Divergent: zoektocht naar de eigen identiteit

Titel
Divergent
Auteur
Veronica Roth
Serie
Divergent #1
Uitgeverij
HarperCollins
Jaar
2011
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Over een paar dagen komt alweer de derde film in de Divergent franchise in de bioscoop. Ik kan niet wachten! Voor ik deze film ga zien, lees ik graag de hele serie opnieuw. Dat past bovendien goed binnen het kader van mijn persoonlijke herlees uitdaging voor 2016. Ook bij een tweede keer lezen genoot ik enorm van de dystopische wereld die Veronica Roth weet te creëren.

Divergent - Veronika Roth

Het verdeelde Chicago van de toekomst

In de wereld van Divergent maken we kennis met het Chicago van de toekomst. Een stad waarin de bevolking verdeeld is in vijf Factions: Abnegation, Dauntless, Amity, Erudite en Candor. Tijdens de jaarlijkse Choosing Ceremony moeten alle zestienjarige jongeren kiezen bij welke Faction ze de rest van hun leven willen horen. Voordat ze die keuze maken, legt elke jongere een test af, de zogenoemde Aptitude Test. Uit deze test blijkt welke Faction het beste bij je past. De resultaten van Beatrice blijken echter onbeslist. Ze is Divergent en zou bij verschillende Factions thuis kunnen horen. Nu moet Beatrice een moeilijke keuze maken en ten alle tijden haar grote geheim bewaren. Het feit dat ze Divergent is, kan namelijk voor grote problemen zorgen..

Bij welke Faction hoor jij?

Mijn favoriete onderdeel van deze serie is de fenomenale world building. Het idee van de vijf Factions spreekt me enorm aan en is meteen iets wat jou als lezer aan het denken zet. Bij welke groep zou jij thuishoren? Welke menselijke deugd waardeer jij het meest? Oftewel: Divergent symboliseert voor veel adolescenten de zoektocht naar de eigen identiteit. Tegelijkertijd sta ik echter te springen om meer achtergrondinformatie. Hoe en waarom zijn deze Factions gevormd?

Eerlijk gezegd vind ik wel dat de trainingsprocedure, oftewel de Initiation, erg lang duurt. Toen ik Divergent voor de eerste keer las, dacht ik dat dit het hele boek zou beslaan. Ik was dan ook erg verrast toen het boek tegen het einde opeens een heel andere wending kreeg. Vanaf pagina 416 (in mijn editie) wordt de actie verdrievoudigd en barst er opeens een heel nieuw avontuur los. Op voorhand zijn er hierover natuurlijk wel wat hints gedropt – die bij het herlezen maar al te duidelijk naar voren kwamen. Toch had deze actie van mij best iets eerder mogen starten!

Divergent - Veronika Roth

Beatrice of Tris

Ik weet niet zo goed wat ik van ons hoofdpersonage Beatrice/Tris moet vinden. Ik vind het zeker tof dat ze enorm veel persoonlijke groei doormaakt, maar af en toe is ze naar mijn idee iets te perfect. Denk bijvoorbeeld aan het aantal angsten bij haar Fear Landscape. Daarentegen ben ik blij met het feit dat het personage Tris meerdere lagen heeft. Enerzijds is het een stoere chick die niet op haar mondje is gevallen, voor haar vrienden opkomt en niet opgeeft. Anderzijds is Tris door haar jeugd in Abnegation behoorlijk preuts en emotioneel afstandelijk.

Wat me vooral opviel bij het herlezen van Divergent is dat het boek veel gewelddadiger is dan de film. Tijdens de Initiation vallen er meerdere doden en lopen onderlinge ruzies gevoed door jaloezie behoorlijk uit de hand. Door het brute geweld en de emotionele afstandelijkheid van Tris, moest ik toch een beetje denken aan The Hunger Games.

In vergelijking met de film

De verfilming van Divergent ken ik door en door omdat ik deze analyseerde voor mijn masterscriptie. Daardoor was het soms wel moeilijk om het verhaal te lezen zonder de filmbeelden voor me te zien. Er vielen me veel verhaallijnen op die weggelaten zijn uit de film, wat natuurlijk begrijpelijk is, maar waardoor het boek toch nét wat beter in elkaar zit. Zo vond ik het bijvoorbeeld erg leuk om te lezen hoe Tris bevriend raakt met de Initiates die geboren zijn in Dauntless. Ook vond ik de dubbele relatie met Christina en Will erg sterk neergezet. In de film mis je toch een beetje onderliggende de concurrentiestrijd tussen deze vrienden.

Toen ik Divergent voor het eerst las was ik meteen fan. Nog altijd vind ik dit en zeer sterk verhaal, met een interessante toekomstvisie en een mooie schrijfstijl. Ik was misschien niet helemaal overdonderd zoals bij de eerste keer lezen, maar dat neemt niet weg dat ik Divergent een must read vind voor alle fans van dystopieën.

Divergent - Veronika Roth

inwijdingVoor de mensen onder jullie die liever Nederlandstalige boeken lezen: Divergent verscheen in het Nederlands met de titel Inwijding.

 

3 reacties

 • RabbitBookz

  8 maart 2016 at 11:03

  Ik vond dit boek echt fantastisch, en toen ik het herlas vond ik het veel beter dan het in mijn herinnering was. Tris vond ik een heerlijk personage en de world building is inderdaad HEEL goed.

  Reageer

 • Vivian

  13 maart 2016 at 19:10

  Mooi stuk! Ik vind dit één van de beste trilogieën die ik ken, juist doordat Tris zo sterk is en het individualistische zo voorop staat.

  Reageer

  • Marcia

   13 maart 2016 at 20:33

   Bedankt! Het individualisme van Tris maakt haar misschien wel uniek in de YA-boekenwereld. Ik weet gewoon niet zeker of ik haar ‘aardig’ vind, maar haar zelfverzekerde karakter bewonder ik zeker!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan