Insurgent: Een prima film (als je de vergelijking met het boek niet maakt)

Titel
Insurgent 
Regisseur
Robert Schwentke
Acteurs
Shailene Woodley
Theo James
Ansel Elgort
Kate Winslet
Jaar
2015
Gebaseerd op
Insurgent door Veronica Roth
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Vorige maand heb ik, ter ere van het verschijnen van de derde film in de Divergent franchise, de eerste twee boeken in de populaire reeks van Veronica Roth herlezen en de films opnieuw gekeken. Al eerder kon je mijn filmrecensie van Divergent lezen en vandaag is het tijd voor mijn ongezouten mening over de verfilming van Insurgent!

Let op: Als de eerste film – Divergent – niet gezien hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over Insurgent zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Insurgent film

Een spannend vervolg op Divergent

Insurgent gaat verder waar Divergent eindigde. Tris, Caleb, Four, Marcus en Peter hebben onderdak gevonden bij Amity. Lang zijn ze daar echter niet veilig, want de Dauntless soldaten – onder leiding van Jeanine Matthews – zitten hen achterna. Jeanine heeft tijdens de aanval op Abnegation de hand weten te leggen op een box met een boodschap van de voorvaderen. Alleen een persoon die 100% Divergent is kan deze box openen, door vijf simulaties – voor elke Faction één – te doorstaan. Drie maal raden op welke Divergent Jeanine jacht maakt.

Boek versus film

Toen ik deze film voor het eerst in de bioscoop zag, was het enorm lang geleden dat ik de boekenreeks had gelezen. Hierdoor vond ik Insurgent eigenlijk een zeer goede film. Natuurlijk wist ik wel dat de box niet uit het boek kwam, maar toch zag ik hier weinig problemen mee. Het verhaal zat goed in elkaar en doordat ik me weinig van het boek herinnerde had ik ook weinig vergelijkingsmateriaal.

Deze keer zag ik Insurgent echter op dezelfde dag dat ik het boek uitlas. Hierdoor vielen me een hoop dingen op, voornamelijk het bestaan van de box met een boodschap van de voorvaderen – die alleen geopend kan worden door een Divergent. Naar mijn idee zit er in de film hierdoor meer actie dan in het boek; en ook meer actie dan in de eerste film. Daarnaast was ik enorm blij dat Tris en Four in de film wat minder ruzie maken dan in het boek, want daar ergerde ik me mateloos aan. Ook in de film snap ik hun relatie nog altijd niet, maar gelukkig is het aantal ruzies geminimaliseerd.

Het mysterie van Four

Ik snap bovendien ook niet wat alle vrouwen zien in Four. Ik vind dat geen knappe man, ik vind zijn personage vervelend en ook het acteerwerk noem ik niet fantastisch. De relatie tussen Four en Tris blijft voor mij dan ook verre van overtuigend – ik zie de chemie gewoon niet. Trouwens, is de moeder van Four niet een beetje te jong en te knap om zijn moeder te zijn?! Mijn favoriete personage is Peter, die aan niemand loyaal is behalve aan zichzelf. Zijn grapjes weten me keer op keer aan het lachen te maken.

Wat ik erg goed vind aan de verfilming van Insurgent is de manier waarop de simulaties uitgewerkt zijn. Er waren een aantal momenten waarop ik me afvroeg wat nu echt was en wat een simulatie was. Sommige mensen zouden dit misschien als verwarrend ervaren, maar voor mij zorgde dit voor extra spanning en onverwachte wendingen in het verhaal.

Het verhaal achter de Factions

Daarnaast vind ik het tof dat we meer leren over de verschillende facties. Het (korte) verblijf bij Amity  geeft ons eindelijk een beeld van deze vredelievende Faction. Wel moet ik toegeven dat Johanna totaal niet lijkt op het beeld dat ik van haar had bij het lezen van het boek. Later komen Tris en Four terecht bij Candor en ook hier leren we een nieuwe Faction van binnenuit kennen. Super tof om te zien hoe beide Factions door middel van decor en kostuum zo’n eigen sfeer en persoonlijkheid oproepen.

Concluderend: Wanneer je Insurgent los ziet van het gelijknamige boek, dan is het meer dan een prima film. Er is veel actie (veel meer dan in de eerste film) en we leren verschillende Factions beter kennen. Het personage Tris maakt wat persoonlijke ontwikkeling door, maar de meeste andere personages blijven helaas wat plat. Al met al een goede tweede film, die me nieuwsgierig maakt naar haar vervolg!

Insurgent film

6 reacties

 • Annabel

  8 april 2016 at 09:13

  Ik keek de film thuis en vond hem oke, maar niet fantastisch. De personages maakten zoals jij ook zegt niet echt indruk! Ook ben ik een beetje de liefde voor deze wereld verloren. Hij is bij iedereen favoriet, maar helaas is t het voor mij niet…
  Ben heel benieuwd wat je van Allegiant deel 1 zal vinden, ik twijfel nog of ik die wil zien!
  Liefs XXX

  Reageer

 • Kiki @ De BookGeek

  10 april 2016 at 17:24

  Toen ik deze recensie las zat ik letterlijk te juichen. Want ik heb ook een hekel aan Four en mijn favoriete personage is óók Peter! En ik was nog bang dat ik de enige was die Peter geweldig vond (om daarna in elkaar geslagen te worden door de Four-fans). Dus jee! 🙂
  Omdat ik de hele Divergent-trilogie achter elkaar las en Insurgent pas een jaar later zag kon ik niets herinneren van het boek en vond ik de film best wel goed. Dat er geen box was in het boek kon ik wel herinneren.
  Ik ben best wel benieuwd naar Allegiant, ook al heb ik daar niet zo goede dingen over gehoord, maar ja, die film staat dus nog op mijn nog-te-zien-lijst.

  Reageer

  • Marcia

   12 april 2016 at 13:36

   Jeej, nog iemand die Four niet leuk vindt 😀

   Reageer

 • Vivian

  10 april 2016 at 17:28

  Ik heb deze nog steeds niet gezien, wil ik binnenkort wel doen. Dan ga ik heel hard proberen om boek en film los van elkaar te zien…

  Reageer

 • Isabelle

  10 april 2016 at 19:13

  Wat een verademing om te lezen dat ik niet de enige ben die geen fan is van four! En Peter <3, ik ben ook echt fan van Miles Teller en vind eigenlijk elke zin van hem fantastisch haha.
  Ik blijf het wel lastig vinden om het boek en de film los van elkaar te zien en ben bang dat het bij de derde film nog erger is… Waarschijnlijk de reden dat ik hem nog steeds niet heb gezien

  Reageer

  • Marcia

   12 april 2016 at 13:38

   Ondertussen heb ik inderdaad film drie gezien en het is echt moeilijk om boek en film los van elkaar te zien.. Maar Peter is wel weer fantastisch <3

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan