De Vloek van Bedaron: Science Fiction Fantasy van eigen bodem

Marcia van der Zwan24 december 201660/1003
Titel
De Vloek van Bedaron
Auteur
Ursula Visser
Serie
Het Atria Project #2
Uitgeverij
Brave New Books
Jaar
206
Pagina's
311
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Afgelopen zomers wist Ursula Visser me aangenaam te verrassen met Het Atria Project, een paranormale thriller met een vleugje Science Fiction. De realistische personages en de spannende intriges maakten mij erg nieuwsgierig naar De Vloek van Bedaron. Het vervolg dat begin december verscheen. Wist Ursula Visser mij opnieuw te verrassen?

Let op! De Vloek van Bedaron is het vervolg op Het Atria Project. Als je het eerste boek nog niet hebt gelezen, kan onderstaande recensie spoilers bevatten.

De Vloek van Bedaron

Verhuizing naar een andere planeet

In De Vloek van Bedaron zijn Abby en Lars gedwongen om van de ene naar de andere plaats te verhuizen. Ze zijn namelijk op de vlucht voor de soldaten van Het Atria Project. Maar deze soldaten zijn niet de enige die op zoek zijn naar Abby Ryan. Tijdens Het Atria Project is Abby een groot deel van haar geheugen kwijtgeraakt, maar gelukkig komen haar herinneringen beetje bij beetje terug. Ondertussen moet ze op zoek naar de man die Tealici en Veridia een vloek heeft opgelegd. Abby moet de strijd aan gaan met de gevreesde Bedaron, maar hij is niet bang om het smerig te spelen..

Geheugenverlies

Het is alweer een tijdje geleden dat ik Het Atria Project las. Ik kon me het verhaal niet tot in de kleinste details herinneren, maar gelukkig kreeg ik hulp van Ursula Visser. In de eerste hoofdstukken schrijft Abby dagboeken en deze helpen je de gebeurtenissen uit het vorige boek te reconstrueren. Algauw wist ik weer hoe de vork in grote lijnen in de steel zat.

Ik was niet de enige met geheugenverlies. Abby is haar geheugen kwijt en weet enkel nog dingen over haar leven op aarde. Terwijl zij zich probeert te herinneren hoe haar leven daarvoor was, probeerde ik me het verhaal van het eerste boek in meer details te herinneren. Ik moet eerlijk zeggen dat de veelheid aan personages me het wel een beetje moeilijk maakte. Bovendien wist ik van geen enkel personage of deze nu ‘goed’ of ‘slecht’ was. Meer dan eens switchten personages van kant. Hierdoor raakte ik soms een beetje gefrustreerd omdat ik echt niet meer wist wie Abby kon vertrouwen en wie niet. Tegelijkertijd maakte dit het verhaal juist ook heel spannend, omdat ik net als Abby in het duister tastte.

De Vloek van Bedaron

Meer fantasy dan Science Fiction

Het Atria Project was voor mij een zeer goede combinatie van Science fiction, fantasy en een thriller. In dit tweede boek had ik het gevoel dat het fantasy aspect overheerste. Dit kwam bijvoorbeeld door de introductie van inheemse stammen als de Xami Ka’zul. Dat strookt helaas wat minder met mijn persoonlijke smaak. Hoewel het verhaal zich naast de aarde ook afspeelt op andere planeten, had ik niet echt een Science Fiction gevoel bij het verhaal. Voor mij kon De Vloek van Bedaron zich in eender welke fantasywereld afspelen.

De Vloek van Bedaron beslaat een groot tijdsbestek, zeker ook door het tijdverschil tussen de planeten en de aarde. Een week op Tealici en Veridia staat gelijk aan een jaar op aarde. Dus wanneer er personages achterblijven op aarde, dan begrijp je natuurlijk wat dat voor gevolgen kan hebben. Mede hierdoor voelde ik met veel personages niet echt een connectie, waardoor het me soms maar weinig deed als er mensen gewond raakten of zelfs stierven.

Was De Vloek van Bedaron een slecht boek? Nee, dat zeker niet. De schrijfstijl las fijn en de spanning werd goed opgebouwd. De zoektocht naar een manier om de vloek van Bedaron op te heffen leid tot een spannende reis, wat een duidelijk fantasy gevoel met zich meedraagt. Ik denk dat fantasy liefhebbers dit boek zeker kunnen smaken! Ik vond het ook overigens erg tof dat het boek aan het einde extra achtergrondinformatie geeft over Tealici, Veridia en nog heel veel meer. Een meer dan prima vervolg op Het Atria Project. Al had ik persoonlijk stiekem op een meer Science Fiction gevoel gehoopt.

De Vloek van Bedaron

Met dank aan Ursula Visser voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

3 reacties

 • Pingback: Review van Oog op de toekomst | Ursula Visser

 • Elsy

  24 december 2016 at 12:15

  Goed verwoorde review. Ik had dat gevoel ook dat het van science fiction ineens overging in fantasie. Het kasteel, hoe de personen eruit zagen. Is niet echt mijn ding maar Ursula heeft alles zo goed beschreven en spannend gemaakt dat ik het wel perse wou uitlezen. En dat is toch knap.

  Reageer

  • Marcia

   26 december 2016 at 12:49

   Ik vond het inderdaad ook heel spannend, ondanks het feit dat fantasy ook veel minder mijn smaak is!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan