Ik keek – eindelijk! – het tweede seizoen van Under the Dome

Marcia van der Zwan9 september 2016100/1005
Titel
Under the Dome
Seizoen
2
Acteurs
Mike Vogel
Rachelle Lefevre
Alexander Koch
Jaar
2013 – 2015
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

In oktober vorig jaar keek ik het eerste seizoen van Under the Dome. Hoewel deze serie me enorm wist te vermaken, was ik om onduidelijke reden nooit aan het tweede seizoen begonnen. Maar in augustus waren vriendlief en ik klaar met het kijken van alle seizoenen How I Met Your Mother. Samen begonnen we opnieuw aan Under the Dome en ondertussen hebben we ook het tweede seizoen gezien.

Let op: Als je het eerste seizoen van Under the Dome nog niet gezien hebt, bevat onderstaande recensie mogelijk spoilers. Over seizoen twee zelf spoiler ik natuurlijk niet!

Under the Dome seizoen 2

Opgesloten onder een koepel

Under the Dome speelt zich af in het stadje Chester’s Mill, waar van de ene op de andere dag een koepel omheen is verschenen. De inwoners van Chester’s Mill alsook toevallige passanten: iedereen zit opgesloten terwijl de voedselvoorraden langzaam slinken. Is er een manier om deze koepel te verlaten?

In het tweede seizoen krijgen we opeens te maken met nieuwe personages, zoals Rebecca en Sam. Ook duikt er een mysterieus meisje op in het meer, die Julia ternauwernood weet te redden van de verdrinkingsdood. Dit meisje is echter al haar herinneringen kwijt en heeft geen enkel idee wie ze is of hoe ze in Chester’s Mill terecht is gekomen. De eerste afleveringen moest ik erg wennen aan deze nieuwe personages. Waar waren die de eerste weken toen de koepel om Chester’s Mill net was neergekomen? Maar gaandeweg het seizoen raakte ik steeds meer aan ze gewend of zelfs gehecht.

Het slechtse in de mens komt naar boven

Under the Dome is geen zachtaardig verhaaltje over een groep opgesloten mensen. Nee, de koepel brengt het slechtste in de inwoners van Chester’s Mill naar boven. Er wordt gevochten om eten, drinken en om macht. Sommige mensen worden verliefd, maar we zien ook vele vormen van haat, agressie en geweld. Dit is zeker geen serie waar je je teveel aan de personages moet hechten, want doden vallen er bij bosjes.

Wat ik erg goed vind aan deze serie is de karakterontwikkeling van de personages. De ene aflevering ben je ervan overtuigd dat iemand een lul is en een paar afleveringen later weet deze persoon toch opnieuw je hart te stelen. Under the Dome toont aan dat niemand goed of slecht is en dat een crisissituatie funest kan zijn voor je persoonlijkheid, je dagelijks leven en je relaties.

Under the Dome seizoen 2

Actie en avontuur

Daarnaast is Under the Dome een serie vol actie. Iedere aflevering staat bol van de spanning en er gebeurt altijd enorm veel tegelijkertijd. Hierdoor is het verhaal niet alleen allesbehalve saai, maar de vele plottwists zijn bovendien zeer onvoorspelbaar. Ik moet echter wel toegeven dat ik al enkele nachtmerries heb gehad door de vele actiescènes in deze serie. Maar dat heb ik er graag voor over!

Under the Dome voelt verrassend realistisch. Tijdens het kijken heb ik me vaak genoeg afgevraagd hoe ik zou reageren als Gent opeens onder een koepel terecht zou komen. Zou ik adequaat handelen en vertrouwen in het goede van de mens zoals Julia? Zou ik vechten om anderen te beschermen zoals Barbie? Of gebruik ik, zoals Rebecca, wetenschap in de zoektocht naar een mogelijke verklaring?

Een spannende serie vol actie, die je aan het denken zet en hier en daar een slapeloze nacht oplevert. Ik ben fan van Under the Dome! Het tweede seizoen eindigt overigens met een mega spannende cliffhanger, waardoor ik het liefst heel seizoen drie in één week zou bing wachten.

Under the Dome seizoen 2

5 reacties

 • Kiki @ De Bookgeek

  9 september 2016 at 14:39

  Ik weet nog dat dit boek een paar jaar geleden te lezen was bij de VakantieBieb-app (ik weet niet of je die kent, het is in ieder geval een app waar je voor twee maanden – de zomervakantie – gratis boeken kunt lezen uit een bepaalde selectie) en toen had ik het gedownload. Het begin was erg goed (het deed me denken aan Gone, op een positieve manier), maar daarna kwam ik er niet meer doorheen, want toen ging het de hele tijd over de kerk en zo en om heel eerlijk te zijn interesseerde me dat helemaal niet.
  Is de tv-serie ook zo? Of minder? Under the Dome staat in ieder geval wel op mijn nog-te-kijken-lijst.

  Reageer

  • Marcia

   9 september 2016 at 15:17

   De serie is allesbehalve traag en de kerk speelt er maar een kleine rol in, dus ik zou de serie zeker een kans geven. Ik heb ergens ook gelezen dat de serie vanaf seizoen twee het boek ook niet meer volgt, dus misschien is daardoor juist het hele kerk gebeuren weggelaten?
   Ik wil het boek nog graag lezen, maar door jouw reactie ben ik nu toch een beetje bang geworden haha 😉

   Reageer

 • Ogma

  9 september 2016 at 15:37

  Ik vind het boek dus juist geweldig, waardoor ik de tv serie weer niets vond en al na een paar afleveringen ben afgehaakt. Maar misschien doe ik toch nog eens een poging nu ik dit lees 😉

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan