenvanger Bennie en zijn drankzuchtige vader, die aan politiek geen boodschap hebben, maar des te meer aan het waterrijke land waaraan ze hun bestaan ontlenen.

Weerwater – Renate Dorrestein

De wereld is vergaan. Alleen Almere is nog over. Wanneer de stofwolken opgetrokken zijn, blijken er nog maar een paar duizend inwoners over, voornamelijke vrouwen. Gastschrijfster Renate Dorrestein is één van hen. Het grootste deel van de overlevende mannen zijn ontsnapte gevangenen – wat de situatie er niet echt beter op maakt. Langzaam weet de gemeenschap op te krabbelen in een wereld zonder elektriciteit en zonder hun geliefden. Maar na een aantal jaar zijn er nog steeds geen kinderen geboren. Hoe moet de mensheid voortbestaan zonder baby’s? En wat kunnen ze doen aan het feit dat het steeds warmer wordt in de stad? Weerwater van Renate Dorrestein is een pijnlijk realistische vertelling.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan