Maart: boekige afspraakjes, Passa Porta festival en 11 nieuwe boeken

Maart was een super drukke en chaotische maand. Enerzijds leefde ik volop toe naar Passa Porta festival, anderzijds kwamen mijn ouders op bezoek en plande ik enorm veel leuke uitstapjes. En toen kwam de pijn in mijn been helaas ook in alle hevigheid terug. Ondertussen is de drukte (en de pijn!) gaan liggen en kijk ik terug op een fijne maand. Ik las twaalf boeken en voegde er 11 aan mijn collectie toe.

Nieuwe boeken maart 2019

11 nieuwe boeken

Deze maand werd ik flink verwend door verschillende uitgeverijen. Van uitgeverij Atlas Contact ontving ik een preview van de feministische essaybundel Wolf. VBK Uitgevers was zo vriendelijk mij een exemplaar van De wateraap (Mariken Heitman) op te sturen. Via L&M Books kreeg ik De parade (Dave Eggers) en Ingesloten (Samira Ahmed).  Tot slot kreeg ik van Agora Books De laatste zes (Alexandra Monir).

Ook kocht ik maar liefst vijf boeken in maart, namelijk: Goudvissen en beton (Maartje Wortel), De antwoorden (Catherine Lacey), De rustelozen (Olga Tokarczuk), De hemel verslinden (Paolo Giordano) en Record of a Spaceborn Few (Becky Chambers).

Daarnaast ontving ik Diepe aarde van Maria Vlaar, omdat ik donateur was van de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Gelezen in maart 2019

Ik las 12 boeken

De afgelopen maand las ik slechts twee recensie-exemplaren. De rest ligt klaar om april mee te starten! Ik las daarnaast vier bibliotheekboeken en zes boeken uit eigen kast.

Wolf – Maartje Laterveer * (b)
♥ Goudvissen en beton – Maartje Wortel
♥ Jurassic Park – Michael Crichton
♥ De wateraap – Mariken Heitman *
♥ Er zijn geen paarden in Brussel – diverse auters
♥ De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano
♥ De man die niet begraven wilde worden – Rachida Lamrabet
♥ Volwassen worden is optioneel – Marloes de Vries
Het menselijk lichaam – Paolo Giordano (b)
♥ Republiek van licht – Andrès Barba
♥ Drie sterke vrouwen – Marie Ndiaye
♥ Je weet dat je dit wil – Kristen Roupenian

* = recensie-exemplaar
(b) = recensie op boekvinder.be

Wolf - Maartje Laterveer

Ik raakte opnieuw verslaafd aan FanFiction

Opnieuw begon ik een Harry Potter FanFiction verhaal te lezen op aanraden van Liesbet. Deze keer tipte ze me Changing of the Guard (50 hoofdstukken, 217,538 woorden). Daarna las ik van dezelfde schrijfster A Year’s Temptation (12 hoofdstukken, 122,448 woorden), Building With Worn Out Tools (33 hoofdstukken, 129,552 woorden), A Reckless Frame of Mind (13 hoofdstukken, 54,056 woorden) en A Determined Frame of Mind (24 hoofdstukken, 101,603 woorden). Stuk voor stuk heerlijke verhalen waarin Harry en Draco verliefd worden.

Aan het einde van de maand las ik vervolgens ook nog twee verhalen over mijn andere favoriete koppel: Hermelien en Sneep. Ik las The Chit (23 hoofdstukken, 93,339 woorden) en An Unexpected Gift (6 hoofdstukken, 21,775 woorden). Al met al heb ik dus veel te veel tijd in de wereld van Harry Potter doorgebracht.

Sinterklaas 2018: Pandemie

Een maand vol boekige afspraken

Zaterdag twee maart ging ik met Nancy taart eten bij Julie’s House. Ondertussen praatten we natuurlijk voortdurend over boeken. ’s Avonds keken we Wie is de mol? en daarna speelden we het bordspel Pandemie. Het was super gezellig.

Een week later, tijdens de finale van WIDM, gingen Jimi en ik op zaterdagavond naar een lezing. Een beetje een vreemd moment misschien, maar het was absoluut de moeite om Francis Fukuyama in het echt te horen spreken.

Zondag 24 maart ging ik naar de Meet & greet met illustratrice Marloes de Vries in buchbar. Daar had ik afgesproken met Tim en even later schoof ook Liesbet bij ons aan. We aten heerlijke taart, kletsten super lang over boeken en lieten onze exemplaren signeren.

Het laatste weekend van de maand stond in het teken van Passa Porta festival. Voor Canvas mocht ik diverse auteurs interviewen, namelijk Rachida Lamrabet, Paolo Giordano (!!), Andrès Barba en Marie Ndiaye. Binnenkort verschijnen de video’s op de site van Canvas. Tussen de bedrijven door sprak ik heel veel bekenden voor enkele minuutjes en heb ik ook nog een kwartier van het optreden van Ali Smith kunnen zien. Evenals een stukje van het gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer.

Ondertussen op het scherm

Zoals je hierboven al kon lezen keek ik deze maand naar de ontknoping van Wie is de mol? Ik had een vermoeden wie het was, maar hoopte dat iemand anders de mol zou zijn. Ik vond het trouwens een enorm saai seizoen, dus ik weet niet of ik volgend jaar nog eens kijk. Ondertussen is overigens ook het Vlaamse seizoen van De Mol gestart – en hier zit de spanning er gelukkig wel meteen in.

Daarnaast keek ik in maart ook nog altijd naar Blind Getrouwd, Temptation Island, Down the Road en Hotel Romantiek. Daarnaast begonnen Jimi en aan aan het tweede seizoen van Les Revenants.

In de maand maart keek ik slechts één film, namelijk Jumanji: Welcome to the Jungle. Een aangename verrassing en precies wat ik op dat moment nodig had. Die kleine verwijzingen naar de eerste film zijn trouwens echt tof!

Les revenants seizoen 1

Best gelezen blogposts

♥ Een (bijna) perfect einde voor Under the Dome | Dit artikel valt iedere maand in de prijzen.

Uitbraak: wanneer de hele school in quarantaine wordt geplaatst | Ik denk dat dit jeugdboek populair is onder schoolgaande jongeren. Misschien staat het zelfs wel ergens op een leeslijst. In ieder geval komt het vaak voor dat dit artikel een plaatsje heeft in de lijst met best gelezen blogposts.

♥ 7 dystopische boeken voor volwassenen | Ook een ‘oudje’ die me maandelijks veel verkeer oplevert.

De wafelfabriek - Roman Helinski

Ondertussen op Boekvinder.be

Vanwege de chaos in mijn privéleven en de drukte op mijn werk, was het in maart extreem rustig op beide blogs. Op mijn literaire blog, Boekvinder, publiceerde ik slechts zes artikels.

07/03: Veenland: magisch realistische verhalenbundel over taal en sterke vrouwen
10/03: In februari las ik 9 boeken
13/03: Explicador: hoe maak je een menselijk computerbrein?
14/03: Stoppen met roken in 87 gedichten: een dichtbundel van Dimitri Verhulst
27/03: De wafelfabriek: opstand van zoete bitterheid
31/03: Geef de moed niet op: poëzie van een negentigjarige

Hoe was maart voor jou?

4 reacties

 • Annemieke

  6 april 2019 at 19:59

  Ik vond Jumanji: welcome to the jungle ook inderdaad een fijne verrassing.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   7 april 2019 at 12:05

   Ik heb zoveel gelachen tijdens deze film! 😀

   Reageer

 • zwartraafje

  12 april 2019 at 17:34

  Ik vond het echt zo fijn dat we elkaar onverwachts toch nog eens konden zien. Dat was echt super leuk en euhm … teveel tijd doorbrengen in de wereld van Harry Potter dat bestaat toch niet. Nu ben ik trouwens benieuwd geworden naar de verhalen die jij opsomt in je blogpost. Eerst maar even verderlezen voor de OWL’s Readathon vooraleer ik weer wegduik in die ontspannende fanfiction-werelden.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   12 april 2019 at 20:29

   Ik vond het ook heel fijn om je te zien!! ♥

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan