Injection: de donkere keerzijde van vooruitgang

Marcia van der Zwan20 augustus 201980/100
Titel
Injection
Serie
Injection #1
Auteur
Warren Ellis
Illustrator
Declan Shalvey
Jordie Bellaire
Uitgeverij
Image Comics
Jaar
2015
Pagina's
96
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Eigenlijk ben ik geen groot fan van graphic govels. Slechts af en toe pak ik er eentje op. Maar toen ik in Stockholm in de Comics Heaven de cover van Injection zag, was ik meteen verliefd. Wat een prachtige tekening! Ook het verhaal op de achterflap sprak me aan, dus het boek mocht mee naar huis. En daar bleek dit een graphic novel naar mijn hart.

Injection - Warren EllisInjection - Warren Ellis

De genie als ondergang van de samenleving

Een aantal jaar geleden zorgde een partnerschap tussen de Britse regering en een multinationaal bedrijf dat het pad van vijf extreem slimme mensen elkaar kruisten. Als Cultural Cross-Contamination Unit was het hun taak om nieuwe denkwijzen en nieuwe patenten te ontwikkelen. Ze mochten dit invullen hoe ze maar wilden. Vijf excentrieke genieën, allemaal op het randje van gek of gestoord, krijgen dus een carte blanche om na te denken over manieren om de toekomst te benaderen en te veranderen. Waarom zag niemand aankomen dat er van alles mis zou kunnen gaan?

Ze ontwikkelden The Injection. Een mysterieus ‘ding’ om de 21ste eeuw beter en vreemder te maken. Maar The Injection is losgebroken. Wat het ook is, het raakte ingebed in het weefsel van de 21ste eeuw. Nu worden dingen raar en lelijk, sneller en sneller. Steeds meer mensen lijken hiervan het slachtoffer te worden.

Het verhaal begint een paar jaar na de creatie van The Injection. De vijf genieën zijn ieder hun eigen weg gegaan. Toch blijven ze de gevolgen van The Injection in de gaten houden. De giftige lading hiervan bevindt zich ondertussen op een zodanig niveau, dat de aarde geteisterd wordt door meer en meer gebeurtenissen die paranormaal van aard zijn. Als dit zou doorgaat, zou er weleens een punt kunnen komen waarop de mensheid niet meer in staat is om de planeet te blijven leven. Kunnen de genieën hun actie ongedaan maken? Kunnen ze de wereld redden van hun eigen creatie?

Injection - Warren EllisInjection - Warren EllisInjection - Warren Ellis

Strijd met de eigen creatie

In Injection gaan vijf heel verschillende personages de strijd aan met hun eigen creatie. Ze wilden de toekomst interessanter maken en dat is ze gelukt. Al blijkt hun uitvinding een stuk gevaarlijker dan verwacht! Ik vond de tekeningen heel mooi en de personages zijn erg tof, slim en sarcastisch. Ik hield bovendien van de humor.

Maar ik vond het soms wel moeilijk om het verhaal te lezen, omdat je natuurlijk enkel conversaties leest en verder ook goed naar de plaatjes moet kijken. Ik ben dat niet gewend. Bovendien is de backstory rond The Injection behoorlijk ingewikkeld, dus het duurt wel even voor je dit helemaal door hebt. Desalniettemin was ik aangenaam verrast door dit originele verhaal. Ik wil zeker ook de vervolgdelen lezen.

Ik ben verliefd op de prachtige cover van Injection. Ook in de rest van de graphic novel komt deze tekenstijl meerdere keren terug om de verschillende hoofdstukken van elkaar te onderscheiden. Het verhaal is erg interessant, maar ik vond het niet zo gemakkelijk om het hele verhaal – inclusief backstory – bij elkaar te puzzelen. Desalniettemin was het een originele leeservaring die smaakt naar meer. 

Injection - Warren Ellis

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan