2 literaire romans met een vleugje science fiction

De laatste tijd lees ik meer gevarieerd dan voorheen: niet enkel Young Adult en Science Fiction, maar ook steeds meer literatuur vindt zijn weg naar mijn boekenkast. Toch houd ik een voorliefde voor bijzondere verhalen, met een vleugje absurditeit of post-apocalyps. Vandaag deel ik twee literaire romans met jullie, die de gemiddelde Science Fiction liefhebber waarschijnlijk wel kan waarderen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe man die niet schoot - Vincent Merckx

De man die niet schoot – Vincent Merckx 

Op de eerste lentedag van het jaar speelt er zich een nationaal drama af op de Antwerpse Meir (de bekendste winkelstraat van deze stad). Ambulances rijden af en aan, shoppers komen weer tot zichzelf onder isolatiedekens. Maar deze aanslag is niet zoals de voorgaande: de dader zwaaide wel met een pistool, maar loste geen enkel schot. Het debuut van Vincent Merckx is ontzettend actueel en speelt in op de vele militairen die je in het Belgische straatbeeld ziet. Maken deze militairen de stad veiliger? Of vergroten ze juist de angst voor een aanslag?

Ook Timo en Anders waren die eerste lentedag op de Meir, waar ze elkaar na achttien jaar weer ontmoetten. In een steeds vreemdere context proberen ze de niet-aanslag te plaatsen, maar ze merken dat het verleden alleen maar ongrijpbaarder wordt. Tot het zich herhaalt. De eerste 100 pagina’s van De man die niet schoot vond ik echt super spannend, maar daarna werd het verhaal zo bizar, zo’n mindfuck, dat ik mijn hoofd er echt bij moest houden. De thematiek spreekt me enorm aan en is super actueel, maar de ontknoping viel me toch een beetje tegen.

boekvinder
Mijn complete recensie van De man die niet schoot lees je op boekvinder.be

Ze zullen verdrinken in hun moeders tranen - Johannes AnyuruZe zullen verdrinken in hun moeders tranen - Johannes Anyuru

Ze zullen verdrinken in hun moeders tranen – Johannes Anyuru

Op een winteravond plegen drie jongeren een terroristische aanslag in een boekhandel waar een cartoonist een lezing houdt. De jonge vrouw die de taak heeft het geweld te filmen, is de enige die de aanslag overleeft. Twee jaar later bezoekt een schrijver haar in een tbs-kliniek. Ze vertelt hem haar levensverhaal: vanuit de toekomst is ze naar deze tijd gezonden. Geïntrigeerd probeert de schrijver de waarheid te ontrafelen.

Ze zullen verdrinken in hun moeders tranen is prachtig, bijzonder en gruwelijk. Ook al zag ik de ontknoping van verre aankomen – ik heb van begin tot eind genoten van dit boek.

boekvinder Mijn complete recensie van Ze zullen verdrinken in hun moeders tranen lees je op boekvinder.be

Beide boeken brengen een actueel thema als terrorisme in verband met Science Fiction. Welke spreekt jou het meeste aan?

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan