5 games die je andere planeten doen koloniseren

Als je mijn blog al een tijdje volgt, dan weet je waarschijnlijk dat ik fan ben van verhalen over andere planeten. Aliens zijn voor mij geen must, maar het ontdekken en/of koloniseren van nieuwe planeten wel! Daarom heb ik vandaag een lijstje gemaakt van games waarin jij aan het roer staat om een nieuwe planeet te koloniseren.

Computergame: Civilization Beyond Earth

Civilization: Beyond Earth

In Civilization: Beyond Earth reis je met een wondermooie introductievideo af naar een nieuwe planeet.

“They send us to the stars in search for a new home”.

Wanneer de kolonisten aankomen bij de ‘New World’ zien ze dit als een nieuwe start voor de mensheid. Dit is meteen ook de start van de game. Beyond Earth is een strategische, turn-based game, waarin het de bedoeling is een samenleving op te bouwen op een nieuwe planeet. De game is verslavend en de vele mogelijkheden maken elk potje anders. Toch moet ik eerlijk toegeven dat de varianten van Civilization op aarde mij meer aanspreken. De planeet waarop je terecht komt in Beyond Earth is mij iets te alien-achtig.

Computergame: Endless Space

Endless Space

Ook Endless space is een strategische turn-based game. Als speler kies je één van de tien bevolkingsgroepen en probeer je jouw interstellaire imperium te vergroten. Vervolgens heb je honderden, soms wel duizenden, jaren de tijd om jouw volk naar de winst te leiden. Net als in Civilization zijn er verschillende manieren om te winnen. Je kunt bijvoorbeeld een diplomatieke, wetenschappelijke of militaire winst behalen. Ook kun je winnen als jij het meeste grondgebied hebt gekoloniseerd in het stelsel. Ieder spel speelt zich af in een random gegenereerd ruimtestelsel en ziet er daardoor steeds anders uit. Wetenschappelijk onderzoek helpt je vooruit in deze spannende game.

Computergame: predestation

Predestination

Ook Predestination mag zich in het rijtje van strategische, turn-based games voegen waarin je nieuwe planeten kunt koloniseren. Deze game onderscheidt zich van de anderen door een zeer goed werkende 3D kaart van de ruimte en het feit dat er op sommige planeten bijzondere dingen te ontdekken zijn. Daarnaast kun je je eigen ruimteschip vormgeven alsook je ras / het volk dat je bestuurt. Tot slot heb je ook echt iets aan planeten die koloniseert, doordat je onderling handel kunt opstarten. Deze game is nog in de beta-versie, maar via steam kun je het alvast eens uittesten!

Computergame: Alpha Centauri

Alpha Centauri

Alpha Centauri is natuurlijk dé klassieker als het gaat om games waarin je andere planeten kunt koloniseren. Deze game van Sid Meier speelt zich eigenlijk af na het uitspelen van Civilization II met een Space Race-overwinning. Oké, de graphics zijn een beetje crappy en laten voor de 21e eeuw te wensen over, maar dat draagt natuurlijk wel bij aan de nostalgische waarde. Ik denk dat deze game vooral aan te raden is aan Civilization-fanaten zoals mijzelf, want ik word hier gewoon instant blij van! Deze game speelt zich overigens, net als Beyond Earth, af op één enkele planeet.

Computergame: Master of Orion III

Master of Orion III

Ook Master of Orion II is al een behoorlijk oud beestje. Het spel verscheen in 1996 als vervolg op Master of Orion. Dit spel is op het eerste gezicht behoorlijk complex, maar als je een tijdje bezig bent zul je merken dat dit ook voordelen heeft. Als speler heb je meer mogelijkheden dan in bijvoorbeeld Endless Space. Sowieso is het ook heel cool dat je een alien-bevolking kan ontwikkelen op het gebied van economie, technologie en sociologie. Ook deze game kan op verschillende manier gewonnen worden: door te vechten of door te onderhandelen (diplomatieke overwinning).

Zou jij ook zo graag een nieuwe planeet koloniseren?

4 reacties

 • jelsiverhalen

  10 januari 2017 at 16:50

  Zou jij ook zo graag een nieuwe planeet koloniseren?
  Niet echt.
  Ik ben meer iemand van actie. Bv de Wing Commander reeks, Eve, Freespace 1 en 2 en star citizen dat op dit moment nog in produktie is, maar als je lid wordt kan de alfa al wel spelen..
  Kolonisatie games vind ik teveel tijd in beslag nemen. Je moet in deze games ook teveel zelf doen. Als leider geef je bevelen. Je moet je dus niet bezighouden met produktie van grondstoffen. Daar duidt je iemand voor aan en die moet dan maar zijn best doen. Dan heb je meer tijd om na te denken over onderhandelingen, gevecht beslissingen, enz..
  Eentje dat ik wel veel speelde, is conquest frontier wars.

  Ook zijn we zelf aliens, want als wij ooit eens op een andere planeet met levende wezens zouden landen, dan zien zij ons als vreemde wezens aan -> Aliens.
  Als je mijn verhalen leest, dan wordt dit laatste als snel duidelijk.

  Reageer

  • Marcia

   10 januari 2017 at 21:31

   ik heb er eigenlijk nooit zo over nagedacht dat je als leider je niet bezig moet houden met de productie, dat vind ik juist zo leuk aan dergelijke spellen 😛 in real life zou ik dan waarschijnlijk een slechte leider zijn om planeten te koloniseren ^^

   Reageer

 • Daenelia

  11 januari 2017 at 10:54

  Spore 🙂 Was in de kerstperiode in de aanbieding op Steam en voor een paar euro heb ik er toch leuke speelmomenten uit gehaald. Maar … is meer dan kolonisatie van een planeet. je begeleid een hele nieuwe soort tijdens de evolutie van die soort!
  Ja, dat is leuk. Maar … alles is wel heel erg gemicormanaged. En het moet wel een balans blijven tussen management en micromanagment. Natuurlijk zet een leider wel de productie in bepaalde lijnen. Een bevelhebber houdt zich bezig met bevelen geven. Een leider zorgt ervoor dat productie kan plaatsvinden zodat er grondstoffen beschikbaar zijn voor uitbreiding. dat doet een leider.
  Eem bevelhebber voert oorlog en uitbreidingsdriftplannen uit. Een leider kijkt vooruit en zorgt dat de uitbreiding ook gedragen kan worden binnen de mogelijkheden.

  Reageer

  • Marcia

   11 januari 2017 at 18:10

   Ik heb weleens van Spore gehoord, maar het nog nooit gespeeld. Maar als ik jouw reactie zo lees lijkt dat me een echte aanrader. Ik kijk al uit naar een lang weekend om het spel te leren kennen! Bedankt voor de tip 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan