Robot zoekt een vriend: de schattigste robot ooit

Marcia van der Zwan27 september 201880/1004
Titel
Robot zoekt een vriend
Auteur
Harmen van Straaten
Uitgeverij
Luitingh Sijthoff
Jaar
2018
Pagina's
24
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Ik houd enorm van getekende robots. Zo liet ik op een sleepover van de Dear Book Nerd Book Club al eens een robottatoeage zetten. Helaas was deze maar tijdelijk. Toen ik het boek Robot zoekt een vriend in de catalogus van Luitingh Sijthoff zag, wist ik dat ik dit prentenboek wilde hebben. Ik heb misschien geen kinderen, maar dergelijke boeken halen het kind in mezelf naar boven.

Robot zoekt een vriend - Harmen van Straaten

Wie schrijft die lieve briefjes?

Kijk hoe schattig robot naar ons zwaait vanaf de cover! Ik vind de details in de tekening erg leuk en krijg direct zin om dit boek van Harmen van Straaten open te slaan. Robot zoekt een vriend gaat over Robot. Hij krijgt lieve briefjes, maar van wie? Hij doorzoekt het hele huis naar de briefschrijver. Maar Opwindmuis is al op Konijn, Piraat houdt alleen van goud en Pop zegt dat Robo geen hart hebben. Vindt Robot ooit een vriend?

Robot zoekt een vriend kenmerkt zich door zeer kleurrijke tekeningen. Ik houd van de details van robot, maar ook de andere figuren in het verhaal nodigen uit om eens goed te bekijken. De achtergrond van de pagina’s is altijd wit, waardoor alle aandacht naar de kleurrijke personages gaat. Het piratenschip van Piraat ziet er indrukwekkend uit en Pop is precies zoals een pop eruit moet zien.

Robot zoekt een vriend - Harmen van StraatenRobot zoekt een vriend - Harmen van Straaten

Vriendschap of verliefdheid?

In het verhaal gaat Robot op zoek naar de anonieme briefschrijver die hem met schattige liefdesbriefjes overlaad. Ergens was ik hierdoor een beetje in de war – zeker in combinatie met de titel. Ik verwachtte een boek over vriendschap. Maar in Robot zoekt een vriend gaat het al snel over ‘ik ben op jou’. In mijn beleving is dat toch niet helemaal hetzelfde. Maar misschien is dat veranderd sinds ik nog een klein Marciaatje was.

Ook mijn vriend Jimi (29) genoot van Robot zoekt vriend. Al bij het lezen van de achterflap begon hij te stralen. En hij moest voortdurend lachen om “brommer-piep-de-tril”, een van Robots typerende uitspraken. Na afloop zei hij: “Wat geweldig dat er zulke boeken zijn” en daar kan ik me alleen maar bij aansluiten.

Robot zoekt een vriend is een super schattig verhaal met prachtige tekeningen. Ik vind Robot een ontzettend aandoenlijk personage en ik leefde mee in zijn zoektocht naar een vriend. Het grote formaat van het boek is overigens echt een pluspunt. Ik denk dat ik dit boek vanaf nu cadeau ga doen aan iedereen die mij op babybezoek uitnodigt. Want voor kinderen die in deze tijden opgroeien zijn robots natuurlijk een vast onderdeel van hun wereldbeeld. Laten we hen nu alvast uitleggen dat ook robots gevoelens kunnen hebben. Toch?

Robot zoekt een vriend - Harmen van Straaten

Met dank aan VBK België voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

4 reacties

  • Marcia van der Zwan

   3 oktober 2018 at 08:34

   Is misschien wel leuk voor Merijn 🙂

   Reageer

 • zwartraafje

  4 oktober 2018 at 16:01

  Toen ik dit boek in de catalogus zag staan moest ik meteen aan jou denken. Blijkbaar heeft Robot er al twee vriendjes bij gekregen.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   6 oktober 2018 at 09:37

   Haha en ik dacht bij dit boek direct aan jou 😉 hoe zou dat nou komen?!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan