Waarom ik Allegiant een verschrikkelijke film vind

Titel
Allegiant
Regisseur
Robert Schwentke
Acteurs
Shailene Woodley
Theo James
Ansel Elgort
Kate Winslet
Jaar
2016
Gebaseerd op
Allegiant door Veronica Roth
Beoordeling
★★
Overall Score
Rating Summary

Vorige maand herlas ik de Divergent serie niet zonder reden. Ik was enorm benieuwd naar de nieuwste film in deze reeks en wilde goed voorbereid naar de bioscoop gaan. Het koste me behoorlijk wat moeite om Allegiant te herlezen. Dit boek is allesbehalve mijn favoriet in de reeks. Ondanks het feit dat de verfilming totaal niet overeenkomt met het boek, vond ik ook deze een enorme teleurstelling.

Let op: Als je de eerdere films – Divergent en Insurgent – niet gezien hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over Allegiant zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Allegiant film

De wereld achter het hek

In Allegiant verlaten Tris, Four en een aantal vrienden de stad om een kijkje te nemen in de wereld achter de Fence. Terwijl Evelyn en de Factionless de leiding van Chicago hebben overgenomen – en er oorlog lijkt te dreigen – willen Tris en Four het mysterie van hun bestaan oplossen. Wat heeft de wereld buiten de Fence te maken met hun leven in Chicago? En waarom riep Edith Prior op om mensen naar de buitenwereld te sturen?

Het boek Allegiant was voor mij persoonlijk al geen succes. Ik vond het zo stom dat alle aandacht opeens naar de wereld buiten de fence ging. Bovendien vond ik dat genetische experiment maar vergezocht. Ik was echter wel benieuwd naar de film, want ik verwachtte dat deze beter dan het boek zou zijn, net zoals bij Insurgent het geval was. Het tweede boek mistte mijns inziens wat actie, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt in de film. Helaas werd deze trend niet voortgezet. De verfilming van Allegiant was voor mij persoonlijk allesbehalve geslaagd.

Overdreven futuristisch

Ik vond de wereld buiten Chicago opeens zo overdreven sci-fi en futuristisch. Dat voegde mijns inziens niets aan het verhaal toe. Waarom kon het dagboek van de moeder van Tris niet gewoon een geschreven dagboek zijn? Dat hele virtual reality aanvoelende dagboek vond ik onnodig. Hetzelfde geldt voor het rondvliegen in bubbels en de enorm lange douche scène – dit vertraagde het verhaal (er gebeurde hier niets) en ik vond het erg saai. Aangezien ik geen fan ben van Four zat ik bovendien niet te springen om hem naakt te zien. Nee bedankt, houd die kleren maar aan!

Traag en saai

Traag en saai zijn voor mij de kernwoorden die Allegiant samenvatten. Voeg daar emotieloze personages aan toe en de verveling is compleet. De relatie tussen Tris en Caleb was helaas niet zo goed uitgewerkt. Het enige wat ik in het boek goed vond, was deze moeilijke relatie tussen broer en zus. Hij heeft haar verraden, maar desondanks blijven ze familie. In de film miste ik deze onderlinge spanningen. Bovendien had ik het gevoel dat er niet trouw gebleven werd aan het personage van Tris (zelfs als je enkel naar de films kijkt). Tris is opeens zo’n naïef meisje die David overal volgt; heel ongeloofwaardig! Daarnaast miste ik Christina in deze film, ze was zo ver op de achtergrond dat ze bijna een figurant leek. Alleen Peter was opnieuw super grappig en tof!

Ik ga het niet eens hebben over de punten waarop deze film van het boek verschilt, want dat zijn er te veel om op te noemen. Eigenlijk vind ik het totaal niet erg om verschillen tussen boek en film te zien, zeker niet als de film een verbetering vormt ten opzichte van het boek. In dit geval waren echter zowel boek als film een complete misser. Toch ben ik nog altijd benieuwd naar de laatste film. Aangezien ze het grootste deel van het plot al opgebruikt hebben en het verhaal opeens een heel andere wending hebben gegeven. Het einde van de film is helemaal nieuw voor mij, dus ik ben benieuwd wat ze dan voor de vervolgfilm van plan zijn.

Mijn conclusie is heel duidelijk: ik vond Allegiant echt geen goede film. Of je het nu vergelijkt met het boek of niet, uiteindelijk gebeurt er bijna niets en zitten er heel veel onnodige scènes in. Ook vond ik het personage Tris helemaal niet overeenkomen met de vorige films. Opeens is ze behoorlijk naïef, een eigenschap die ik totaal niet associeer met de altijd stoere Tris. Daarnaast miste ik Christina in het verhaal. Gelukkig was Peter er nog, anders was ik genoodzaakt om deze film slechts één miserabele ster te geven.

Allegiant film

12 reacties

 • readinge

  27 april 2016 at 10:09

  Nadat ik de film Divergent gezien had, ben ik meteen gestopt met kijken. De film verschilde zo veel van de boeken, dat ik me eraan ging irriteren 🙁 nu weet ik in ieder geval dat ik de rest ook niet hoef te zien xD

  Reageer

 • Céline

  27 april 2016 at 10:17

  Divergent vond ik zo slecht nog niet eerlijk gezegd, Insurgent was een complete misser vond ik persoonlijk, dus ik doe zelfs geen moeite meer om 11euro te betalen in Kinepolis voor Allegiant, zeker niet na alle slechte commentaren die ik lees 🙂 ! Goeie Review! Ik wacht wel nog een aantal jaar tot ie op TV komt

  Reageer

  • Marcia

   27 april 2016 at 10:30

   Divergent vond ik inderdaad een goede film! Insurgent was nog oke, maar Allegiant was voor mij de grootste teleurstelling ooit.. De laatste film in deze reeks ga ik waarschijnlijk ooit wel kijken, maar daar wil ik inderdaad ook geen 11 euro meer aan besteden 😉

   Reageer

 • Mijn Brein is een Boekenkast

  27 april 2016 at 10:32

  Jep helemaal mee eens, het verhaal opsplitsen in twee delen heeft echt voor saaiheid ten top gezorgd in deze filmfranchise. Floppertje van formaat en ik moet nog steeds lachen/huilen met die belachelijke travel bubbles :’) Zo slecht gedaan en nodeloos …

  Reageer

  • Marcia

   27 april 2016 at 22:38

   haha gelukkig ben ik niet de enige die om die bubbels moest lachen 😛

   Reageer

 • Annabel Rianne

  27 april 2016 at 13:02

  Dit bevestigt maar weer eens: ik zal deze film nooit zien! Ik voelde me al zo leeg en geirriteerd na film 2, deze serie is echt niks voor mij. Jammer dat hij zo populair is!
  Goede review, en heerlijk om te lezen dat je het met me eens bent over de serie 😉
  Liefs xxx

  Reageer

 • Jessica

  27 april 2016 at 16:05

  Haha, ja die bubbels waren echt een verschrikking!

  Reageer

 • Isabelle

  27 april 2016 at 19:03

  Nu weet ik zeker dat ik deze film niet in de bios hoef te zien, ontzettend jammer dat het zo bergafwaarts is gegaan met de films. Terwijl de boeken zoveel potentie voor goede films hadden. Ik wil de film nog wel zien maar nu zijn m’n verwachtingen nog wat bijgesteld haha!

  Reageer

  • Marcia

   27 april 2016 at 22:39

   Misschien dat de film met lage verwachtingen op voorhand, uiteindelijk nog best leuk kan zijn 😉

   Reageer

 • Nancy

  28 april 2016 at 16:48

  Ik ben het helemaal eens met je!
  Van de boeken vond ik niets aan het derde deel omdat het voor mij niet paste bij de eerste 2 delen.
  Bij films vond ik nog oké om te zien, maar in Allegiant is er niets meer te zien van de trotse en onafhankelijke Tris. Ik heb het ook niet zo voor Four, maar in de laatste film is hij voor mij sympathieker dan Tris omdat hij toch voor zijn mening durft uit te komen.
  Ik ben wel benieuwd naar de laatste film. Misschien is die wel een topper nu de scenaristen geen boek hebben om op terug te vallen 😉

  Reageer

  • Marcia

   28 april 2016 at 21:32

   Haha daar heb je wel een punt! Misschien moet ik die scenaristen dan toch een kansje geven en de laatste film ook nog gaan kijken 😉

   Reageer

 • Nostra

  16 mei 2016 at 21:17

  Zelf heb ik de film nog niet gezien omdat ik gewoon weiger een opgesplitste film te kijken. Kijk wel beide films als ze alletwee uit zijn.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan