Taken: alle jongens verdwijnen op hun 18e verjaardag

Marcia van der Zwan3 september 201880/1002
Titel
Taken
Auteur
Erin Bowman
Serie
Taken #1
Uitgeverij
HarperTeen
Jaar
2013
Pagina's
360
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Taken van Erin Bowman stond al jaren op mijn verlanglijstje. Dus toen ik het boek goedkoop op de kop kon tikken via Facebook twijfelde ik geen moment. Achter de kleurrijke cover schuilt een boek boordevol actie. Hoewel de thematiek en het plot van Taken allesbehalve origineel zijn, heb ik van begin tot eind van dit boek genoten.

 Taken - Erin Bowman

Wereld zonder volwassenen

Taken speelt zich af in het dorpje Claysoot, waar alle jongens op hun achttiende verjaardag verdwijnen. Dit wordt The Heist genoemd. De verdwijning van de jongens doet direct denken aan de populaire Young Adult reeks Gone (Michael Grant), maar de uitwerking van het verhaal is gelukkig heel anders.

Hoofdpersoon van het boek is Gray Weathersby. Onlangs verloor hij zijn broer aan The Heist en zijn eigen achttiende verjaardag komt dichter en dichterbij. Hij is bereid zich over te geven aan zijn lot, totdat hij een brief van zijn overleden moeder vindt. Het raadsel waar zij hem voor stelt, doet hem twijfelen aan alles wat hij zijn hele leven heeft geloofd. Waarom hebben de leiders van the Council zoveel geheimen? Wat ligt er achter de muur die Claysoot omringt? En hoe werkt The Heist eigenlijk?

Gray weet dat nog nooit iemand het beklimmen van de muur overleefd heeft. Maar als hij The Heist wil ontlopen, heeft hij geen andere keuze.

Taken - Erin Bowman

Een bijzonder dorp

De setting van Taken is erg interessant. Claysoot is een klein dorpje, omringt door een muur. De inwoners zitten hier als het ware gevangen, want iedereen die over de muur probeert te klimmen wacht de dood. Niemand weet wat er zich aan de andere kant van deze muur des doods omringt. In het dorpje verdwijnen alle jongens op hun achttiende verjaardag. Vrouwen daarentegen blijven tot het einde der dagen.

Het is the Council, onder leiding van Maude, die de dagelijkse beslissingen neemt. Zo is er bijvoorbeeld de slating, waardoor de jongens steeds aan andere meisjes worden gekoppeld om mee te slapen. Op deze manier wordt het nageslacht veiliggesteld, zonder dat er relaties ontstaan. Ik vind het fijn dat er niet kinderachtig gedaan wordt over seks. Zeker omdat de personages tegen de achttien zijn, is dit een relevant onderwerp. Helaas is de daad in dit boek wel voornamelijk bedoeld om een zwangerschap op te wekken en is er geen sprake van voorbehoedsmiddelen. Aangezien Gray totaal geen zin heeft om vader te worden, probeert hij zich zoveel mogelijk afzijdig te houden. Maar dan wordt hij gekoppeld aan Emma, een meisje dat hij stiekem wel heel leuk vind.

Taken - Erin Bowman

Boordevol actie

Hoewel het verhaal van Taken niet super origineel was, heb ik van begin tot eind genoten. Ik wist al snel hoe The Heist in elkaar stak, maar dit ontnam me absoluut niet aan motivatie om verder te lezen. Bovendien gebeurt er in het boek nog zoveel meer dan dat. Mede door de vlotte schrijfstijl en de fijne personages bleef ik geboeid.

Taken zit boordevol actie en lijdt niet onder het ‘eerste boek syndroom’, oftewel: het is niet saai of enkel een aanloop naar de rest van de serie. Ik las het boek in een ruk uit en vond het tof om te lezen vanuit een mannelijk hoofdpersonage. Ik kon me goed identificeren met Gray. Hij is impulsief en niet altijd even tactvol. Maar hij is ook nieuwsgierig, vastbesloten en loyaal. In veel recensies op Goodreads lees ik dat mensen zich irriteerden aan Gray, maar ik vond het juist fijn dat hij niet perfect was. Dat maakt hem realistisch.

In Claysoot verdwijnen alle jongens op hun achttiende verjaardag. Gray heeft net zijn broer verloren aan deze zogenoemde Heist als hij een geheim ontdekt. Algauw is hij verwikkeld in een race tegen de klok om het raadsel te ontrafelen. Het duurt namelijk niet lang meer voor hij zelf achttien wordt. Ondertussen krijgt hij hulp van het meisje van zijn dromen, Emma. Taken heeft misschien geen originele invalshoek, maar is desalniettemin meer dan de moeite waard. Het verhaal zit bomvol actie en de personages zijn realistisch. De door mij zo gehate liefdesdriehoek voelt zelfs logisch in dit verhaal. Een heerlijke Young Adult voor tussendoor.

Taken - Erin Bowman

2 reacties

 • zwartraafje

  20 september 2018 at 14:20

  Wauw, die covers zijn echt prachtig. Dat is er weer eentje om op te slagen tegen dat ik eens niet weet wat lezen. Alleen valt dat laatste maar zelden voor.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   22 september 2018 at 11:07

   Ja die kleurrijke covers zijn echt mooi he <3

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan