Ik herlas Gone en ik ben opnieuw verliefd

Marcia van der Zwan14 september 201780/1004
Titel
Gone
Auteur
Michael Grant
Serie
Gone #1
Uitgeverij
Egmont Books
Jaar
2008
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

In oktober verschijnt Monster, het ‘zevende deel’ in de Gone reeks van Michael Grant. Het boek situeert zich vier jaar na het laatste boek van de spannende serie over een wereld zonde volwassenen. Voor het zover is, besloot ik de complete reeks te herlezen. Zou deze long time favourite bij het herlezen nog altijd zo goed zijn? Het antwoord is ja.

Gone

Iedereen van vijftien jaar of ouder verdwijnt

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met Gone: van het ene op het andere moment verdwijnen alle mensen van vijftien jaar of ouder in het niets. Gewoon, met een simpele poof. De jongeren staan er alleen voor. Ze ontdekken algauw dat ze opgesloten zitten onder een koepel, waardoor internet, televisie en telefoons geen enkel signaal meer ontvangen. Het wordt een chaos. Er zijn geen politieagenten, geen brandweermannen en geen dokters. Geen ouders die voor hun kinderen zorgen. Wanneer een aantal van de kinderen dan ook nog eens paranormale krachten ontwikkelt, is het hek helemaal van de dam.

De boosaardige Caine, met aan zijn rechterhand Drake – een gemene pestkop – en aan zijn linkerhand Diana – een manipulatieve bitch – neemt de leiding over zijn internaat en daarna ook over de hele stad. Hoewel Sam helemaal geen behoefte heeft aan het leiderschap, voelt hij toch dat hij in opstand moet komen tegen het schrikbewind van Caine. Ondertussen komt de dag dat hij zelf vijftien jaar zal worden steeds dichterbij.

GoneGoneGone

Een diversiteit aan personages

Ik werd gelukkig niet teleurgesteld toen ik Gone herlas. Dit boek is nog altijd even geniaal. Mijn favoriete personages zijn absoluut Little Pete, Lana, Edillio en Computer Jack. De verscheidenheid aan personages, die allemaal hun eigen achtergrond hebben, maakt het verhaal heel realistisch. Ondanks de poof die alle volwassenen doet verdwijnen. Een moderne versie van Lord of the Flies, maar dan veel beter wat mij betreft.

Freaks vs. normals

De speciale superkrachten zorgen voor een opdeling tussen de personages, de freaks en de gewone mens. Hierdoor ontstaan er onderlinge spanningen. De grootste spanning is er tussen Sam, Caine en Drake – die een machtsstrijd voeren over het bevel van de FAYZ (Fallout Alley Youth Zone). Zoals overal waar er kinderen ( of jongeren) mee gemoeid zijn, krijg je te maken met ruzies en met pesters. Met verliefdheid en met jaloezie. Maar ook met psychische problemen, ziektes en probleemgevallen. Een mooie afspiegeling van de samenleving. Ik houd van deze boeken!

Michael Grant heeft een vlotte schrijfstijl en ondanks de jonge leeftijd van de personages voelt het boek nergens kinderachtig aan. Het boek is eerder te volwassen voor jonge kinderen. Af en toe wordt het namelijk wel wat gruwelijk. Het pesten blijft niet enkel bij gemene woorden. Er komt heel wat fysiek geweld aan te pas. Ook de gemuteerde dieren deden soms de rillingen over mijn rug lopen.

Voor het geval je het nog niet door hebt: ik ben fan van Gone. De originele uitwerking van een wereld zonder volwassenen, in combinatie met paranormale superkrachten én een grote diversiteit aan personages maakt dit boek wat mij betreft een topper. Grant schuwt bovendien de duistere kant van de mensheid niet. Dat belooft veel goed voor de rest van de reeks (spoiler: ik las alle boeken al en ze zijn stuk voor stuk geweldig)!

GoneGone

gone-verlatenLees je liever in het Nederlands? Gone 1 - Verlaten verscheen in het Nederlands bij Van Holkema & Warendorf.

4 reacties

 • Lalagè

  15 september 2017 at 19:45

  Die boeken zien er ook heel tof uit met die kleurtjes! Ik moet ik maar een keer gaan lezen als ik zin heb in een spannend verhaal.

  Reageer

 • nerdygeekyfanboy

  16 september 2017 at 11:34

  Gone is echt FANTASTISCH. Een van de beste series die ik ooit heb gelezen en ik heb zelfs Michael Grant gesproken op YALC, wat een geweldige man zeg! 😀

  Reageer

 • Annemieke

  16 september 2017 at 21:22

  Jij hebt zulke mooie boeken ervan met die kleurtjes. Ze klinken erg leuk maar ik ben er nog steeds niet aan toe gekomen deze serie eens te gaan kopen.
  Heerlijk als een boek nog net zo leuk is als tijdens de eerste keer lezen.

  Reageer

  • Marcia

   20 september 2017 at 09:59

   ja ik was echt blij dat Gone nog altijd zo goed beviel <3 en ik heb mijn complete collectie tweedehands gekocht op Awesomebooks!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan