Breathe: een wereld zonder zuurstof

Titel
Breathe
Auteur
Sarah Crossan
Serie
Breathe #1
Uitgeverij
Bloomsbury
Jaar
2012
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Hoe zou de wereld eruit zien zonder bomen? En hoe moeten we overleven met een gebrek aan zuurstof? Twee vragen die beantwoord worden in Breathe, het eerste deel van een duologie van Sarah Crossan. Ik las deze reeks in 2013 voor het eerst en hoewel ik me weinig details wist te herinneren, liet het verhaal een blijvende indruk na. Deze maand heb ik me opniew aan Breathe en Resist gewaagd.  

Breathe- Sarah Crossan

Een prachtige cover

Ik vind de cover van Breathe echt super mooi, waardoor ik meteen zin kreeg dit boek uit de kast te pakken en te herlezen. Van de vorige keer dat ik deze boeken las wist ik enkel nog dat het enorm spannend was, dat het verhaal zich afspeelt onder een koepel met beperkte zuurstof en dat ik beide boeken in twee dagen uitlas. Ook deze keer las ik Breathe letterlijk in één ruk uit; één middagje op de bank en ik verslond het verhaal.

Leven onder een koepel

Sinds the Switch – het moment waarop het zuurstofgehalte op aarde kelderde en het overgrote deel van de mensheid stierf – wonen de overlevenden onder een glazen koepel, de zogenoemde Pod. Voor sommigen voelt deze koepel echter eerder aan als een gevangenis dan als een bescherming.

Breathe presenteert ons een zeer interessante toekomstvisie. Alle bomen op aarde zijn gekapt en er is een wereldwijd gebrek aan zuurstof. De overlevenden wonen onder een koepel, maar hier is een tweedeling ontstaan. De rijke Premiums hebben genoeg zuurstof om te doen en laten wat ze willen, terwijl de arme Auxiliaries zeer spaarzaam moeten omgaan met hun zuurstof. Op de achterflap van dit boek lees ik hoe deze wereld ontstond. “When oxygen levels plunge in a treeless world, a state lottery decides who will live inside the pod. Everyone else will slowly suffocate.” Deze staatsloterij is enkel het startpunt van ons verhaal, maar ik had hier graag toch meer over gelezen. Ik ben nou eenmaal gek op details en de voorgeschiedenis. Hoe heeft het zo ver kunnen komen met deze wereld?

Breathe-5

Drie hoofdpersonages

Het verhaal heeft drie hoofdpersonages, die heel verschillend zijn van afkomst, idealen en geloof. Alina is een rebel die de aarde wil redden. Quinn is een Premium die niet weet hoe het is om onvoldoende zuurstof te hebben en zijn beste vriendin Bea daarentegen is een Auxiliary. Wanneer de paden van deze personages kruisen is één ding duidelijk. Het leven in The Pod zal nooit meer hetzelfde zijn! Het verhaal wordt verteld vanuit deze drie personages en het perspectief wisselt steeds. Toch wist ik altijd precies wie er aan het woord was, omdat Bea, Quinn en Alina allemaal een heel duidelijke eigen stem en eigen karakter hebben.

Het romantische aspect van Breathe viel mij persoonlijk wel een beetje tegen. Ik houd sowieso niet echt van zwijmelverhalen en in dit geval is de romance ook behoorlijk onrealistisch. Als lezer kon ik me totaal niet inleven in de romantiek. Bovendien verandert één persoon opeens wel heel snel van gedachten. Het voelde een beetje alsof de schrijfster dacht van ‘er moet ook nog romantiek in het verhaal’.

Al met al heb ik enorm genoten van het herlezen van Breathe. De geschetste toekomstvisie is zeer interessant. De diversiteit aan personages zorgt dat je een duidelijk beeld krijgt van het dagelijks leven in the Pod. Ik moet echter wel zeggen dat ik graag iets meer details had gelezen over het ontstaan van deze levenswijze. Ook de romantiek had van mij een beetje minder gemogen. Toch zou ik dit originele en goedgeschreven verhaal zeker aanraden!

Breathe-3

2 reacties

 • Rowan

  26 april 2016 at 16:54

  Ohhh dit lijken me leuke boeken zeg, hop, op de TBR lijst haha.

  Reageer

 • emmaverbeke

  27 april 2016 at 10:23

  Lijken me leuke boeken 🙂 moet ik ook eens lezen!

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan