Resist: een verhaal dat je letterlijk de adem beneemt

Titel
Resist
Auteur
Sarah Crossan
Serie
Breathe #2
Uitgeverij
Bloomsbury
Jaar
2013
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Vorige maand herlas ik de Breathe duologie van Sarah Crossan. In deze boeken heeft de wereld te kampen met een ernstig gebrek aan zuurstof en leven de overgebleven mensen onder een koepel. Bea, Alina en Quinn komen er echter al snel achter dat de leiders van the pod niet altijd even eerlijk zijn. Daarom gaan ze de strijd aan voor een beter leven.

Let op: als je Breathe niet gelezen hebt, kan onderstaande review over haar vervolg spoilers bevatten. Over Resist zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Resist-2

Op de vlucht

Nadat Bea, Alina en Quinn in Breathe een opstand wisten te organiseren onder de inwoners van de koepel, zijn deze tieners op de vlucht geslagen. Hun leven is niet langer zoals het was. Bea is haar familie kwijtgeraakt, Alina haar huis en Quinn zijn luxe leventje vol privileges. Kunnen ze overleven in de Outlands? En kunnen ze de revolutie die ze zijn begonnen volbrengen?

Na het lezen van Breathe ging ik meteen verder in Resist. Ik wilde enorm graag weten hoe het de hoofdpersonages verder zou vergaan. Het eerste wat me opviel is dat we er een vierde hoofdpersonage bij kregen: Ronan, de zoon van de burgemeester. Niet langer hebben we te maken met drie vertelperspectieven, nu zijn het er zelfs vier. Toch werd dit nergens verwarrend, omdat ieder personage heel duidelijk een eigen stem heeft. Dit heeft niet alleen te maken met de verschillen in afkomst – Alina hoort bij de rebellen, Bea is een Auxiliary en Quinn een Premium – ook de persoonlijkheden zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Over het algemeen vond ik al deze personages zeer tof, al had ik een enorme hekel aan het verwende meisje Jazz. Gelukkig was dit slechts een bijpersonage!

Resist-3

Het redden van de wereld

Waar ik me een Breathe stiekem een beetje stoorde aan het romantische gedeelte, was dit in Resist niet langer het geval. Hier ging de aandacht veel meer naar het redden van de wereld. Boek twee is een verhaal vol actie, in plaats van een verkapte love triangle. Maar, eerlijk is eerlijk, stiekem vond ik het einde van Resist wel een beetje tegenvallen. Ik had het idee dat alles opeens heel gemakkelijk opgelost werd.

Wat deze serie in mijn opinie echter zo goed maakt is de interessante world building. Ik zie het helemaal gebeuren dat de mensheid alle bomen kapt – en daarna pas ontdekt men dat we niet zonder zuurstof kunnen leven. Het verhaal heeft een donkere, maar zeker niet onrealistische toekomstvisie. Liefst had ik nog iets meer details gelezen over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de wereld. Iets meer voorgeschiedenis had dit verhaal nog sterker gemaakt. En hoogstwaarschijnlijk een vijfde ster opgeleverd.

Ik heb enorm genoten van het herlezen van Breathe en Resist. Deze duologie weet je van begin tot eind op het puntje van je stoel te houden. De boeken onderscheiden zich door de enorm originele world building en een goed uitgewerkte diversiteit aan karakters. Helaas vond ik het einde iets te kort door de bocht. Ook had ik graag wat extra achtergrondinformatie gelezen over deze interessante toekomstvisie. Desondanks wil ik deze boeken enorm graag aanraden, omdat het verhaal super spannend is. Bovendien zet de duologie je aan het denken over de toekomst van onze aarde!

Resist-1

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan