Mijn favoriete boeken die zich afspelen onder een koepel

Binnen het Science Fiction genre zien we bepaalde thema’s vaak terugkeren. Eén daarvan is het bestaan van een koepel, waaronder zich vaak een complete stad bevindt. Vandaag deel ik mijn favorieten met jullie.

Gone - Michael Grant

Gone – Michael Grant

Hoewel deze opsomming in willekeurige volgorde is, kan ik niet anders dan beginnen met één van mijn favoriete reeksen: Gone. In deze serie van Michael Grant verdwijnen alle volwassenen van het ene op het andere moment uit Perdido Beach. In het begin lijkt dit de ideale wereld, maar algauw blijkt het moeilijker dan de jongeren op het eerste moment dachten. Hoe komen ze bijvoorbeeld aan eten? En wie is er de baas? Wanneer dan ook nog eens blijkt dat ze opgesloten zitten onder een koepel en dat sommige jongeren paranormale krachten ontwikkelen begint het avontuur pas echt. Het verhaal is spannend, kent oneindig veel onverwachte plotwendingen en combineert paranormale elementen met Science Fiction. Een aanrader voor eenieder die de serie nog niet gelezen heeft!

Pure - Julianna Baggott

Pure – Julianna Baggott

Pressia kan zich nauwelijks de ontploffingen herinneringen. En al helemaal niet het leven van voor deze knal. Ze kent alleen de wereld van as en stof, littekens, permanente brandwonden en versmolten, beschadigde lichamen. Er zijn ook mensen die ongemarkeerd aan de apocalyps ontsnapt zijn. Zij worden Pures genoemd. Ze wonen onder een koepel die hun gezonde, superieure lichaam beschermt. Maar Partridge, wiens vader een van de meest invloedrijke mannen is, voelt zich onder deze koepel geïsoleerd en eenzaam. In Pure krijgen we te maken met twee gescheiden leefwerelden. De Pures leven in de Dome, terwijl de Wretches hierbuiten moeten overleven. Ik vond deze serie echt heel erg goed. De personages en de world building zijn heel rauw, heel echt.

Breathe- Sarah Crossan

Breathe – Sarah Crossan

Sinds the Switch – het moment waarop het zuurstofgehalte op aarde kelderde en het overgrote deel van de mensheid stierf – wonen de overlevenden onder een glazen koepel, de zogenoemde Pod. Voor sommigen voelt deze koepel echter eerder aan als een gevangenis dan als een bescherming. Het is alweer lang geleden dat ik deze duologie van Sarah Crossan las, maar deze boeken – met onwijs mooie covers – wisten enorm veel indruk op mij te maken. De verscheidenheid aan personages en de originaliteit van het verhaal maken Breathe tot een echte page turner.

Under the never sky – Veronica Rossi

Aria heeft haar hele leven onder de koepel van Reverie gewoond, waar ze zich met haar eyepiece uren wist te vermaken in virtuele werelden. De inwoners van Reverie kennen geen ziekte, pijn of angst. Er komt abrupt een einde aan het zorgeloze leventje van Aria wanneer ze van de één op de andere dag buiten de koepel terechtkomt. Hoewel ze weet dat haar overlevingskansen minimaal zijn, heeft ze er alles voor over om in contact te komen met haar moeder. Zélfs een samenwerking met outsider Perry. Under the Never Sky was een vermakelijk boek, maar zeker geen topper. Naar mijn mening had het verhaal daarvoor onvoldoende diepgang. Daarnaast vond ik het jammer dat we juist weinig te kwamen over het leven binnen de koepel; het boek focust zich voornamelijk op de wereld erbuiten.

Ken jij nog boeken die zich afspelen onder een koepel?

8 reacties

 • Rowan

  12 september 2015 at 12:15

  Volgens mij heeft Stephen King ook een boek geschreven waarbij het verhaal zich afspeelt onder een koepel. Daarop is ook de serie ‘Under the Dome’ geïnspireerd. Een hele spannende serie als je het mij vraagt!
  Daarnaast ben ik dol op de boeken van Gone.

  Reageer

  • Marcia

   12 september 2015 at 12:32

   Under the Dome van Stephen King staat inderdaad nog op mijn to be read lijstje 😀

   Reageer

 • zwartraafje

  12 september 2015 at 17:27

  Dat was ook het eerste boek waar ik aan dacht toen ik je vraag las. Zo meteen kan ik er geen ander bedenken, maar misschien schiet me straks nog iets te binnen.

  Reageer

 • runawayisabella

  12 september 2015 at 19:27

  Ik kon echt niet door Under The Never Sky heen komen, ben halverwege het boek gestopt (en dat doe ik echt bijna nooit). Er was inderdaad niet heel veel diepgang maar mijn grootste ergernis was de Latijnse benaming voor alles en iedereen. Geen idee waarom, want dat is in andere boeken ook wel zo (bijv. Harry Potter) maar hier vond ik het echt vervelend :’)

  Reageer

  • Marcia

   13 september 2015 at 10:56

   Die Latijnse benamingen kan ik me eerlijk gezegd niet echt meer herinneren, is al lang geleden dat ik de boeken las 😛 Maar ik kan me goed voorstellen dat je Under the Never Sky niet zo goed vond; het is ook mijn minst favoriete serie uit het bovenstaande lijstje!

   Reageer

 • Lalagè

  15 september 2015 at 13:07

  Het boek ‘De wand’ van Marlen Haushofer speelt zich niet af onder een koepel, maar zo’n glasachtige wand lijkt er wel erg op.

  Reageer

  • Marcia

   19 september 2015 at 13:32

   Bedankt voor de tip 🙂 Ik zet hem op mijn to be read lijstje!

   Reageer

 • Bregje

  18 september 2015 at 18:49

  Breathe klinkt echt heel gaaf! Echte horror boeken vind ik vaak niet erg eng, maar ik kan me voorstellen dat dit boek je wel echt een beklemmend gevoel geeft…

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan