The Testament of Jessie Lamb: de menselijke soort wordt met uitsterven bedreigd

Titel
The Testament of Jessie Lamb
Auteur
Jane Roger
Uitgeverij
Sandstone Press
Jaar
2011
Pagina's
240
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

The Testament of Jessie Lamb werd aangekondigd als een boek voor fans van The Handmaid’s Tale en Never Let Me Go. Laten dat nu net boeken zijn die me wel gesmaakt hebben! Ik begon dan ook vol goede moed aan deze Young Adult door Jane Roger. En ik was aangenaam verrast. The Testament of Jessie Lamb is een actueel verhaal over klimaatverandering en bioterrorisme.

The Testament of Jessie Lamb - Jane Rogers

Een virus dat enkel zwangere vrouwen treft

In de nabije toekomst sterven miljoenen zwangere vrouwen door het Maternal Death Syndrome (MDS), vermoedelijk het gevolg van bioterrorisme. Er worden geen nieuwe baby’s meer geboren. Oftewel: het voortbestaan van de mensheid staat op het spel. Net als in klassieker The Children of Men.

‘When the youngest people who’re alive today get old -‘
‘They’ll be the last people on earth.’ It had been on the news for ages, but it was the first time I could really see it. ‘As we get older, there won’t be any children.’

Jessie Lamb is een doodgewoon zestienjarig meisje. Als echte puber begint ze zich af te zetten tegen haar ouders. Ze strijd voor het klimaat, net als de jeugd van nu. Ondertussen krijgt MDS een steeds grotere greep op de wereld om haar heen. Langzaam drijft haar idealisme haar naar de ultieme heroïsche daad. Maar is dit een heldhaftige zet? Of is het – zoals haar vader vreest – de daad van een naïef en beïnvloedbaar meisje?

We thought it was normal for women to die. Or, even worse than that, almost that they might have deserved it, because they’d done something shameful. I thought that if you died it must be at least a tiny bit your fault. There must be something bad in you, to attract such a fate – and especially with MDS, because you had to have had sex.

The Testament of Jessie Lamb - Jane Rogers

Een actuele pageturner

Ik las The Testament of Jessie Lamb op één zaterdagochtend en was zwaar onder de indruk. Ik begrijp eigenlijk niet waarom dit boek zo onbekend is. De thematiek is actueel en het verhaal is goed geschreven. Er zitten bovendien weinig clichés in het boek – iets wat voor een YA boek tegenwoordig uitzonderlijk is. Ik heb een aantal keer gehuild, maar ook gelachen. Het is een heel fijn boek, dat uitnodigt tot nadenken. Hoe ver ben jij bereid te gaan om de menselijke soort te redden?

Hoewel The Testament of Jessie Lamb al in 2011 verscheen, voelt dit heel erg als een boek van nu. Jongeren proberen politici – en hun eigen ouders – te overtuigen om beter zorg te dragen voor onze planeet. Een doel is bijvoorbeeld de CO2 uitstoot te verminderen door niet te vliegen en de auto zoveel mogelijk te laten staan.

‘I’m just saying why not try living on the planet in a less greedy destructive way?’

The Testament of Jessie Lamb - Jane Rogers

Op de barricades voor het klimaat

Vroeger was het hoofdpersonage Jessie niet zo begaan met het milieu. Maar wanneer ze in contact komt met een jongerenbeweging die de wereld wil veranderen, beseft ze meer en meer wat haar verantwoordelijkheid is. Ook zij wil het verschil maken.

I used to be as aimless as a feather in the wind. I thought stuff on the news and in the papers was for grownups. It was part of their stupid miserable complicated world, it didn’t touch me.

Ondertussen is de wereld in de ban van een grote ramp: het Maternal Death Syndrome. Een ziekte die alle zwangere vrouwen treft. Als dit zo doorgaat, zullen er geen nieuwe baby’s meer geboren worden en zal de menselijke soort langzaam uitsterven. Een interessant gedachte-experiment dat gedurende het verhaal een zeer goede uitwerking krijgt. Niet enkel Jessie, maar ook andere jongeren én de politiek zijn immers op zoek naar een oplossing voor dit probleem.

Hoewel de premisse van The Testament of Jessie Lamb allesbehalve origineel is en naar verschillende klassiekers verwijst, biedt de uitwerking een fris verhaal van deze tijd. Het zijn de jongeren die – net als in de klimaatmarsen – volwassenen wijzen op hun verantwoordelijkheden voor onze planeet. Ze vechten tegen klimaatverandering, door het inperken van CO2-uitstoot, het eten van minder vlees en het zo min mogelijk gebruiken van plastic. Ook zijn er groeperingen die opkomen voor dierenrechten en voor weeskinderen. Ondertussen waart er een ernstig virus rond, dat enkel zwangere vrouwen treft. Op deze manier lijkt de menselijke soort met uitsterven bedreigd. De zestienjarige Jessie Lamb wil de mensheid echter niet opgeven en bedenkt een plan. Een gevaarlijk plan met zware consequenties.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan