The Thirteenth Floor: Een virtuele versie van het verleden

Marcia van der Zwan6 oktober 201880/100
Titel
The Thirteenth Floor
Regisseur
Josef Rusnak
Acteurs
Craig Bierko
Gretchen Mol
Armin Mueller-Stahl
Jaar
1999
Gebaseerd op
Simalacron-3
van Daniel Galouye
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Een tijdje geleden kocht ik op de rommelmarkt een stapeltje Science Fiction dvd’s aan een euro per stuk. Mede door de lage prijs en de crappy cover had ik geen hoge verwachtingen van The Thirteenth Floor. Deze film was echter een aangename verrassing. Het interessante plot zorgde voor een heuse mindfuck.

The Thirteenth Floor

Een virtuele wereld

Op de dertiende verdieping van een groot gebouw werken Douglas en Hannon aan een technologisch hoogstandje. De creatie van een virtuele wereld – het Los Angeles van het jaar 1937.

Wanneer Douglas op een ochtend wakker wordt in een bloederig shirt en diezelfde dag het lijk van Hannon wordt aangetroffen, rijst de vraag wie het gedaan heeft. Is Douglas zelf de dader? Zonder dat hij er zich iets van herinnert? Of is het een complot? En wie is die mysterieuze, maar beeldschone, vrouw die ineens opduikt? Om achter de waarheid te komen zal Douglas de virtuele wereld die hij zelf heeft gecreëerd moeten binnentreden.

Een onvoorspelbaar verhaal

Het verhaal van The Thirteenth Floor is verrassend en onverwacht. Douglas gaat in de virtuele wereld op zoek naar aanwijzingen voor de dood van zijn business partner, terwijl hij tegelijkertijd zelf een van de hoofdverdachten is. Ik had eerlijk gezegd echt niet zien aankomen waar het verhaal naartoe ging. Het plot is onvoorspelbaar en het best te omschrijven als een mindfuck.

De film is gebaseerd op een boek van Daniel Galouye, namelijk Simalacron-3 – ook gepubliceerd als Counterfeit World. In deze Science Fiction thriller uit 1964 staat virtual reality centraal. Hoewel ik nu natuurlijk de plottwist van het verhaal al ken uit de film, ben ik toch ontzettend nieuwsgierig geworden naar het oorspronkelijke werk.

Actie, filosofie en romantiek

Niet alle personages zijn even tof. Zelf vond ik Jane Fuller, de dochter van de vermoorde Hannon, niet zo sympathiek. Maar natuurlijk wordt het hoofdpersonage verliefd op haar. Want wat is een goede Science Fiction film zonder een beetje romantiek?

Toch is het niet alleen romantiek en actie wat de klok slaat. The Thirteenth Floor heeft een filosofische inslag en zet de kijker aan het denken. De balans tussen actie, contemplatie en romantiek is precies goed.

Voor een film uit 1999 vind ik de Special Effects overigens echt heel goed. Soms heb je in wat oudere films dat je je stoort aan de knulligheid van de effecten en dat dit je uit het verhaal haalt. Gelukkig was dit in The Thirteenth Floor helemaal niet het geval. Dit komt waarschijnlijk ook door de slimme keuze om geen hightech virtuele wereld te ontwerpen, maar zich voor de virtuele wereld te baseren op het Los Angeles uit het verleden.

The Thirteenth Floor is een meer dan aangename film over de creatie van een virtuele wereld. De film ligt helemaal in lijn met tijdgenoot The Matrix, maar is een stuk minder bekend. En dat is jammer. Ik vond dit een zeer originele invulling van virtual reality en het moordmysterie leidt tot veel onverwachte wendingen. Een aanrader voor filmfanaten die graag aan het denken gezet worden.

The Thirteenth Floor

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan