Fractured: een spannend vervolg op Slated

Marcia van der Zwan28 oktober 201580/100
Titel
Fractured
Auteur
Teri Terry
Serie
Slated #3
Uitgeverij
Orchard Books
Jaar
2013
Pagina's
421
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Na het lezen van Slated, een tof boek over een meisje zonder geheugen, ben ik – geheel tegen mijn gewoonte in – niet direct aan deel twee begonnen. Op de één of andere manier was ik toch lichtelijk teleurgesteld in het eerste deel door een gebrek aan actie. Gelukkig wist Fractured dit ruimschoots goed te maken!

Let op! Fractured is het vervolg op Slated. Als je het eerste deel in deze serie nog niet hebt gelezen, kan deze review spoilers bevatten. Over Fractured zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Slated - Fractured - Teri Terry

Een bijzondere straf voor criminelen

Kyla zou zich niets mogen herinneren na de procedure die haar van haar geheugen ontdeed. Volgens de regering was ze namelijk een terrorist. Met een gewist geheugen kreeg ze een nieuwe kans in de samenleving. Langzaam komen er echter steeds meer herinneringen terug bij Kyla. Ze realiseert zich dat ze een hoop duistere geheimen met zich meedraagt. Wanneer een mysterieuze man uit haar verleden terugkomt in haar leven, denkt ze dat hij haar zal helpen bij het ontdekken van de waarheid. Maar hoe meer Kyla te weten komt over haar verleden, hoe onduidelijker haar toekomst lijkt.

Nog altijd ben ik zeer geïntrigeerd door de wereld die Teri Terry weet te scheppen in deze trilogie. Criminelen onder de zestien jaar krijgen een wel heel bijzondere straf. Hun geheugen wordt gewist. Op deze manier krijgen de delinquenten een nieuwe kans in het leven. Om te controleren dat ze op het goede pad blijven dragen alle Slateds een Levo – een apparaatje dat hun emoties controleert. Maar wat blijkt: niet iedere Slated was in zijn/haar vorige leven een crimineel.

En is het eigenlijk wel zo ethisch verantwoord om mensen op deze manier van hun herinneringen te ontdoen? De wereld van Fractured zit enorm goed in elkaar en is tot in de details uitgedacht. Als lezer wordt je niet alleen aan het denken gezet, maar zie je deze nabije toekomst ook meteen voor je.

Het verleden van Kyla

Het hoofdpersonage Kyla vind ik zeer interessant, omdat ze langzamerhand herinneringen terugkrijgt uit haar ‘vorige leven’. Het lukt haar echter niet om alle puntjes met elkaar te rijmen. Hierdoor is het hele boek omgeven door een zeer mysterieuze sfeer. Wie was Kyla voor de Slating procedure? En wat heeft ze gedaan om hier terecht te komen?

Ook de bijpersonages uit Fractured zijn heel tof. Zelf ben ik groot fan van Katran en Dr. Lysander. Ook personages als Cam, Mac en de ouders van Kyla spelen een belangrijke rol in het verhaal. Wat ik erg goed vind aan de uitwerking van deze personages is dat ze allemaal meerdere lagen hebben. Niemand is 100% goed of 100% slecht. Bovendien weet Kyla zelf ook niet zeker bij welke kant ze eigenlijk hoort. Dat geldt voor een heleboel personages. Als lezer heb je geen idee wie je kunt vertrouwen en wie niet. Dit maakt het verhaal heel sterk en origineel. Zeker in tegenstelling tot de vele dystopische verhalen waarin de partijen goed-slecht heel duidelijk verdeeld zijn.

Al met al vond ik Fractured net een stukje beter dan haar voorganger Slated. Ik vind het heerlijk om Kyla steeds beter te leren kennen. Daarom kan ik echt niet wachten om het derde en laatste deel van deze serie te lezen. Ik wil het mysterie rondom Kyla oplossen en ik hoop dat al mijn vragen beantwoord worden! Bovendien ben ik heel benieuwd hoe Teri Terry dit verhaal tot een einde gaat brengen.

Slated - Fractured - Teri Terry

Gewist - Teri TerrryDe Slated trilogie verschijnt in het Nederlands bij Imagine.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan