Quarantaine: Noord-Nederland krijgt te maken met een zombie-uitbraak

Titel
Quarantaine
Auteur
Erik Betten
Uitgeverij
Luitingh Sijthoff
Jaar
2018
Pagina's
352
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Achter de prachtige cover van Quarantaine schuilt een spannend verhaal over een dodelijke bacterie in Noord-Nederland. Het is tof om een boek te lezen dat zich zo dichtbij huis afspeelt (hoewel ik ondertussen al bijna vijf jaar in België woon ben ik geboren en getogen in Groningen). Vooral de politieke invalshoek van het verhaal maakt Quarantaine een origineel boek.

Quarantaine - Erik Betten

De uitbraak van een dodelijke bacterie

In Noord-Nederland vindt een oeroude bacterie via een gaswinningspunt haar weg naar de oppervlakte. Binnen enkele dagen zwermen de halfdode, besmette slachtoffers wezenloos door de Noordelijke provincies. Bang voor verdere verspreiding besluit de overheid Friesland, Groningen en Drenthe in quarantaine te plaatsen.

Wanneer de dodelijke bacterie om zich heen begint te grijpen, wordt het Gronings-Friese Kamerlid Homme Olivier door de rest van de politiek naar voren geschoven als woordvoerder. Hij moet  de rust bewaren terwijl er naar een oplossing wordt gezocht. In hoofdstuk drie voert Homme het woord tijdens een persconferentie over de noodsituatie die is afgeroepen in Friesland, Drenthe en Groningen. Blijkbaar is er dan al sprake van zombies – dodelingen genoemd in dit verhaal – zonder dat je als lezer de uitbraak hebt meegemaakt.

Omdat er in het begin enkel vanuit het personage Homme Olivier geschreven wordt, blijf je als lezer lange tijd buiten de q-zone, zoals de quarantaine algauw genoemd wordt. Dit zorgt ervoor dat je de situatie vanaf een afstandje bekijkt – en meer met een politieke bril. Hierdoor leef je minder mee met de mensen in de Noordelijke provincies. Je hebt immers de eerste brandhaarden, de eerste besmettingen, niet vanop de eerste rij meemaakt.

Bij de Vlaamse tv-serie Cordon keek ik angstig naar de gebeurtenissen binnen de containers van het Cordon – ik had enorm te doen met de personages. Ook in De oversteek en The Strain was ik angstig voor de geïnfecteerde wezens. In Quarantaine beleefde ik het verhaal echter vanaf een gepaste afstand. Ik was absoluut gefascineerd door de situatie in Noord-Nederland (zo dichtbij huis!), maar leefde niet echt mee met de personages. Ik wilde zeker weten hoe het verhaal verder zou gaan, maar ik voelde geen emoties als de personages iets overkwam.

Quarantaine - Erik Betten

Drie hoofdpersonages vertellen het verhaal

Naarmate het verhaal vordert blijkt Olivier Homme niet het enige hoofdpersonage te zijn. De journaliste Karin Werkman werkt de politiek enorm tegen door bijvoorbeeld drone beelden van de q-zone op televisie te tonen. Ze vecht voor persvrijheid en wil de crisis van het Noorden zo goed mogelijk in beeld brengen.

In het quarantainegebied maken we daarnaast kennis met de medisch onderzoeker Charlie Houblon. Zij is achtergebleven in het Petrus Camper ziekenhuis in Groningen om de werking van de bacterie te onderzoeken. Zo observeert ze het gedrag van de dodelingen die in en om het ziekenhuis ronddolen. Ook besluit ze er eentje te vangen om de bacterie van wel heel dichtbij te onderzoeken.

Deze drie personages geven ieder een eigen perspectief op de noodsituatie, maar missen soms net een beetje diepgang. Van Homme en Charlie komen we wel gedeeltes van hun levensverhaal te weten, maar ook hier blijft het verhaal te afstandelijk.

Quarantaine is een spannend verhaal over een dodelijk bacterie, waarbij je voornamelijk inzicht krijgt in de politieke situatie. Ook de macht van de media wordt breed uitgemeten. Deze invalshoek zorgt voor een origineel verhaal over een gekend thema, maar heeft als gevolg dat je minder met de slachtoffers meeleeft. Het verhaal blijft hier en daar wat afstandelijk. Ook de schrijfstijl vergt wat tijd om in te komen, met name door de keuze van de auteur om in de verleden tijd te schrijven. Maar als je eenmaal in het verhaal zit wil je niet stoppen met lezen. Want worden de Noorderlingen gered of aan hun lot overgelaten? 

Quarantaine - Erik Betten

Met dank aan VBK België voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan