Terra Nova: een wonderlijke reis naar planeet aarde

Titel
Terra Nova
Auteur
Ursula Visser
Uitgeverij
PeruBo Publishing
Jaar
2017
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Ursula Visser kende ik al een tijdje als trouwe volger en reageerder op mijn blog. Vorig jaar las ik met veel plezier Het Atria Project en haar vervolg De Vloek van Bedaron. Vissers’ nieuwste Science Fiction kortverhaal, Terra Nova, kon ik dan ook niet aan me voorbij laten gaan.

Terra Nova Ursula Visser

De mensheid woont niet langer op aarde

In de nabije toekomst is de mensheid geëvacueerd naar planeet Centurion. Al decennia is de aarde verboden gebied, zodat ze zich voldoende kan herstellen voor rekolonisatie. Ver voordat het verbod afloopt, wordt in het geheim een missie naar de aarde uitgevoerd door de androïde PT1. Maar is de aarde klaar voor de bijzondere lading die zij meebrengt?

Terra Nova is letterlijk een kortverhaal, al na een paar minuten had ik het hele verhaal gelezen. Mede door de vlotte schrijfstijl, kwam het einde voor mij veel te snel. De world building was duidelijk. Planeet aarde werd echt wondermooi beschreven. Ook kreeg ik meteen een band met de personages.

Terra Nova Ursula Visser

Lichtelijk voorspelbaar

Plotgewijs was ik echter niet honderd procent overtuigd. Over de inhoud van de eieren had ik eerlijk gezegd al mijn vermoedens, dus dat was een klein beetje voorspelbaar. Ook begreep ik niet zo goed hoe lang de reis naar aarde duurde – zeven jaar, zeventig jaar of zeven miljoen jaar?! Misschien heb ik hier te snel overheen gelezen, maar ik was behoorlijk in de war. Opeens waren ze al op aarde en namen ze contact op met mensen op de planeet Centurion. Dus dan zal het wel zeven jaar geweest zijn. Persoonlijk was ik even het spoor bijster, al kan dat ook aan afleiding in de trein gelegen hebben bijvoorbeeld.

Ursula Visser laat met Terra Nova opnieuw zien dat ze een echte verhalenverteller is. Ze weet, zelfs in dit korte verhaal, de wereld tot in de details in de verf te zetten. Als lezer zie je planeet aarde in al haar nieuwe verschijningsvormen voor je ogen verschijnen. Ook de personages wisten me te raken, maar het plot was helaas een klein beetje voorspelbaar en had ook iets meer diepgang mogen hebben. Een heerlijk verhaal voor tussendoor, dat je doet verlangen naar meer.

Terra Nova Ursula Visser

Ik ontving van Ursula Visser een recensie-exemplaar van Terra Nova in ruil voor een eerlijke recensie.

9 reacties

 • Annemieke

  4 juni 2017 at 16:52

  Klinkt interessant. Ik zal er eens naar kijken. Korte verhalen zijn altijd heerlijk om eens een nieuw auteur te proberen.

  Reageer

  • Marcia

   5 juni 2017 at 12:51

   Dat is inderdaad een fijne manier om kennis te maken met auteurs 🙂

   Reageer

 • jelsiverhalen

  4 juni 2017 at 21:49

  Ik dacht al, het boek waarop de tv reeks Terra Nova gebaseerd is. Pech dus.. Dit boek gaat over iets anders…
  De reeks gaat over een planeet aarde die zo vervuild is dat de mensheid met uitsterven bedreigt wordt. Dus nemen ze het besluit op naar het verleden te reizen. Terra in de tijd van de Dino’s.. Wel spannend, maar na 11 afleveringen stopgezet..

  Reageer

  • Marcia

   5 juni 2017 at 12:52

   Die tv-reeks wil ik wel nog heel graag zien, ondanks het feit dat het maar 11 afleveringen zijn. Is het een aanrader??

   Reageer

   • jelsiverhalen

    5 juni 2017 at 22:16

    Het is een spannende reeks, met intriges op de achtergrond van andere groepen uit de toekomst. Alleen is er niet echt een einde. Oeps nu pas gemerkt. de eerste en de laatste zijn dubbel. dus 13 afleveringen in totaal.
    https://www.mijnserie.nl/terra_nova/

    Reageer

 • Pingback: Terra Nova krijgt mooie recensie van — Oog op de Toekomst | Ursula Visser

 • Pingback: Juni update | Ursula Visser

 • Louise Tangelder

  25 juni 2017 at 21:48

  Terra Nova gelezen en sf komt wel heel dichtbij en kan zomaar realiteit worden.
  gelukkig kiest het menselijk brein op t eind toch voor t goede ……

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan