The System: een passend einde voor The Killables trilogie

Titel
The System
Auteur
Gemma Malley
Serie
The Killables #3
Uitgeverij
Hodder
Jaar
2013
Pagina's
357
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Hoewel ik The Disapperances stiekem toch een beetje vond tegenvallen, maakte de cliffhanger me nieuwsgierig naar het derde en laatste boek van The Killables trilogie. En gelukkig was The System opnieuw een voltreffer, met een heel nieuw personage in de hoofdrol!

Let op: The System is het vervolg op The Killables en The Disappearances. Let op: als je deze twee boeken nog niet hebt gelezen, kan onderstaande recensies spoilers bevatten. Over The System zelf spoiler ik natuurlijk niet.

The System - Gemma Malley

Alles voor de likes

In de samenleving van The System staan volgers en likes gelijk aan een nieuwe munteenheid. Om te overleven heb je mensen nodig die naar je kijken en elke beweging volgen. Je moet interessant zijn en aadig gevonden worden. En natuurlijk moet je elke vijftien minuten updaten. Het betekent dat iedereen weet waar je bent en wat je doet. Oftewel: er zijn geen geheimen meer. Iedereen houdt iedereen in de gaten. Voor degenen die er niet in slagen om ieder kwartier te updaten, kunnen de gevolgen zelfs wel eens dodelijk blijken.

Evie en Raffy zijn misschien aan de stad ontsnapt, maar ze vrezen nog steeds voor hun leven. De enige persoon die hen kan helpen is Frankie, het populairste meisje ter wereld die elke seconde door miljoenen mensen wordt bekeken. Maar Frankie heeft andere ideeën. Ondertussen wacht Lucas wanhopig op een bericht van Evie.

The System - Gemma Malley

Nieuwe verhaallijnen en personages

In The System krijgen we, net als in The Disappearances, te maken met een aantal nieuwe personages. De focus ligt niet langer op Evie, Raffy, Lucas en Linus. We krijgen er een nieuwe verhaallijn bij. En het hoofdpersonage hiervan, Frankie, is gewoonweg awesome! Hetzelfde geldt trouwens voor Glen en Jim.

Persoonlijk vind ik The System het beste boek in deze trilogie, omdat alle verhaallijnen hier op een ingenieuze manier bij elkaar komen. Het plot is origineel en onverwacht. Bovendien kent het boek een meeslepende schrijfstijl, waardoor je het geen seconde weg wilt leggen.

The System kan gezien worden als kritiek op onze huidige samenleving. Er wordt veel aandacht gegeven aan watchers en likes. In de wereld van Frankie tel je pas mee als je een groot aantal watchers hebt weten te verzamelen. Maar ben je wel echt zo gelukkig als je zegt te zijn op social media? En telt je leven alleen als je voortdurend (online) met anderen deelt wat je doet?

Al met al vind ik The Killables trilogie een zeer goede serie, met een origineel plot, vele onverwachte plot twists en een groot aantal super stoere personages!

The Disappearances - Gemma Malley

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan