Hoe Ready Player One me liet huilen van geluk

Marcia van der Zwan16 januari 2018100/1008
Titel
Ready Player One
Auteur
Ernest Cline
Uitgeverij
Arrow Books
Jaar
2011
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Ik begon het jaar met Ready Player One, een boek van Ernest Cline dat al lange tijd op mijn verlanglijstje stond. Een verhaal over gamen, met vele referenties naar geeky films, games, boeken en strips klonk als muziek in mijn oren. Gelukkig wist Cline mijn hoge verwachtingen waar te maken. Het was een waar feestje om dit boek te lezen.

Ready Player One - Ernest Cline

Een game als ontsnapping aan onze gebroken planeet

Ready Player One begint in het jaar 2044. De wereld is een grote rotzooi. We hebben alle olievoorraden erdoorheen gejaagd, klimaatverandering viert zijn hoogtijdagen en de mensheid leeft in armoede en honger. Wade Watts ontsnapt dagelijks aan deze deprimerende werkelijkheid ingeplugd in OASIS, het wereldwijde online gameplatform ontworpen door James Halliday. Net als vele andere gunters houdt hij zich bezig met de zoektocht naar Halliday’s Easter Egg.

Halliday verspreidde na zijn dood een videoboodschap waaruit bleek dat er drie sleutels in het spel verstopt liggen. De sleutels leiden naar de ultieme prijs: complete controle over OASIS én de erfenis van James Halliday. Wie alle drie de sleutels vindt en de bijbehorende gates uitspeelt, wordt in een klap multimiljonair. De jacht op de sleutels voert honderdduizenden nerds, geeks en gamers terug naar de jaren tachtig van de twintigste eeuw, de tijd waarin Halliday opgroeide. In de popcultuur van the eighties gaan ze op zoek naar aanwijzingen en naar geluk.

De wereld van OASIS zit tot in de details goed in elkaar. Bovendien voelt de toekomst zeer aannemelijk aan. Ik kan me goed voorstellen dat het niet lang meer duurt voordat mensen de virtuele wereld verkiezen boven onze gebroken planeet. Als lezer voelt het bij vlagen alsof je zelf aan het gamen bent en bij vlagen alsof je een film aan het kijken bent. Wie is er overigens ook aan het uitkijken naar de verfilming van Spielberg?

Ready Player One - Ernest ClineReady Player One - Ernest Cline

Online vriendschappen door dik en dun

De personages in Ready Player One voelen levensecht aan. Ik vind het erg intrigerend dat Wade enkel online vrienden heeft, waarvan hij de echte naam en woonplaats niet weet. Ik vind dat enerzijds heel moeilijk voor te stellen. Tegelijkertijd heb ikhet gevoel dat het in een digitale wereld als de onze niet lang meer hoeft te duren voordat niemand zijn eigen buren nog kent. De online vriendschappen van Wade gaan door dik en dun. Zelfs als zijn vrienden concurrenten worden in de zoektocht naar de sleutels. Want allemaal hebben ze de liefde voor eighties popcultuur en hun passie in de zoektocht naar de sleutels met elkaar gemeen.

De liefde voor popcultuur uit de jaren tachtig zorgt voor een feest der herkenning. Ik las vele boeken van de favoriete schrijvers van Halliday, keek de films waar hij fan van was en ken een groot deel van de games die hem in de ban hielden. Behalve de liefde voor stripverhalen, voelde ik me behoorlijk begrepen in deze roman. Hoewel ik in de jaren negentig geboren ben, had ik het geluk om op te groeien in een geeky gezin. Ik kan me voorstellen dat dit boek ook leuk is als je de boeken, films en games nog niet kent. Naast een spannend verhaal krijg je er immers een hele stapel gratis lees- en kijktips bij en ook die zijn absoluut de moeite.

Wat heb ik genoten van de jacht op Halliday’s Easter Egg. De personages zijn levensecht en tof en het verhaal zit boordevol actie. Hoewel ik te jong ben om een eighties kid te zijn, herkende ik het overgrote deel van de boeken, films en games die genoemd worden. Liefde voor zoveel geekyness! Ik beken: ik heb gehuild aan het einde van dit boek. Ik huilde van geluk, omdat Ready Player One zo damn perfect is!

Ready Player One - Ernest Cline

ready-player-one-NLLees je liever in het Nederlands? Ready Player One verscheen onder dezelfde titel in het Nederlands bij Uitgeverij Q.

8 reacties

  • Marcia

   17 januari 2018 at 09:44

   Ik kan echt niet wachten op de film!!

   Reageer

 • Nancy

  16 januari 2018 at 17:17

  Ik ben al aan het aftellen naar de film want ik vond het boek zo fantastisch!

  Reageer

 • Evelyne

  16 januari 2018 at 23:06

  Ready player one is gewoon een schitterend boek! Hopelijk lukt het mij om het nog eens te lezen voor de film uitkomt.

  Wel al één puntje van kritiek: de acteur die Wade speelt is zo’n typisch skinny Hollywoodtienertje, terwijl hij in het boek eerder aan de zware kant is. Nee, gewoon nee.

  Reageer

  • Marcia

   17 januari 2018 at 09:45

   Oei ik heb nog niks van trailers ofzo gezien, maar vind het wel stom dat Wade dan weer zo ‘perfect slank’ moet zijn. Wat hebben ze in Hollywood tegen meer realistische personages met een kilootje meer?!

   Reageer

 • nerdygeekyfanboy

  17 januari 2018 at 09:44

  Ik wist wel dat je dit boek geweldig ging vinden! Ik kijk ook enorm uit naar de verfilming! 😀

  Reageer

 • zwartraafje

  17 januari 2018 at 11:24

  Dit boek staat al een hele tijd op mijn leeslijst. Tot nu toe is het er nog steeds niet van gekomen om het eens te ontlenen bij de bibliotheek. Al een geluk dat ik toch maar terug die titels ben beginnen noteren. Op die manier komt het er ongetwijfeld ooit wel een keertje van.

  Reageer

  • Marcia

   21 januari 2018 at 18:26

   Hopelijk kun je het boek nog lezen voordat de film binnenkort verschijnt 😉 dat is misschien een extra motivatie haha!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan