Fuse: een strijd tussen Pures en Wretches

Marcia van der Zwan22 november 201580/100
Titel
Fuse
Auteur
Julianna Baggott
Serie
Pure #2
Uitgeverij
Headline
Jaar
2013
Pagina's
552
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Julianna Baggott wist me enorm te verrassen met Pure. De rauwe world building, de spannende sfeer en de interessante personages maakten samen een fantastisch verhaal. Gelukkig kon ik meteen verder in het vervolg: Fuse.

Let op: Fuse is het vervolg op Pure. Als je het eerste deel in deze serie nog niet hebt gelezen, kan deze review spoilers bevatten.

Fuse - Julianna Baggott

De ontploffingen betekenden het einde van de wereld

Toen het einde van de wereld zich aandiende, was de bevolking verdeeld in twee groepen. Degenen die als perfect werden beschouwd, de zogenoemde Pures, wonen beschut onder de koepel. In de buitenwereld worstelen de Wretches in een wereld aangetast door de apocalyps.

Partridge, een Pure, heeft de veiligheid van de koepel achter zich gelaten op zoek naar de waarheid. Ondertussen is Pressia, een Wretch, wanhopig op zoek naar een manier om haar gelijken een betere toekomst te geven. Samen gaan Partridge en Pressie op zoek naar de antwoorden die de mensheid zulle redden. Met als doel: het voorkomen van de vernietiging van de wereld.

De Pures onder de koepel zijn het verraad van het vertrek van Partridge niet vergeten. De leiders oefenen gruwelijke wraak uit op de Wretches in een poging om Partridge terug te krijgen.

Fuse - Julianna Baggott

Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag

Fuse gaat verder waar het verhaal van Pure gestopt is. Vanaf pagina één weet Julianna Baggott met haar beeldende schrijfstijl je weer helemaal mee te slepen in een spannend verhaal vol actie en avontuur. Het is misschien het beste om dit boek meteen na deel één te lezen, anders kunnen de vele personages en de complexe wereld misschien voor verwarring zorgen. Als echte binge reader was dit voor mij geen enkel probleem. Maar aangezien Baggott weinig gebeurtenissen uit haar vorige boek herhaalt kan ik me voorstellen dat dit bij sommige lezers tot moeilijkheden leidt.

Wat mij persoonlijk het meeste aanspreekt aan de Pure trilogie is de fantastische post-apocalyptische world building, die niet alleen erg origineel maar ook heel rauw is. Misschien is dit boek niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. Als gevolg van atoombonnen passeren er namelijk behoorlijk veel gehavende personages de revue. Mensen met afgehakte lichaamsdelen, met dieren aan zich vastgegroeid of zelfs groepen mensen die aan elkaar vast zitten.. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat in de wereld van Pure en Fuse.

Fuse - Julianna BaggottFuse - Julianna Baggott

Elk personage heeft zijn eigen verhaal

Mijn favoriete personages zijn zonder twijfel El Capitan en Helmud, twee broers die nu één lichaam moeten delen. Ik vind het fantastisch dat ze allebei een heel eigen persoonlijkheid hebben. Ze vinden elkaar vaak niet eens aardig. Ondanks het feit dat ze zich altijd samen moeten redden. Ik vind het sowieso bewonderenswaardig dat we zoveel diverse personages leren kennen op een heel persoonlijk niveau. Elk personage heeft zijn eigen verhaal en in de loop van Fuse leer je iedereen steeds beter kennen, waardoor je begrijpt welke motivaties en drijfveren er in het spel zijn.

Hoewel we in veel trilogieën zien dat het tweede deel een tussenverhaal is, neemt Julianna Baggott in Fuse geen enkel moment gas terug. Het verhaal kent iedere keer weer nieuwe plottwists en is nooit saai.

De romantiek die opbloeit tussen Pressia en één van de andere personages, is wel een beetje problematisch. Er wordt behoorlijk veel ruzie gemaakt en dat ging me af en toe behoorlijk vervelen – zeker omdat er veel belangrijkere dingen gaande zijn! Ik denk echter wel dat het goed is voor jongeren om eens iets anders te lezen dan alle zwijmelverhalen die we vaak tegenkomen in andere Young Adult boeken. Maar over het algemeen vind ik dat er in Fuse iets te veel aandacht is voor romantiek op zich. Zeker aangezien dit in het eerste boek nauwelijks ter sprake kwam.

Heb je zin in een origineel post-apocalyptisch verhaal? Heb je een sterke maag en houd je van onvervalste actie? Dan ben je bij de Pure trilogie aan het goede adres! Ook Fuse, deel twee in deze trilogie, stelt allesbehalve teleur! Ik kan niet wachten om het vervolg te lezen..

Fuse - Julianna Baggott

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan