7 dystopische computergames

De laatste tijd ben ik terug meer en meer aan het gamen. Ik vind het een heerlijke vorm van ontspanning in deze donkere dagen. Onlangs kocht ik de Dystopian Humble Bundle. Op dat moment besefte ik me pas dat er eigenlijk ook heel veel dystopische games zijn. Vandaag tip ik je er zeven.

Deponia

Rufus is geen prettige man. Chagrijnig en humeurig en overtuigd van zijn eigen grootheid, woont hij in een kleine nederzetting ergens in de meest afgelegen sector van de met afval volgestouwde planeet Deponia. Hij droomt van een leven in de zwevende steden met rijkdom en schoonheid hoog boven de oppervlakte van de planeet. Wanneer de mooie vrouw Goal vanuit de zwevende stad naar beneden in de puinhopen valt, ziet Rufus zijn kans schoon. Hij besluit om de schoonheid terug naar huis te brengen.

Terwijl hij in het begin slechts minieme hoop heeft dat hij Deponia kan verlaten, lukt het hem al snel om een plan voor te bereiden dat hem zal helpen tijdens zijn avontuur. Dit plan is slechts het begin van een schitterende tocht over Deponia vol met leuke wendingen, gebeurtenissen en verrassende misverstanden. Deponia is een point-and-click adventure game. Je speelt het spel dus enkel met de muis en door op objecten en personages te klikken kun je verder in het spel raken.

dystopische games

Orwell: Keeping an Eye On You

In Orwell kruip je als speler in de huid van Big Brother. Onderzoek de levens van burgers om diegenen te vinden die verantwoordelijk zijn voor een reeks terreuraanvallen. Informatie van internet, persoonlijke communicatie en privé-bestanden zijn allemaal voor toegankelijk. Maar wees gewaarschuwd, de informatie die je verstrekt, zal consequenties hebben.

Papers, please

De communistische staat Arstotzka heeft net een 6-jarige oorlog met naburig Kolechia beëindigd. Hierbij hebben ze de rechtmatige helft van de grensplaats Grestin teruggevorderd. Jouw taak als immigratie-inspecteur is om de stroom mensen te controleren die Grestin vanuit Kolechia binnenkomen. Onder de vele immigranten en bezoekers die op zoek zijn naar werk zijn verborgen smokkelaars, spionnen en terroristen. Beslis aan de hand van reisdocumenten en vingerafrukken zie Arstotzka mag betreden en wie zal worden weggestuurd of gearresteerd.

Beholder

Je bent een door de staat aangestelde verhuurder in een totalitaire staat. Tijdens het spel moet je de huurders bespioneren, begluren, afluisteren en profileren! Je moet iedereen rapporteren die in staat is tot subversie tegen de staat. Dit is jouw taak. Je moet! Maar doe je het?

dystopische games

Homefront

Het jaar 2027. Onze wereld ontrafelt na vijftien jaar economische crisis en een wereldwijd conflict over de slinkende natuurlijke hulpbronnen. Het ooit trotse Amerika is gevallen, haar infrastructuur is verwoest en het leger is in wanorde. Door een verwoestende aanval met een EMP is de VS machteloos tegenover de bezetting van de wilde, nucleair gewapende Grotere Republiek Korea. Doe mee met het Verzet, wees verenigd en vecht voor de vrijheid tegen een overweldigende militaire kracht.

Mirror’s Edge

In een stad waar informatie van levensbelang is vervoeren snelle koeriers, ‘runners’, gevoelige informatie uit het zicht van nieuwsgierige ogen. In dit schijnbare utopische paradijs is een misdaad gepleegd. Je zus krijgt de schuld en jij wordt achtervolgd. In Mirror’s Edge sta je in de schoenen van Faith, die de stad doorkruist op angstaanjagende hoogtes met intense gevechten en snelle achtervolgingen.

Deus Ex

Het is het jaar 2052. De wereld is een gevaarlijke en chaotische plek. Terroristen opereren openlijk. Drugs, ziektes en vervuiling doden nog meer onschuldige mensen. De wereldeconomie is bijna ineengestort. De kloof tussen de waanzinnig rijke en de wanhopige armen wordt steeds groter. Het ergste van alles is dat een eeuwenoude samenzwering op wereldheerschappij heeft besloten dat de tijd rijp is om uit de schaduw te komen en de controle te nemen.

2 reacties

 • Karlijn

  15 december 2018 at 07:59

  Wat een fijn overzicht! Ik kijk vooral veel YouTubegamers en speel zelf alleen Star Trek Online of Dragon Age, maar dat komt puur omdat ik vaak niet weet welke games leuk zijn om te spelen, dus dit komt goed uit! Vooral omdat het bijna kerstvakantie is, dan heb ik eindelijk weer wat vrije tijd 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   15 december 2018 at 17:40

   Ah dat is inderdaad een perfecte timing! Hopelijk vind je in de kerstvakantie wat tijd om te gamen én een game die bij je past 😀

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan