7 niet-westerse Science Fiction boeken

Laatst bedacht ik me dat de meeste boeken die ik lees zich afspelen in de westerse wereld (Amerika, Engeland of Europa), dan wel een fictieve wereld. En een enkele keer op andere planeten natuurlijk. Tijd om daar verandering in te brengen! Onderstaande boeken staan op mijn to be read lijstje en spelen zich af in de niet-westerse wereld.

The Fat Years - Chan Koonchung

The Fat Years – Chan Koonchung

The Fat Years speelt zich af in China en het plot klinkt zeer interessant. In dit boek is er namelijk een complete maand van de Chinese geschiedenis gewist uit het collectieve geheugen. Niemand heeft er een herinnering aan. En niemand lijkt het iets te kunnen schelen. Behalve een vriendengroep, die er alles aan doen om het geheugenverlies dat de Chinese natie beet heeft te boven te komen. Ze ontvoeren een hooggeplaatste functionaris en hem dwingen alles te onthullen, maar welke boodschap heeft hij voor hen?

niet-westerse Science Fiction

5 to 1 – Holly Bodger

We schrijven het jaar 2054. Na decennia van geslachtskeuze heeft India nu een verhouding van vijf jongens voor elk meisje. Vrouwen vormen een ongelooflijk waardevolle ‘grondstof’. Moe van het uithuwelijken van hun dochters aan de hoogste bieder en vastbesloten om het huwelijk eindelijk eerlijk te maken, hebben de vrouwen die het land van Koyanagar vormen, een reeks tests uitgevoerd zodat elke jongen de kans heeft om een vrouw te winnen.

Sudasa wil geen vrouw worden, en Kiran, een jongen die gedwongen wordt deel te nemen aan de test om haar echtgenoot te worden, heeft ook andere plannen. De familie van Sudasa wil niets liever dan dat hun dochter het juiste doet en een echtgenoot kiest die haar comfortabel houdt – en gekooid. Kiran’s familie wil dat hij ontsnapt door de tests te laten mislukken. Naarmate de tests vordert, dwarsbomen Sudasa en Kiran elkaar bij elke draai totdat ze zich langzaam realiseren dat ze misschien hetzelfde willen.

Ik vind het allereerst heel interessant dat 5 to 1 zich afspeelt in India en ook de cover spreekt me erg aan. Het verhaal, dat mannen moeten vechten voor een vrouw, spreekt me ook wel aan. Misschien een beetje zoals in The Selection, maar dan andersom. Iedere vrouw droomt toch stiekem weleens dat de mannen om haar vechten?! Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar dit boek en hoop het snel ergens te kunnen kopen.

The Lost Girl – Sangu Mandanna

Eva’s leven is niet van haarzelf. Ze is gecreëerd  als een kopie van iemand anders. Een kloon van Amarra, een meisje die ze zal moeten vervangen als deze ooit zal sterven. Eva besteedt elke dag aan het bestuderen van dat meisje, om te leren wat Amarra doet, wat ze eet, hoe het is om haar vriend te kussen, Ray. Dus wanneer Amarra wordt gedood tijdens een auto-ongeluk, zou Eva klaar moeten zijn. Maar zestien jaar studeren heeft haar hier nooit op voorbereid. Nu moet ze alles en iedereen die ze ooit heeft gekend – de bewakers die haar hebben opgevoed, de jongen waarvan ze verboden is om lief te hebben – in de steek laten om naar India te verhuizen en de wereld ervan te overtuigen dat Amarra nog steeds leeft.

The Lost Girl speelt zich net als het eerder genoemde boek af in India. Ik weet niet in hoeverre deze cultuur een rol gaat spelen in dit boek, maar de synopsis klinkt in ieder geval erg tof. Het hoofdpersonage Amarra is eigenlijk een kloon die klaarstaat om de plaats van Amarra in te nemen na diens overlijden. En het interessante hierbij vind ik dat de familie weet dat het om een kloon gaat. Ik ben heel benieuwd hoe een familie, zo overmand door verdriet, leert omgaan met een dergelijke kopie van hun overleden dochter.

Battle Royale –  Koushun Takami

In Battle Royale wordt een schoolklas afgevoerd naar een eiland. Ze zijn bij wet verplicht elkaar uit te moorden tot er slechts één iemand overblijft. De synopsis van Battle Royale komt natuurlijk iedere lezer van The Hunger Games heel bekend voor. Dit boek, dat voor het eerst gepubliceerd werd in 1999, heeft in thuisland Japan heel wat stof doen opwaaien. Ook internationaal kreeg dit boek zowel laaiende kritiek als lovende recensies. Ik kan niet wachten om mijn eigen oordeel te vellen over Battle Royale en te kijken wat de overeenkomsten en verschillen zijn met The Hunger Games trilogie.

niet-westerse Science Fiction

The Many Lives of Ruby Iyer –  Laxmi Hariharan

Hoewel de cover van The Many Lives of Ruby Iyer me eerlijk gezegd niet zo erg aanspreekt, ben ik wel benieuwd naar dit boek dat zich afspeelt in de stad Bombay (ook weer in India dus). Dit boek heeft mijn interesse gewekt toen ik een interview las met de schrijfster. Hierin vertelt ze dat het hoog tijd is voor een dystopisch Young Adult boek met een hoofdpersonage van andere afkomst. Ik ben benieuwd!

Never Let Me Go – Kazuo Ishiguro

Officieel heeft Ishiguro de Britse nationaliteit, maar wat mij betreft hoort de geboren Japanner zeker in dit rijtje thuis. Deze bestseller uit 2005 – die overigens ook een verfilming heeft met de enige echte Keira Knightley – staat al een behoorlijke tijd op mijn to be read lijstje. In Never Let Me Go maken we kennis met Kathy. Ze is eenendertig en werkt op het platteland in een revalidatiekliniek. Ze verzorgt mensen die organen doneren. Alle donateurs zijn gekloond en zijn opgevoed met het idee dat ze na hun dertigste levensjaar meerdere organen zullen doneren tot de dood erop volgt. Kathy heeft haar vriendschap met Ruth na jaren weer op kunnen pakken toen ze haar verzorger werd na een orgaandonatie. Ook haar oude jeugdliefde Tommy komt terug in haar leven als Kathy hem na zijn tweede orgaandonatie verzorgt. Gaandeweg wordt duidelijk dat de vrienden door hun gemeenschappelijke lot en afkomst een bijzondere band hebben.

On Such a Full Sea – Chang-rae Lee

On Such a Full Sea speelt zich af in Amerika, maar is geschreven door een Koreaans-Amerikaanse auteur. Ik ben ontzettend benieuwd naar dit verhaal, waarin de inwoners in drie klassen worden ingedeeld. Je hebt de Charters, facility laborers en “open counties” residents en het thema immigratie speelt een belangrijke rol in dit verhaal.

4 reacties

 • mypinkfairytale

  13 juni 2015 at 15:12

  Wow dit lijken me echt gave boeken! Ik hoop dat je er recensies over gaat schrijven als je ze gelezen hebt. 🙂

  Reageer

  • Marcia

   14 juni 2015 at 12:38

   Als ik ze gelezen heb zal ik zeker de recensies online plaatsen 🙂

   Reageer

 • runawayisabella

  13 juni 2015 at 16:03

  The Lost Girl doet me denken aan de film The Island, daar gaat het ook over klonen, alleen worden bij hen er delen van het lichaam vervangen bij het origineel. Verder klinkt 5 to 1 als een erg gaaf boek!

  Reageer

  • Marcia

   14 juni 2015 at 12:40

   Die film kende ik nog helemaal niet.. Ik heb hem meteen opgezocht op IMDB, lijkt me echt een toffe film! Bedankt voor de tip 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan