The Dark Descent of Elizabeth Frankenstein: een moderne hervertelling

Marcia van der Zwan17 augustus 2019100/1004
Titel
The Dark Descent of Elizabeth Frankenstein
Auteur
Kiersten White
Uitgeverij
Delacorte Press
Jaar
2018
Pagina's
304
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Onlangs las ik Frankusstein, een heerlijk originele hervertelling van Mary Shelley’s Frankenstein. En dat smaakte naar meer! Dus toen ik in de bibliotheek The Dark Descent of Elizabeth Frankenstein ontdekte, was ik meteen enthousiast. Deze vertelling focust op het jonge leven van Frankenstein en een heel bijzonder meisje dat hem in al zijn plannen ondersteunt. Een spannend Young Adult verhaal, ook uitermate geschikt als eerste kennismaking met Frankenstein!

The Dark Descent of Elizabeth Frankenstein – Kiersten White

Een heel bijzonder meisje

Elizabeth Lavenza heeft haar ouders nooit gekend. Ze woont bij een verzorgster die haar allesbehalve goed verzorgt. Ze heeft in weken niet goed gegeten. Haar dunne armen en benen zitten vol blauwe plekken en kneuzingen. Ze staat op het punt om op straat gegooid te worden, wanneer haar verzorgster de kans grijpt om Elizabeth te verkopen. Vanaf dat moment woont Elizabeth bij de familie Frankenstein. Haar belangrijkste taak: een goede vriendin zijn voor Victor Frankenstein, de niet-lachende, eenzame jongen die zijn eigen ouders soms bang maakt.

Victor is haar ontsnapping aan ellende. Elizabeth doet er alles aan om zichzelf onmisbaar te maken – en het werkt. Ze wordt opgenomen door de familie Frankenstein en beloond met een warm bed, heerlijk eten en jurken van de beste zijde. Binnenkort zijn zij en Victor onafscheidelijk. Maar haar nieuwe leven heeft een prijs. Naarmate de jaren verstrijken, hangt het overleven van Elizabeth af van het beheersen van Victor’s gevaarlijke humeur en het onderhouden van al zijn grillen, hoe verdorven ook. Achter haar blauwe ogen en lieve glimlach ligt het berekenende hart van een meisje dat vastbesloten is om te blijven leven, ongeacht de kost.

Meisjes aan de macht

The Dark Descent of Elizabeth Frankenstein is een bijzondere hertelling van Frankenstein. Vooral omdat dit verhaal naadloos lijkt aan te sluiten bij het origineel. Het zou zomaar door Mary Shelley zelf geschreven kunnen zijn, omdat vele feiten overeen komen. De keuze van Elizabeth als hoofdpersoon geeft het bekende verhaal opeens een heel ander perspectief. Zoals Kiersten White in haar slotwoord schrijft: “a teenage girl, because, as Mary Shelley proved, nothing is more brilliant or terrifying than that.” En dat blijkt uit alles in dit verhaal. Ik vind het fantastisch dat Elizabeth niet het brave, schattige meisje is dat je bij haar eerste verschijning denkt te zien. Nee, deze stoere chick heeft een eigen wil en een eigen agenda. Ze zal er alles aan doen om zichzelf veilig te stellen. Dat is soms hard, maar des te realistischer.

I had accused Victor of creating a monster, but I had done the same.

Elizabeth is overigens niet de enige sterke vrouw in dit verhaal. Ook de zachtaardige Justine heeft een moeilijk verleden, maar blijft zoveel liefde geven aan de broertjes van Victor. En ze is sterker dan iedereen in eerste instantie zou denken. Later in het verhaal maken we ook kennis met Mary, die vanaf haar intrede in het verhaal een sterke indruk maakt. Zij was misschien wel mijn meest favoriete personage. Al kwam Henry ook aardig bij die positie in de buurt.

Frankusstein - Jeanette Winterson

Een aangename, maar soms gruwelijke, verrassing

Hoewel het plot van The Dark Descent of Elizabeth Frankenstein in grote lijnen de originele klassieker volgt, bleef het verhaal mij verassen. Al kan dat natuurlijk ook komen door het feit dat het al lang geleden is dat ik Frankenstein las natuurlijk. Het einde van deze Young Adult variant was in mijn herinnering anders dan in het origineel. Enerzijds dag ik het einde aankomen, maar ergens was ik toch ook een beetje verrast.

Het boek is overigens niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. Er is veel bloed in dit boek. Er worden dieren mishandeld, maar ook mensen (zowel fysiek als verbaal). De details kunnen voor sommigen wat gruwelijk overkomen, dus wees gewaarschuwd eer je hier aan begint.

The Dark Descent of Elizabeth Frankenstein is een moderne hervertelling van Frankenstein, die naadloos aansluit bij het origineel. Deze keer beleven we het verhaal echter uit het perspectief van Elizabeth. Een op het eerste gezicht onschuldig meisje, dat echter algauw voor een grimmige sfeer in het verhaal zorgt. Net als het origineel stelt dit boek de vraag: Wie is het echte monster? Het monster of de man die hem gemaakt heeft? Hier wordt de vraag: Of is het de vrouw die de man op deze manier gemaakt heeft? aan toegevoegd. Een spannende thriller, zowel voor fans van de klassieker als newbies. Alleen niet geschikt voor lezers met een gevoelige maag.

Gelezen in juli 2019

4 reacties

 • Annemieke

  17 augustus 2019 at 07:35

  Ja hij is erg leuk he? Ik was echt positief verrast door deze.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   17 augustus 2019 at 12:40

   Ja ik ook!!

   Reageer

 • Saartje

  30 augustus 2019 at 02:50

  Ligt hier ook op de tbr stapel. Ben nu wel benieuwd.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   30 augustus 2019 at 16:46

   Ik ben benieuwd wat jij ervan gaat vinden!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan