Ik ging naar de verfilming van Ready Player One

Titel
Ready Player One
Regisseur
Steven Spielberg
Acteurs
Tye Sheridan, Olivia Cook, Ben Mendelsohn
Jaar
2018
Gebaseerd op
Ready Player One door Ernest Cline
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Als er één film was waar ik in 2018 enorm naar uitkeek, dan was het Ready Player One wel. Hoewel ik erg bang was dat het geweldige boek van Ernest Cline geen eer aangedaan zou worden, kon ik het tegelijkertijd niet laten om deze boekverfilming in de cinema te gaan bekijken. Hoewel er wel wat verschillen zijn met het boek, heb ik enorm genoten.

Ready Player One cinema ticket

De zoektocht naar Halliday’s Easter Egg

We schrijven het jaar 2045. De wereld is een grote rotzooi: we hebben alle olievoorraden erdoorheen gejaagd, klimaatverandering viert zijn hoogtijdagen en de mensheid leeft in armoede en honger. Wade Watts (gamenaam: Parzival) ontsnapt dagelijks aan deze deprimerende werkelijkheid ingeplugd in OASIS, het wereldwijde online gameplatform ontworpen door James Halliday. Net als vele andere gunters houdt hij zich bezig met de zoektocht naar Halliday’s Easter Egg.

Halliday verspreidde na zijn dood een videoboodschap waaruit bleek dat er drie sleutels in het spel verstopt liggen die leiden naar de ultieme prijs. Complete controle over OASIS én de erfenis van James Halliday. Wie alle drie de sleutels vindt wordt in een klap multimiljonair. De jacht op de sleutels voert honderdduizenden nerds, geeks en gamers terug naar de jaren tachtig van de twintigste eeuw, de tijd waarin Halliday opgroeide. In de popcultuur van the eighties gaan ze op zoek naar aanwijzingen en naar geluk.

De echte wereld vs. virtual reality

De toekomstige wereld in Ready Player One is enorm goed neergezet. De eerste vijf minuten van de film was ik al compleet overtuigd. Toen Wade voor het eerst in beeld kwam was ik heel gelukkig dat ze van hem geen perfecte surfboy hadden gemaakt. Ook The Stacks waar hij woont werden perfect in beeld gebracht. Zo zag ik het voor me toen ik het geweldige boek van Ernest Cline las. Sowieso vond ik het contrast tussen de echte wereld en de OASIS heel goed gedaan. Het was leuk om een film te kijken die zich grotendeels in een virtuele wereld afspeelt.

En toen begon de eerste challenge en moest ik toch even slikken. De opdrachten om de sleutels te vinden zijn helemaal anders in de film en bovendien zijn er geen gates die overwonnen moeten worden: hier gaat het enkel om de drie sleutels. Hoewel de eerste challenge behoorlijk spectaculair was, was de tweede mijn favoriet. Hoe cool waren alle referenties naar The Shining?

Ready Player One - Ernest Cline

Team Parzival

Wel vond ik het wat vreemd dat Parzival zo snel al met de andere gunters ging samenwerken. Dat maakte de film wat mij betreft iets minder geloofwaardig. De andere personages werden bovendien iets te weinig uitgewerkt om echt als onderdeel van het team aan te voelen. In het boek gaat dit veel geleidelijker, waardoor je alle personages beter naar waarde kunt schatten en ze meer diepgang krijgen.

Desalniettemin konden deze kleine verschillen met het boek mijn kijkplezier niet doen afnemen. Ik heb genoten van de film. De Special Effects waren zeer goed, de virtuele wereld zag er pico bello uit en de wisselingen tussen de echte en de virtuele wereld kwamen precies op het juiste moment. James Halliday was perfect gecast en ook de curator wist mijn hart te stelen.

Net als het boek wist ook de verfilming van Ready Player One me aan het huilen te maken. Niet zozeer vanwege een bepaalde gebeurtenis, maar gewoon vanwege alle geekyness. Hoewel er toch een aantal grote verschillen zijn met het boek, heb ik van begin tot eind genoten van deze film en meegeleefd met de personages. Het was geweldig om de OASIS op het grote scherm te kunnen zien. Ook James Halliday was precies zoals ik me had voorgesteld. Het boek was beter – wie had dat anders verwacht? – maar ook de film is een heerlijke trip down memory lane en in de toekomst tegelijkertijd. 

Ready Player One - Ernest Cline

4 reacties

 • Silke

  6 april 2018 at 09:22

  Ik moet het boek nog steeds lezen… hoewel de echtgenoot me echt zit te pushen om te film te zien. 🙂

  Reageer

 • Annabel Rianne

  6 april 2018 at 15:00

  Ik denk er hetzelfde over! Ik vond het boek fantastisch, en de film goed. Het eerste wat ik zei toen ik de bios uit kwam was: “Ik had dit echt een fantastische film gevonden als ik het boek niet had gelezen”. Hij was zeker heel vermakelijk, maar er waren dingen veranderd die ik jammer vond. Voornamelijk de challenges, en inderdaad de vriendschappen en samenwerking met de andere gunters!

  Reageer

 • Nancy

  10 april 2018 at 10:40

  Ik ben jaloers!
  Ik moet de film nog zien. Ik wou vorige donderdag gaan en toen draaide hij enkel om 22u30! Stomme paasvakantie! Nu moet ik nog ergens een gaatje vinden om hem te gaan zien.
  Het boek was inderdaad fantastisch dus ik ben echt benieuwd naar de film in vergelijking met het boek en de grote veranderingen die er gebeurd zijn.

  Reageer

  • Marcia

   15 april 2018 at 12:13

   De uren van Ready Player One waren in Gent ook niet echt ideaal, ik ging uiteindelijk naar een ‘laser ultra’ vertoning omdat het anders oko om 22u30 ging zijn. En dat is veel te laat voor mij XD Ik hoop dat je hem snel kunt gaan zien!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan