The Rule of Thoughts: we keren terug in VirtNet

Titel
The Rule of Thoughts
Auteur
James Dashner
Serie
The Mortality Doctrine #2
Uitgeverij
Corgi Childrens
Jaar
2014
Pagina's
328
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Na het tegenvallende eerste deel van The Mortality Doctrine had ik eigenlijk niet zo’n zin om in deel twee te beginnen. Toch ben ik maar meteen verder gaan lezen in The Rule of Thoughts, anders had ik dit boek waarschijnlijk helemaal aan de kant laten liggen. Maar eigenlijk viel het me erg mee! Na de plottwist in deel één is deze serie een stuk beter geworden. In ieder geval veel beter dan het eerste deel – en dat is uitzonderlijk in een wereld waarin het tweede deel van een serie vaak zo tegenvalt.

The Rule of Thoughts is het vervolg op The Eye of Minds. Let op: als je het eerste deel in deze serie nog niet hebt gelezen, kan deze review spoilers bevatten.

The Rule of Thoughts - James Dashner

Terug in VirtNet

Michael dacht dat als hij zou helpen om cyberterrorist Kaine op te sporen, VirtNet weer veilig zou zijn voor gamers. Niets bleek minder waar. De waarheid is vreselijker dan hij ooit had kunnen denken.

Kaine blijkt een Tangent– een tot leven gekomen computercode. Kaine heeft gemerkt dat Tangens in de hersenen van mensen kunnen overleven en de controle over kunnen nemen. Hij wil alle mensen op aarde laten overnemen door Tangents. Michael is de enige die hem kan stoppen.

Weinig emotie en een kinderlijke schrijfstijl

Hoewel ik The Maze Runner erg goed vond, ergerde ik me in dit boek een beetje aan de schrijfstijl van James Dashner. Het voelde te simpel, te kinderlijk. Daarnaast vond ik het erg afstandelijk, net als in het eerste deel voel ik totaal geen connectie met hoofdpersonages Michael, Sarah en Bryson. Zelfs emotionele scènes wisten me eigenlijk niet te raken.

Het verhaal in The Rule of Thoughts is echter wel een stuk beter dan het eerste boek. Maar hier en daar bleef het onduidelijk. En wie de goeden en de slechten zijn? Ik heb geen idee. Het einde maakte echter opnieuw een hoop goed. Bovendien vind ik het interessant dat Dashner de realiteit in vraag stelt. Wat maakt iets ‘echt’? Wanneer is iets waar? En hoe weet je wie je kunt vertrouwen? Allemaal vragen waar ik door deze serie over na ben gaan denken.

Ondanks dat deze serie me nog niet echt heeft weten te raken, zal ik hoogstwaarschijnlijk het derde deel wel lezen wanneer het verschijnt. Ik ben toch wel benieuwd hoe het verhaal verder zal gaan. Stiekem hoop ik nog steeds ergens de meesterlijkheid van Dashner – zoals ik die zag in The Maze Runner serie – te kunnen ontdekken!

The Rule of Thoughts - James Dashner

GeestesoogCyberbreinLees je liever in het Nederlands? Bij Uitgeverij Q verscheen Cyberbrein, de Nederlandse vertaling van dit boek van James Dashner, als vervolg op het eerste deel met de Nederlandse titel Geestesoog.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan